Χιλιάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί τα τελευταία χρόνια από την Κυπριακή Δημοκρατία με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα της. Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στον ακριτικό Πύργο Τηλλυρίας.
Η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί με αποτελεσματικότητα τον ανθρωπιστικό της ρόλο επεσήμανε, παρόλο που η περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση είναι πολύ μεγάλη. Θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ιωαννίδης παρέστη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Βιωματική Άσκηση Προσομοίωσης Ναυαγίου και Θαλάσσιας Διάσωσης, που οργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επείγουσας και Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης, με τη στήριξη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας στο λιμανάκι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.
Σε χαιρετισμό που ανέγνωσε έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία και το οποίο καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Στόχος, είπε, είναι το πρόγραμμα να ενταχθεί και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ώστε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με άλλα κράτη. Η εκπαίδευση από τέτοια προγράμματα, τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι με κίνδυνο ζωής μπαίνουν σε μη αξιόπλοα σκάφη τυγχάνοντας εκμετάλλευσης από τους διακινητές.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατέληξε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, με πολλή σοβαρότητα αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της σε σχέση με την έρευνα και διάσωση και αυτό αντικατοπτρίζεται και στους αριθμούς.