Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αθλητικών Χώρων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) να παραχωρήσει διαδρομές στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας στο σωματείο ΑΠΟΕΛ, εις βάρος των Ναυτικών Ομίλων Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας. Οι τρεις όμιλοι, μαζί με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης (ΚΟΕΚ), εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με την εν λόγω απόφαση, κάνοντας λόγο για άδικη μεταχείριση και πιθανή παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης.
Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στις 8 Μαΐου 2025 προς κοινοβουλευτικές επιτροπές και το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, οι τρεις όμιλοι χαρακτηρίζουν την απόφαση του ΚΟΑ ως «δυσμενή διάκριση», που απειλεί τη βιωσιμότητα ιστορικών προσφυγικών σωματείων και εκτοπίζει αθλητές υψηλού επιπέδου. Υπογραμμίζουν ότι η παραχώρηση δύο διαδρομών στην 50άρα πισίνα στον ΑΠΟΕΛ αφαιρεί κρίσιμο χρόνο προπόνησης από τα υφιστάμενα σωματεία, ενώ το αντιστάθμισμα — διαδρομές στη δημοτική πισίνα — θεωρείται πρακτικά ανεφάρμοστο, αφού αυτή θα παραμένει κλειστή για αθλητική χρήση κατά τους θερινούς μήνες.
Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί η σοβαρή καταγγελία που διατυπώνεται στην επιστολή εναντίον του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, Σταύρου Μιχαηλίδη, ο οποίος φέρεται να είναι ταυτόχρονα και προπονητής αθλητών που αγωνίζονται στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Το γεγονός αυτό γεννά ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων και υπονομεύει, σύμφωνα με τους Ομίλους, την αμεροληψία της Επιτροπής που εισηγήθηκε και ενέκρινε την επίμαχη απόφαση.
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι ο ΑΠΟΕΛ είχε αποδεχθεί ρητή δέσμευση κατά την ένταξή του στην ΚΟΕΚ το 2014 πως δεν θα διεκδικήσει διαδρομές σε κολυμβητήρια που ήδη χρησιμοποιούνται από άλλα μέλη. Επιπλέον, η αγωνιστική πρόοδος του ΑΠΟΕΛ, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την ανάγκη επιπλέον διαδρομών, αποδίδεται — κατά τους καταγγέλλοντες — όχι σε συστηματική ανάπτυξη αλλά σε μαζικές μεταγραφές αθλητών, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται από τον Ναυτικό Όμιλο Πάφου.
Όπως τονίζουν οι Ναυτικοί Όμιλοι, η απόφαση του ΚΟΑ ανατρέπει την έως σήμερα κρατική πολιτική στήριξης των προσφυγικών σωματείων. Τυχόν υλοποίησή της αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αγωνιστική τους παρουσία και να περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων αθλητών. Το καλοκαίρι, κρίσιμη περίοδος για τα αναπτυξιακά τους προγράμματα, αναμένεται να τους βρει με ανεπαρκή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις.
«Η μείωση των διαδρομών των Ναυτικών Ομίλων» θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους και ειδικότερα αυτή των προσφυγικών. Αυτό αποτελεί αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής του Κράτους, η οποία ήθελε να προστατεύει την ύπαρξη και να διατηρεί τη συνέχιση της λειτουργίας των προσφυγικών σωματείων», αναφέρουν στην επιστολή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση το ιστορικό σωματείο κολύμβησης της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης, τυχόν υλοποίηση της απόφασης του ΚΟΑ θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους τρεις υφιστάμενους χρήστες του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου και ιδίως για τους δύο προσφυγικούς Ομίλους. «Είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους οδηγήσει σε οικονομικές περιπέτειες και οριστικό κλείσιμο, καθώς θα εξανεμίσει τη δυνατότητά τους για ανάπτυξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ θα αυξηθούν οι δαπάνες τους λόγω της πρόσληψης επιπλέον προπονητών για την κάλυψη ταυτόχρονων προπονήσεων στις δύο πισίνες».
Οι Όμιλοι και η Ομοσπονδία ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης και την ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. Τονίζουν ότι δεν αντιτίθενται γενικά στην παραχώρηση διαδρομών στον ΑΠΟΕΛ, αλλά υπογραμμίζουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των υφιστάμενων χρηστών και της βιωσιμότητας ιστορικών αθλητικών φορέων.
