30 Ιουνίου, 2024
1:34 μμ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ετοιμασίας της μελέτης πάνω στην οποία θα βασιστεί η πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου την ετοιμασία της μελέτης, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των θέσεων των κοινωνικών φορέων με τους οποίους είχε επαφές.

Όπως προκύπτει με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μελέτη του ΚΟΕ αναμένεται να πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή περί τα τέλη του καλοκαιριού ή εντός Σεπτεμβρίου, ενώ στο τελικό της στάδιο αναμένεται να φτάσει αρχές του 2025. Ωστόσο, προηγουμένως αναμένεται να εισαχθεί η πράσινη φορολογία (στα καύσιμα κυρίως), ενώ θα ανακοινωθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Από το Υπουργείο Οικονομικών ζητήσαμε να μας απαριθμήσει τους βασικότερους στόχους της φορολογικής μεταρρύθμισης, πότε αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί και σε ποια πλαίσια τελικά θα κινηθεί. Σε γραπτή του τοποθέτηση στο Insider το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

Βασικότεροι στόχοι

Βασικότεροι στόχοι της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, μέσα στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων, η προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης μετάβασης με εξελικτικές προοπτικές, καθώς και η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, διατηρώντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μέσω ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που να μειώνει τον διοικητικό φόρτο και βάρος για τους φορολογούμενους.

Σημαντικός πυλώνας του εν λόγω έργου θα είναι και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, για να συμβάλει θετικά στην όλη προσπάθεια για υλοποίηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο Κράτος και μία σύγχρονη φορολογική Υπηρεσία.

Ολοκλήρωση του έργου

Η έναρξη της προσπάθειας για ολιστική φορολογική μεταρρύθμιση έχει αρχίσει με την ανάθεση στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου της ετοιμασίας  ολοκληρωμένης μελέτης για τη μετεξέλιξη του φορολογικού συστήματος μέσω Ερευνητικής Συνεργασίας. Η όλη εργασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025, με την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νέου προτεινόμενου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου.

Πού θα κινηθεί τελικά η Μεταρρύθμιση

Σε αυτό το στάδιο έχουν ολοκληρωθεί κάποια από τα βασικά στάδια της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, οι καλές πρακτικές άλλων κρατών. Έχουν εξεταστεί βασικές φορολογικές αρχές, καταγράφοντας τα θετικά και αρνητικά της κάθε αρχής και πολιτικής, ώστε να εξαχθούν ποιοτικά συμπεράσματα. Έχουν, τέλος, εξετασθεί φορολογικά συστήματα χωρών που έχουν προβεί τα τελευταία έτη σε αντίστοιχη φορολογική μεταρρύθμιση και καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Η εν λόγω ανάλυση θα καταλήξει, με την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση που λαμβάνει χώρα σε εισηγήσεις, ώστε να ληφθούν και οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις. 

ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου

Έχοντας συμπληρώσει ένα κύκλο 30 και πλέον διμερών συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου προχωρεί τη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Μιλώντας στο Insider, ο οικονομολόγος, ειδικός επιστήμονας του ΚΟΕ, Γιώργος Συρίχας, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το Κέντρο επεξεργάζεται τις γραπτές θέσεις που υπέβαλαν οι φορείς και αφού μελετηθούν θα καταγραφούν οι δικές μας θέσεις και τα δικά μας ευρήματα και θα επανέλθουμε για νέα διαβούλευση», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Συρίχας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τα υφιστάμενα συστήματα φορολόγησης και γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις σε σχέση με πιθανές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο δικό μας φορολογικό σύστημα. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κοστολόγησης των μέτρων, όσον αφορά στα έσοδα αλλά και σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Όλα αυτά αναμένεται να λάβουν πιο συγκεκριμένη μορφή περί τα τέλη του καλοκαιριού ή εντός Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, οι εκτιμώμενες αλλαγές που θα εισηγηθούμε και το κόστος τους, ανέφερε ο κ. Συρίχας. Ακολούθως, πρόσθεσε, θα επανέλθουμε για νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε πιο συγκεκριμένες θέσεις.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, αρχές του 2025 η μελέτη θα βρεθεί στο τελικό της στάδιο. Προηγουμένως, δηλαδή προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ανακοινωθούν τόσο η πράσινη φορολογία όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Συρίχας, τα αντισταθμιστικά αναμένεται να ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο ίσως και νωρίτερα, ενώ η πράσινη φορολογία υπολογίζεται προς τα τέλη του χρόνου.

