28 Ιουνίου, 2024
12:30 μμ

Ο ρόλος του πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος βρέθηκε να αναμειγνύεται μυστηριωδώς σε διαμάχη πρώην ζεύγους Ρώσων εκατομμυριούχων κι ενώ ήταν εν υπηρεσία στο Σώμα, αλλάζοντας μάλιστα «στρατόπεδα», ήδη απασχόλησε αξιωματούχους στην Κύπρο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση που έχει πάρει διαστάσεις μέσω δημοσιευμάτων στον ρωσικό Τύπο από τα τέλη Μαΐου, επέδειξαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης και ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες για το ιστορικό. Επιπλέον, το ζήτημα ήδη απασχολεί και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ).

Το ενδιαφέρον του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων στην Κύπρο, δεν είναι αυθαίρετο, καθώς Ελληνοκύπριος δικηγόρος από τη Λευκωσία φέρεται να αναμείχθηκε με την υπόθεση, η οποία έχει έντονη οσμή σκανδάλου. Είναι προφανές ότι ο ΠΔΣ θέλει να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχουν πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες για το μέλος του, ώστε να ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για διασφάλιση τήρησης νομότυπων πρακτικών στον επαγγελματικό κλάδο.

Η υπόθεση είναι γνωστή και αφορά τις καταγγελίες απαγωγής που είχε κάνει η επιχειρηματίας Όλγκα Μιρίμσκαγια το καλοκαίρι του 2015. Η τελευταία σε προηγούμενο χρονικό στάδιο είχε αποφασίσει να κάνει παιδί με τον τότε σύντροφό της και –επίσης- επιχειρηματία Νικολάι Σμιρνόφ. Το παιδί θα έφερνε στο φως παρένθετη μητέρα. Όμως, το ζεύγος χώρισε και η παρένθετη βρέθηκε στα κατεχόμενα με το βρέφος μετά από φερόμενη παρότρυνση του Σμιρνόφ.

Στην υπόθεση αναμείχθηκε και ο τότε αξιωματικός του αστυνομικού Σώματος, για τον οποίο εγείρονται πολλά ερωτήματα. Το εν λόγω πρόσωπο το οποίο διανύει την έκτη δεκαετία της ηλικίας του, τον Ιούνιο του 2015 με μεσολάβηση φίλου του Ελληνοκύπριου δικηγόρου, συναντήθηκε με τη Μιρίμσκαγια σε ξενοδοχείο της Λεμεσού. Αν και η μονάδα της Αστυνομίας στην οποία υπηρετούσε δεν είχε ανάμειξη στην διερεύνηση των καταγγελιών της Ρωσίδας επιχειρηματία, εντούτοις ο αξιωματικός παρουσιαζόταν να δίνει υποσχέσεις ότι θα αξιοποιήσει τις διασυνδέσεις του ώστε η απαγωγή να διερευνηθεί από το ΤΑΕ Αρχηγείου.

Το καλοκαίρι του 2019 ο ίδιος αξιωματικός μετέβη στη Ρωσία και έδωσε γραπτή κατάθεση, με την οποία έδιδε μαρτυρία σε βάρος της Μιρίμσκαγια και υπέρ του πρώην συντρόφου της, Νικολάι Σμιρνόφ. Σ΄ αυτή την κατάθεση, υποστήριξε πως στην παρουσία του, η Μιρίμσκαγια πρόσφερε 1.3 εκατ. ευρώ σε Ελληνοκύπριο αρχηγό φατρίας της Λευκωσίας για να εντοπίσει και να σκοτώσει δικηγόρο που ενεργούσε για λογαριασμό του πρώην συντρόφου της, αλλά και την παρένθετη μάνα.
Ακολούθησε νέα ανατροπή… Ο αξιωματικός της Αστυνομίας, πρόσφατα με γραπτή δήλωσή του προς τις αρχές της Ρωσίας, αναίρεσε την κατάθεσή του εναντίον της Μιρίμσκαγια το καλοκαίρι του 2019, ισχυριζόμενος ότι απειλήθηκε να υπογράψει τη μαρτυρία του 2019 και ότι ήταν για ώρες άυπνος και χωρίς τροφή. Αυτή η εξέλιξη έτυχε ευρείας προβολής στη Ρωσία, που διασύρουν τον εν λόγω αξιωματικό καταγράφοντας και το όνομά του.

Ο ίδιος, όταν ο «Φ» επικοινώνησε μαζί του, μας είπε ότι απειλήθηκε να ταξιδέψει τον Αύγουστο του 2019 στη Ρωσία και ότι μια εβδομάδα προηγουμένως είχε αποχωρήσει από την Αστυνομία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρθηκαν επίσημα από την αστυνομική Δύναμη αυτό δεν υφίσταται. Ο αξιωματικός αποχώρησε με πρόωρη αφυπηρέτηση τον Νοέμβριο του 2019, μήνες μετά το ταξίδι του στη Ρωσία. Επιπλέον, φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε παρουσιάζουν τον αξιωματικό να είναι χαμογελαστός στη συνάντηση με ανακριτή στη Ρωσία τον Αύγουστο του 2019 όταν είχε δώσει την επίμαχη κατάθεση.

Ο ίδιος αξιωματικός μας ανέφερε ότι όταν είχε διαπιστώσει κάποια αρνητικά φαινόμενα σε σχέση με την υπόθεση απαγωγής που κατήγγειλε η Μιρίμσκαγια, είχε κάνει αναφορά στο αρχηγείο Αστυνομίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, στις 5/9/2016 διόρισε ποινικό ανακριτή για να διερευνήσει μεταξύ άλλων τον ρόλο του εν λόγω αξιωματικού.

Ο υπό αναφορά πρώην αξιωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ διερευνάτο η καταγγελία της Μιρίμσκαγια φερόταν να είχε κάνει αίτημα προκειμένου να οπλοφορεί επί 24ωρου βάσεως λόγω απειλών που είχε δεχθεί για τη ζωή του.

Exit mobile version