Στην υπογραφή κοινής δήλωσης, εκφράζοντας τη συλλογική στήριξη και προσπάθειά τους για προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, προχώρησαν 23 Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ με αφορμή πρωτοβουλία της Γαλλίδας Υπουργού Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί και με αφορμή το 78ο Φεστιβάλ των Καννών που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα.

Οι Υπουργοί καλούν σε συλλογική δράση υπέρ μιας Ευρώπης του Πολιτισμού, της οποίας ο κινηματογράφος πρέπει να είναι κεντρική συνιστώσα.

Η Κοινή Δήλωση υπογραμμίζει τις επιτυχίες του ευρωπαϊκού σινεμά, την πολυμορφία των πολιτισμών της ΕΕ όπως αναδεικνύονται μέσα από αυτόν, καθώς και τη σημασία της συμπαραγωγής και της διανομής των έργων, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητες στην επερχόμενη ατζέντα της ΕΕ για τον τομέα.

Μεταξύ άλλων, η Κοινή Δήλωση αναφέρεται στην πρόκληση της εποχής, σημειώνοντας ότι «η πρόκληση που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι να καταστήσουμε την κινηματογραφική μας πολυμορφία ως αναπόσπαστο μέρος της επιβεβαίωσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κυριαρχίας σε ένα πλαίσιο όπου η απειλή αναδύεται από την επιβολή μιας λογικής παγκόσμιου εμπορικού πολέμου στον πολιτιστικό τομέα, πρωτίστως στον κινηματογράφο».

Στην Κοινή Δήλωση καταγράφεται η σημαντική, συλλογική ευρωπαϊκή επιτυχία στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών επισημαίνοντας ότι από τους τελευταίους 10 Χρυσούς Φοίνικες, οι 7 ήταν ευρωπαϊκοί και ότι από τις ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, το 62% είναι ευρωπαϊκές.

 «Καθόμαστε σε ένα χρυσωρυχείο και δεν το αναγνωρίζουμε επαρκώς» υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση. «Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε σθεναρά την πολυμορφία των πολιτισμών μας-  η σημασία της οποίας αναγνωρίστηκε πριν από 20 χρόνια με τη Σύμβαση της UNESCO για την πολιτιστική πολυμορφία- μας επέτρεψε να διατηρήσουμε ένα πλούσιο, μεταβαλλόμενο και αταξινόμητο κινηματογραφικό τοπίο.

Όσον αφορά τον κινηματογράφο, η Ευρώπη πιστεύει στην πολυμορφία, την έκπληξη και μερικές φορές το σοκ. Πιστεύουμε σε ταινίες που έχουν τις ρίζες τους σε μια ιστορική, κοινωνική και ανθρώπινη πραγματικότητα που απηχούν με εκείνους που προέρχονται από αυτήν και προσελκύουν εκείνους που την ανακαλύπτουν. Πιστεύουμε σε μικρά κινηματογραφικά θαύματα που ενώνονται πέρα από τα σύνορα. Πιστεύουμε σε ταινίες που δεν αρέσουν σε όλους. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών μπορεί να το μαρτυρήσει: Έχουμε μια μακρά παράδοση θρυλικών, ομηρικών, ζωντανών κινηματογραφικών φιλονικιών, τις οποίες δεν θα ανταλλάζαμε με τίποτα στον κόσμο για ένα μονόχρωμο κινηματογραφικό τοπίο».

Η Κοινή Δήλωση καταλήγει σε μια δέσμευση προς στήριξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. «Σε μια εποχή που οι λέξεις ‘πολυμορφία’ και ‘ελευθερία’ έχουν στραφεί εναντίον των εαυτών τους, σε μια απίθανη ανατροπή των αξιών, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη ανακαλύπτει εκ νέου την επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστεί αυτό που είναι και ό,τι εκτιμά περισσότερο, εμείς, οι Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ, καλούμε σε συλλογική δράση υπέρ μιας Ευρώπης του Πολιτισμού, της οποίας ο κινηματογράφος πρέπει να είναι κεντρική συνιστώσα».

Το ζητούμενο για τους αρμόδιους Υπουργούς είναι να διευρυνθεί ο ορίζοντας των δυνατοτήτων, κάνοντας το ευρωπαϊκό κοινό να θέλει να μάθει περισσότερα για τη φιλμογραφία των κοντινών του γειτόνων. Πολλά έχουν ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ωστόσο, μπορούμε και πρέπει- δεδομένου του διεθνούς πλαισίου- να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουμε τον λόγο που εγγυάται την παγκόσμια επιτυχία μιας ταινίας μόνο για τις κινηματογραφικές της ιδιότητες, προσποιούμενοι ότι δεν βλέπουμε την οικονομική, εμπορική, ακόμη και πολιτική αρμάδα που απαιτείται για να κατακτήσει όλα τα λιμάνια» σημειώνεται. «Ο κινηματογράφος είναι τέχνη. Είναι επίσης μια βιομηχανία. Ως εκ τούτου, η κυκλοφορία ταινιών πέρα από τα σύνορά τους απαιτεί συντονισμένη στρατηγική και ισχυρή πολιτική βούληση. Αυτή την επιθυμία την έχουμε τώρα περισσότερο από ποτέ».