ΣΕΚ

Σε γραπτή του τοποθέτηση στο Insider, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας προειδοποιεί ότι το πράσινο της φορολογικής μεταρρύθμισης κινδυνεύει επικίνδυνα να γίνει κόκκινο. Σημειώνει συγκεκριμένα: Όταν η ΣΕΚ αναδείκνυε από το 2017 την ανάγκη και έθετε εισηγήσεις για την προώθηση της συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, διέβλεπε τους κινδύνους, οι οποίοι δυστυχώς επιβεβαιώνονται σήμερα.

Η καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμιστικών και αντισταθμιστικών μέτρων από την προηγούμενη Κυβέρνηση, σε συνάρτηση με τον λανθασμένο σχεδιασμό της παρούσας, οδηγούν σε πράσινη φοροεπιδρομή, η οποία υπολογίζεται να επιφέρει έσοδα στο κράτος, κατά την τριετία 2025-2027 ύψους 397 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα προς τους εργαζόμενους, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Η ένταξη της πράσινης ανάπτυξης στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ορθή στρατηγική επιλογή, η πιστή εφαρμογή του οποίου, όμως, θέτει πλέον ακόμα πιο στενά χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σαφής και η υπόδειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Έκθεσή του Μαϊου 2024 για την Κύπρο (Country Report- Cyprus), ως προς την καθυστέρηση στην εφαρμογή των φιλόδοξων στόχων για μετριασμό του προβλήματος που διασυνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές και την πράσινη μετάβαση.      

Δυστυχώς, η καθυστέρηση αυτή οδηγεί στη δαιμονοποίηση της πράσινης ανάπτυξης και προδιαγράφει μια έωλη πορεία αιθεροβαμονισμού. Η ΣΕΚ, ακόμα και τώρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προώθηση μιας συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας θα μειώνεται το κόστος της εργασίας και θα επιβαρύνεται φορολογικά η ρύπανση, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των κλιματικών αλλαγών και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση της οικογένειας.

Η έλλειψη συνολικού πολιτικού πλαισίου και διαλόγου, ενεργοποιώντας τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα διασύνδεσης του μετασχηματισμού με άλλες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που εμπλέκουν και επηρεάζουν τα συμμετέχοντα υπουργεία (Εργασίας και Ενέργειας), δημιουργεί ακόμα περισσότερα κενά και προβλήματα.

Σαφώς και η ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δίνοντας όμως  ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση. Η νέα φορολογική πολιτική θα πρέπει να διαλαμβάνει την ομαλή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας τη στρατηγική στόχευση της Ε.Ε για διασύνδεση των παραμέτρων που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), με στόχο την ομαλή μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει, υπενθυμίζει και προειδοποιεί πως ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού και εφαρμογής της συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Η διαδικασία που ακολουθείται και η καθυστέρηση που παρατηρείται, απειλεί τη μετατροπή του πράσινου σε κόκκινη αδιέξοδη πορεία, με σαφείς αρνητικές προεκτάσεις στην οικονομική ανάπτυξη, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό σύνολο και στην πορεία επίτευξης της κοινωνικής συνοχής.

ΠΕΟ

Η ΠΕΟ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών σε σχέση με τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό (ΟΦΜ) καταγράφοντας σε υπόμνημα τις θέσεις και απόψεις της. Αφού σημειώνει ότι ο ΟΦΜ προωθείται 22 χρόνια μετά την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, επισημαίνει ότι η ΠΕΟ θεωρεί αναγκαίο ο ΟΦΜ να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος. Προς τούτο, αναφέρει, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι άξονες:

1. Προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων με μεγάλη φορολογική κλιμάκωση όσο αυξάνουν τα εισοδήματα και με αντίστοιχη αυξημένη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών.