Περαιτέρω σημειώνουν πως «αν ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την κολύμβηση, θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία επιπλέον κολυμβητηρίων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και να επαναφέρει σύντομα σε λειτουργία υφιστάμενα κολυμβητήρια τα οποία έχουν τεθεί για διάφορους λόγους εκτός λειτουργίας, όπως το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Γεροσκήπου, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς και το κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και όχι με τον «κατατεμαχισμό» των εναπομεινάντων κολυμβητικών εγκαταστάσεων».
Σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης η παραχώρηση διαδρομών στον ΑΠΟΕΛ με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και αναταραχή στον χώρο της κολύμβησης, αφού αθετεί την ενταξιακή δέσμευση του ΑΠΟΕΛ ότι δεν θα παρέμβει σε χώρους που υφίστανται άλλα σωματεία. Ταυτόχρονα καταργείται η πάγια πολιτική του ΚΟΑ σε σχέση με τη διαχείριση των αθλητικών χώρων ιδιοκτησίας του, καθώς και η προστασία και διατήρηση των προσφυγικών σωματείων. «Με την ικανοποίηση του αιτήματος του ΑΠΟΕΛ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια αιτήματα, τα οποία θα πρέπει ο ΚΟΑ επίσης να ικανοποιήσει, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των αθλητικών χώρων και τον περιορισμό της δυνατότητας των σωματείων για ανάπτυξη και εξοικονόμηση οικονομικών πόρων», σημειώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία.
Η υπόθεση φαίνεται να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, με τους εκπροσώπους των Ομίλων να καλούν την πολιτεία και τη Βουλή να παρέμβουν ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση και η διαφάνεια στη διαχείριση των αθλητικών υποδομών του τόπου.
Οι λόγοι που οδήγησαν τον ΚΟΑ σε ανακατανομή των διαδρομών
Όπως αναφέρει ο ΚΟΑ σε εγκύκλιο του, ημερομηνίας 24 Απριλίου 2025, την οποία κοινοποίησε στην ΚΟΕΚ, τους Ναυτικούς Ομίλους Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας και στον ΑΠΟΕΛ, προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών αλλαγών στον προγραμματισμό και τη χρήση των διαδρομών του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας, με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ενίσχυση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα ο ΚΟΑ αναφέρει τα εξής: Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού στις 24 Απριλίου 2025, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Αθλητικών Χώρων, η οποία έλαβε υπόψη σειρά παραγόντων όπως:
- Τη δυνατότητα αξιοποίησης της νέας 30άρας δεξαμενής, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οργανισμού για τους επόμενους 15 μήνες. Την ανάγκη των Ναυτικών Ομίλων (Ν.Ο.) να επανεκκινήσουν την αναπτυξιακή τους βάση μετά την περίοδο έργων στο Κολυμβητήριο.
- Την καταγραφή της παρουσίας αθλητών στις τρεις δεξαμενές κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας, καθώς και τα παρατηρηθέντα κενά στο πρόγραμμα.
- Τα νέα αιτήματα για χρήση του Κολυμβητηρίου.
- Το υψηλό λειτουργικό κόστος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον λογαριασμό ρεύματος του Δεκεμβρίου που ανήλθε σε €45.098 και ποσό €12.450 (+ΦΠΑ) για μηνιαία συντήρηση.
Οι βασικές αποφάσεις περιλαμβάνουν:
1. Μεταφορά μη αγωνιστικών τμημάτων (ΑΓΟ, βετεράνοι, σώματα ασφαλείας, πανεπιστημιακοί οργανισμοί) από την 50άρα στην 30άρα δεξαμενή.
2. Παραχώρηση διαδρομών στο ΑΠΟΕΛ: Δύο διαδρομές στην 50άρα πισίνα (15:00–20:00 καθημερινά και 08:00–12:00 Σάββατο), οι οποίες αφαιρούνται από τον Ν.Ο. Λευκωσίας και την Κερύνεια/Αμμόχωστο, με αντιστάθμισμα δύο επιπλέον διαδρομές στους τελευταίους στην 30άρα δεξαμενή.
3. Πρόσθετες ώρες στο ΑΠΟΕΛ: Δύο διαδρομές τις πρωινές ώρες (07:30–09:30) στην 50άρα και δύο διαδρομές στην 30άρα (15:00–20:00).
4. Πρόσκληση προς τους Ν.Ο. για εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρήση της 30άρας κατά τις απογευματινές ώρες.
5. Οι χρήστες θα επιβαρύνονται με βάση τις παραχωρημένες ώρες και διαδρομές, ανεξαρτήτως πραγματικής χρήσης.
6. Μεταφορά της υδατοσφαίρισης από την 25άρα στην 30άρα δεξαμενή, με εκ περιτροπής χρήση και της 50άρας.