Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Νομική Υπηρεσία, μετά την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση βιασμού από πολιτικό. Οι αντιδράσεις εντείνονται με κόμματα να απαιτούν την παραίτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, την ώρα που πολίτες και οργανώσεις προγραμματίζουν να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Στο μεταξύ, το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη βδομάδα εκτάκτως και τη Βουλή.
Σε ανακοινώσεις του το ΑΚΕΛ τονίζει πως έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, σημειώνοντας πως «η απόφαση του ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε τον δομικό και θεσμικό σεξισμό του κυπριακού κράτους στη διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής βίας». Ταυτόχρονα, προσθέτει, «επιβεβαίωσε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας είναι μέρος αυτού του προβλήματος, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε όσα βαραίνουν τους χειρισμούς της Εισαγγελίας σε σειρά υποθέσεων».
Την ίδια ώρα, το Άλμα σημειώνει ότι «ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο η καταδίκη από το ΕΔΑΔ αφορά ευθέως και πρωτίστως, κατηγόρησε, χωρίς ίχνος ντροπής ή ευθιξίας, για λαϊκισμό όσους εύλογα του ζητούν να αναλάβει τις ευθύνες του, αντί πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες του», υποστηρίζοντας ότι πλέον το θέμα αφορά αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καλεί μάλιστα τον κ. Χριστοδουλίδη να σταματήσει να κρύβεται και ζητά να καλέσει τους δύο αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας σε παραίτηση. «Εάν αυτοί αρνηθούν, οφείλει να κινήσει τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα διαδικασίες, ώστε επιτελούς να ανορθωθεί το απόλυτα καταρρακωθέν κύρος της Νομικής Υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του».
Πώς απαντά η Κυβέρνηση
Οι εκκλήσεις των κομμάτων, πάντως, δεν φαίνεται να πείθουν την Κυβέρνηση. Από πλευράς Προεδρικού είχαμε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να υπενθυμίζει πως η Κυβέρνηση προωθεί σειρά νομοσχεδίων που βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για εκσυγχρονισμό και διαχωρισμό των εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και για εκσυγχρονισμό τόσο της Νομικής Υπηρεσίας. Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει κάτι υπόψη του, ενώ σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος θα ζητήσει την παραίτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είπε ότι «για χρόνια ακούω, και νομίζω ακούμε όλοι, για τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών και για να μην ποδηγετούνται οι θεσμοί. Υπάρχει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καθορίζει με σαφήνεια αυτή την ανεξαρτησία αλλά και τη διάκριση εξουσιών».
Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ερχόμενη Δευτέρα
Το όλο θέμα θα απασχολήσει και τη Βουλή, αφού την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2025, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συζητήσει το ζήτημα που αφορά τους χειρισμούς της Εισαγγελίας σε σειρά υποθέσεων. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εξετάζονται οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων «προέκυψε ένα μείζον ζήτημα και αυτό ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων, για τις οποίες έχει ευθύνη η Νομική Υπηρεσία».
Όπως είπε, «τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος, όσο και ο νομικός, Αχιλλέας Δημητριάδης, που έχουν ιδιαίτερη σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης άλλου εποπτικού οργάνου, που να επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία», για να σημειώσει ότι «μετά τα γεγονότα, τα οποία ήταν το φως της δημοσιότητας στις τελευταίες μέρες, αυτό καθίσταται αναγκαίο».
Σύμφωνα με κ. Χαραλαμπίδου, «είναι προφανές ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της απόφασης του Δικαστηρίου». Σημείωσε ότι στην προκειμένη περίπτωση η Αστυνομία Κύπρου ολοκλήρωσε τη διερεύνηση, κατέληξε και προχώρησε η υπόθεση ενώπιων Δικαστηρίων και την απέσυρε η Νομική Υπηρεσία. «Αυτό από μόνον του λέει πολλά. Πρωτόκολλα έχουμε. Την πολιτική βούληση να το εφαρμόσει η Νομική Υπηρεσία δεν έχει. Και δεν είναι η πρώτη φορά», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.
Κινητοποιήσεις πολιτών και οργανώσεων έξω από τη Νομική Υπηρεσία
Στο μεταξύ, μέσα σε όλο αυτό το πολεμικό κλίμα στην πολιτική σκηνή του τόπου, πολίτες και οργανωμένα σύνολα ξεσηκώνονται και διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αύριο Τρίτη, 8 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα έξω από τη Νομική Υπηρεσία, στον απόηχο της απόφασης τους ΕΔΑΔ, με τους διαμαρτυρώμενους που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση να αξιώνουν καταπολέμηση του σεξισμού και κάθαρση στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, τονίζουν πως η απόφαση εγείρει ερωτήματα σκοπιμότητας και συγκάλυψης και παράλληλα απαιτούν απόδοση ευθυνών για τους αποτυχημένους και προβληματικούς χειρισμούς. «Στεκόμαστε ενάντια στον σεξισμό και τη συγκάλυψη. Απαιτούμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών στο σύστημα Δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας του Κράτους Δικαίου», αναφέρουνοι οργανώσεις (Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, Τμήμα Αγροτισσών ΕΚΑ, Ίδρυμα Προώθησης Ισότητας ΥΠΑΤΙΑ, Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, ΕΔΟΝ, Far Right Watch, Αριστερή Πτέρυγα, ΑΦΟΑ, Εργατική Δημοκρατία, ΚΙΣΑ – Κίνηση για την Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, Συμμαχία Ενάντια στην Ακροδεξιά, τον Φασισμό και τον Ρατσισμό).
Δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική Υπηρεσία προγραμματίζει το ερχόμενο Σάββατο στις 6:00 μμ και η οικογένεια του Θανάση Νικολάου. Πρόκειται για διαφορετική υπόθεση, με τον ίδιο όμως, παρονομαστή. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας συμπίπτει με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την κατάταξη του Θανάση στον στρατό.
Η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων πως «διεκδικούμε εφαρμογή του Κράτους Δικαίου για τα παιδιά και τον τόπο μας, και απαιτούμε Δικαίωση της Μνήμης του Θανάση, και την προσαγωγή όλων των υπόπτων και υπαίτιων ενώπιον της Δικαιοσύνης». Προσθέτει πως «ενώ έχει αποδειχθεί και επιστημονικώς η δολοφονία, και ενώ υπάρχει και η καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ, η Κυπριακή Δικαιοσύνη αρνείται να αναζητήσει τους ενόχους και να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Οι απόλυτες και ανέλεγκτες εξουσίες εξυπηρετούσαν ένα σύστημα διαφθοράς με αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει πολλαπλές και συνεχείς καταδίκες από το ΕΔΑΔ».
Καταλήγοντας, τονίζει «πως όλοι γνωρίζουμε, ο Θανάσης, δεν ήταν το μόνο θύμα της συγκάλυψης και της διαφθοράς! Γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή νοσηρότητα του συστήματος της Δικαιοσύνης στην Κύπρο και των Θεσμικών αρχόντων που την εκπροσωπούν».