2. Μείωση του μεριδίου του οριζόντιου έμμεσου φορολογικού βάρους στο συνολικό φορολογικό βάρος όπως της φορολογίας στην κατανάλωση και του ΦΠΑ.

3. Εισαγωγή/επέκταση της φορολογίας του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας.

4. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και ανάκτηση φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο.

5. Σχεδιασμός φορολογικών κινήτρων με ολιστική προσέγγιση.

6. Σύνδεση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κοινωνική πολιτική ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Στη συνέχεια, η ΠΕΟ παραθέτει κάποιες από τις επιμέρους θέσεις και προτάσεις της. Στην κατηγορία Μέτρα άμεσης φορολογίας, η ΠΕΟ εισηγείται μεταξύ άλλων την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αφού, όπως αναφέρει, έχουν περάσει 16 χρόνια από την τελευταία αναθεώρηση.

Ακολούθως υπάρχουν εισηγήσεις σε σχέση με τη μείωση του έμμεσου φορολογικού βάρους, όπου ξεχωρίζει η εισήγηση για μείωση του γενικού συντελεστή ΦΠΑ. Ακολουθούν εισηγήσεις για φορολογία του πλούτου/ιδιοκτησίας, για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και ανάκτηση των φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο.

Πρόσθετα, υπάρχουν εισηγήσεις για σχεδιασμό φορολογικών κινήτρων με ολιστική προσέγγιση και σύνδεση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κοινωνική πολιτική. Τέλος, δεν λείπουν οι θέσεις της ΠΕΟ για τις λεγόμενες πράσινες φορολογίες. Η ΠΕΟ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι είναι άστοχη και αντιπαραγωγική η επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει την επιβολή πράσινων φορολογιών έξω από το πλαίσιο του ΟΦΜ. Η κυβέρνηση, σημειώνει, δεν έπεισε ότι εξάντλησε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα για να εξασφαλίσει την αναγκαία παράταση ώστε η εφαρμογή των μέτρων να γίνει σε μια πιο φιλική προς τους καταναλωτές χρονική συγκυρία ή τουλάχιστον να συντρέξει με τον ΟΦΜ.

ΠΑΣΥΔΥ

Η ΠΑΣΥΔΥ, αφού επισημαίνει ότι έχει καταθέσει από τις 16/03/2022, σε κοινό έγγραφο με τις υπόλοιπες κρατικές Οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΣΑΚ προς το Υπουργείο Οικονομικών, τις θέσεις και απόψεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τονίζει ότι η τελευταία τροποποίηση στη φορολογία του εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα έγινε την 1.1.2008.

Έκτοτε έχουν παρέλθει 16 έτη και όχι μόνο δεν υπήρξε οποιαδήποτε ελάφρυνση αλλά, αντίθετα, επιβλήθηκε και πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογούμενων με το μνημονιακό μέτρο της εισαγωγής πρόσθετης κατηγορίας φορολόγησης με συντελεστή 35% των εισοδημάτων πέραν των €60.000 από 1.1.2011, αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον ο χρόνος η μεσαία τάξη να λάβει τη στήριξη που δικαιούται και της αξίζει, έτσι ώστε το πιο πάνω θέμα να τύχει άμεσης αντίκρυσης και να δοθούν οι ανάλογες φοροελαφρύνσεις στους φορολογούμενους εργαζομένους οι οποίοι καλούνται να σηκώνουν δυσβάστακτα βάρη ενώ η φοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και η παραοικονομία εξακολουθούν να ακμάζουν.

Ακολουθεί σχετικός πίνακας, με τις υφιστάμενες φορολογικές κλίμακες καθώς και τις νέες προτεινόμενες από την ΠΑΣΥΔΥ:

* Η κατηγορία φορολόγησης του 35% να καταργηθεί καθώς εισάχθηκε μονομερώς ως μνημονιακό μέτρο το 2011».