Οι Υπουργοί επιθυμούν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω στήριξη της διάδοσης έργων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε πρόκειται για πρόσφατα έργα είτε για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκφράζουν την επιθυμία ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος να πάρει τη θέση που του αξίζει σε όλα τα μέσα διανομής στην Ευρώπη, να αναγνωριστεί, να εκδοθεί, να τον βρίσκουμε όταν τον αναζητούμε και ακόμη και όταν δεν τον αναζητούμε, παρά τις αντιρρήσεις των αλγορίθμων.

«Θέλουμε η Ευρώπη να συνεχίσει να είναι αυτή η μεγάλη περιοχή των συμπαραγωγών που μας έχει προσφέρει τόσες πολλές κοινές αναφορές, κοινές ιστορίες, γνώριμα πρόσωπα. Μόλις πρόσφατα, στον κινηματογράφο και στον οπτικοακουστικό τομέα, έχουμε αποδείξει τι είμαστε ικανοί να κάνουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας» αναφέρεται.

«Αυτές οι δύο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης– το να συνεργαζόμαστε καλύτερα και να μοιραζόμαστε καλύτερα τα έργα μας– θα αποτελέσουν προτεραιότητα για εμάς στην ευρωπαϊκή ατζέντα των προσεχών μηνών. Τις επιβεβαιώνουμε σήμερα ως απολύτως στρατηγικές δράσεις για την ευρωπαϊκή και πολιτιστική μας κυριαρχία. Τις επιβεβαιώνουμε καθώς επιβεβαιώνουμε αυτό που μας ενώνει και ποιοι είμαστε ως Ευρωπαίοι».

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι:

  • Βέλγιο– Καρολίν Γκενέζ, Υπουργός Ευημερίας, Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πολιτισμού και Ίσων Ευκαιριών της Φλάνδρας
  • Βουλγαρία – Μαριάν Μπάτσεφ, Υπουργός Πολιτισμού
  • Γαλλία – Ρασιντά Ντατί, Υπουργός Πολιτισμού
  • Γερμανία– Βόλφραμ Βάιμερ, Υπουργός Επικρατείας για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ
  • Δανία– Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιντ, Υπουργός Πολιτισμού
  • Ελλάδα– Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού
  • Εσθονία– Χάιντι Πούργκα, Υπουργός Πολιτισμού
  • Ιρλανδία – Πάτρικ Ο’Ντόνοβαν, Υπουργός Τεχνών, Πολιτισμού, Επικοινωνιών, ΜΜΕ και Αθλητισμού
  • Ισπανία– Ερνέστ Ουρτασούν ι Ντομένεκ, Υπουργός Πολιτισμού
  • Ιταλία– Αλεσάντρο Τζούλι, Υπουργός Πολιτισμού
  • Κροατία– Νίνα Ομπούλιεν Κόρζινεκ, Υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης
  • Κύπρος– Λίνα Κασσιανίδου, Υφυπουργός Πολιτισμού
  • Λετονία– Ανιέσε Λάτσε, Υπουργός Πολιτισμού
  • Λιθουανία– Σαρούνας Μπιρούτις, Υπουργός Πολιτισμού
  • Λουξεμβούργο– Ερίκ Τιλ, Υπουργός Πολιτισμού
  • Μάλτα– Όουεν Μπονίτσι, Υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικών Κοινοτήτων
  • Ολλανδία – Έπο Μπράινς, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών
  • Πολωνία– Χάνα Βρομπλέβσκα, Υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς
  • Πορτογαλία– Νταλίλα Ροντρίγκες, Υπουργός Πολιτισμού
  • Σλοβενία– Άστα Βρέτσκο, Υπουργός Πολιτισμού
  • Σλοβακία– Μαρτίνα Σιμκοβίτσοβα, Υπουργός Πολιτισμού
  • Σουηδία– Παρίσα Λίλιεστραντ, Υπουργός Πολιτισμού
  • Φινλανδία– Μαρι-Λίνα Ταλβίτιε, Υπουργός Επιστήμης και Πολιτισμού
Exit mobile version