Η ΠΑΣΥΔΥ εισηγείται ακόμα όπως από τούδε και στο εξής να θεσμοθετηθεί η αυτόματη αναθεώρηση των κλιμάκων, με βάση τον πληθωρισμό ανά τετραετία.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΠΑΣΥΔΥ

Πέραν της αναπροσαρμογής των φορολογικών κλιμάκων/συντελεστών, συναφή επιπρόσθετα μέτρα που χρήζουν ρύθμισης, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, είναι και τα ακόλουθα:

  • Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της υποδήλωσης εισοδημάτων και της «μαύρης» οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι μόνο τριψήφιος ο αριθμός των αυτοτελώς εργαζομένων που δηλώνουν εισοδήματα που φορολογούνται με συντελεστή 30% και άνω.
  • Η επαναφορά του ποσοστού επιβολής αμυντικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων στο 10% που ίσχυε το 2011, από το 30% που ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επί τούτου ετοιμάσθηκε  Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών για μείωση του ποσοστού μόνο στο 17%, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2023. 
  • Η αυτόματη αναθεώρηση, με βάση τον πληθωρισμό ανά τετραετία, των εισοδηματικών κριτηρίων για καταβολή κοινωνικών επιδομάτων όπως π.χ. είναι το επίδομα τέκνου και το επίδομα φοιτητικής χορηγίας, θέση την οποία έχουμε υποβάλει στις 29/02/2024 και στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με την τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου νόμου.
  • Η απαλλαγή από τον Φόρο Εισοδήματος των οποιωνδήποτε Συμπληρωματικών Πληρωμών που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Εναλλακτικά με τις πιο πάνω εισηγήσεις επιθυμούμε να προτείνουμε όπως εξεταστεί και το σενάριο υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου φορολόγησης για το οποίο έγινε αναφορά προεκλογικά που θα υπολογίζει τη φορολογία εισοδήματος στη βάση του συνολικού μεικτού οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη την σύνθεση της οικογένειας (αριθμός εξαρτωμένων τέκνων, μονογονιός κτλ.), καταλήγει.

ΚΕΒΕ

Το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της φορολογίας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για το ΚΕΒΕ, σημειώνει σε υπόμνημα του το Επιμελητήριο. Όπως αναφέρει, η νέα φορολογική στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Απλούστευση του φορολογικού συστήματος: Η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών θα κάνει το σύστημα πιο κατανοητό και ευέλικτο.

Δικαιότερη φορολόγηση: Οι φορολογικές πολιτικές πρέπει να είναι δίκαιες και να μην επιβαρύνουν υπερβολικά ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τα φυσικά πρόσωπα.

Κίνητρα για την ανάπτυξη νέων τομέων: Ειδικά φορολογικά κίνητρα μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, όπως η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης προτείνουμε να δοθούν φορολογικά κίνητρα με έμφαση στην πράσινη οικονομία και παροχή Φορολογικών πιστώσεων/εκπτώσεων για επενδύσεις στην κυκλική οικονομία και μείωση των Scope 1,2 and 3 emissions.

Μείωση του φορολογικού βάρους: Η στρατηγική πρέπει να στοχεύει στη μείωση του φορολογικού βάρους, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Διατήρηση ανταγωνιστικού συντελεστή φορολόγησης: Ο αποτελεσματικός συντελεστής φορολόγησης πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλες χώρες, προκειμένου να διατηρηθεί η ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στις εισηγήσεις για μέτρα που αφορούν τη Φορολόγηση Φυσικών Προσώπων, το ΚΕΒΕ μεταξύ άλλων προτείνει:

•           Μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις στο 10%.

•           Να γίνει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του αφορολόγητου ποσού, ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν την αύξηση του κόστους διαβίωσης όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Ταυτόχρονα με το πιο πάνω, προτείνεται και η αναθεώρηση του εύρους των υφιστάμενων φορολογικών κλιμάκων για φυσικά άτομα (€0 – €19.500: 0%, €19.501 – €28.000: 20%, €28.001 – €36.300: 25%, €36.301 – €60.000: 30% , €60.001+ : 35%).

Στις εισηγήσεις για μέτρα που αφορούν τη Φορολόγηση Νομικών Προσώπων (Εταιρικός Φόρος / Αμυντική Εισφορά για Εταιρείες): ξεχωρίζει η πρόταση του ΚΕΒΕ για:

•           Πλήρη κατάργηση της πρόνοιας για Λογιζόμενη Διανομή Μερίσματος, για σκοπούς της έκτακτης αμυντικής εισφοράς (λογιζόμενης και πραγματικής)  στα μερίσματα Κυπριακών Εταιρειών, καθότι δημιουργεί υπέρμετρο βάρος σε επιχειρήσεις οι οποίες έκριναν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα καταβολής μερίσματος, είτε λόγω επανεπένδυσης είτε λόγω χρήσης των κερδών για πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων. Η πιο πάνω φορολογία αφορά μόνο κυπριακές εταιρείες που οι μέτοχοι τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου.

Στην περίπτωση που οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου τότε η πιο πάνω νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.  Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε κυπριακές εταιρείες με μετόχους από Κύπρο και Κυπριακές Εταιρείες όπου οι μέτοχοι τους δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου ή βρίσκονται στην Κύπρο υπό το καθεστώς του Non-domiciled.

Σαν αντισταθμιστικό μέτρο, αναφέρει το ΚΕΒΕ, θα μπορούσε ο Εταιρικός Φόρος να αυξηθεί στο 15%, ώστε και σαν Κύπρος να είμαστε σε πλήρη εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για ενιαίο φορολογικό συντελεστή στην Ε.Ε.

ΟΕΒ

Ενόψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, ζητήσαμε από τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου να μας κωδικοποιήσει τις βασικές θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Σε γραπτή τοποθέτηση στο Insider, ο κ. Αντωνίου σημειώνει:

Ο φορολογικός μετασχηματισμός θα πρέπει να αποτελεί μέρος του ευρύτερου σύγχρονου οικονομικού μοντέλου το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέσα από μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, το νέο φορολογικό σύστημα που θα προκύψει θα πρέπει να είναι σύγχρονο, απλό στο σχεδιασμό, εύκολο στην εφαρμογή, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και να συμβάλλει στην καθιέρωση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Για την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η παραοικονομία η οποία οδηγεί στην άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών και σε στρεβλώσεις όχι μόνο της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών αλλά και των όρων ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δρουν καθόλα νόμιμα έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν.

Ιδιαίτερης μελέτης χρήζει η εισαγωγή ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν στις κυπριακές εταιρείες μεταχείριση ισότιμη με την αντίστοιχη των ξένων εταιρειών, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ τους και ο υγιής ανταγωνισμός να λειτουργεί αποτελεσματικά και δίκαια, στο επίπεδο τόσο της επιχείρησης όσο και του επενδυτή.

Σε αυτό θα συνδράμει είτε η πλήρης κατάργηση είτε η δραστική μείωση της  εισφοράς για την άμυνα σε νοητά μερίσματα (deemed dividend distribution) που τώρα επιβάλλεται επί του 70% των κερδών για μετόχους που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου. Σε ότι αφορά την εισφορά για την άμυνα στην πραγματική διανομή μερισμάτων, είναι εισήγηση μας να μειωθεί από το 17% που ισχύει σήμερα.

Περαιτέρω, ζητούμε κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ύψους 2% επί του μισθολογίου και μείωση της εισφοράς εργοδοτών στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού από 1,2% σε 0,6%.

Σειρά εξειδικευμένων, επεξεργασμένων και ρεαλιστικών προτάσεων για αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων για μηδενισμό της επίπτωσης από την πράσινη φορολογία, έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΟΕΒ εντός των ημερών.

Από το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Insider

Exit mobile version