4 Απριλίου, 2025
9:17 μμ

Τους κινδύνους που ενέχουν τρία ιδιαίτερα δημοφιλή τρόφιμα και ποτά της καθημερινότητας επισημαίνει ο Δρ. Sermed Mezher, οικογενειακός γιατρός, προειδοποιώντας για την αυξανόμενη συσχέτιση ορισμένων συνηθειών με την εμφάνιση καρκίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερβολική κατανάλωση καμένων ή υπερψημένων τροφίμων, των επεξεργασμένων κρεάτων και του αλκοόλ ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, καθώς συνδέεται με καρκίνους όπως του εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος και του μαστού.

Καμένο κρέας: Χημικές ουσίες που βλάπτουν το DNA

Ο Δρ. Mezher προειδοποιεί για την κατανάλωση υπερψημένων και καμένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν χημικές ενώσεις όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Αυτές οι ενώσεις, που σχηματίζονται κυρίως κατά το ψήσιμο σε ανοιχτή φλόγα – όπως στο μπάρμπεκιου – έχουν συσχετιστεί με βλάβες στο DNA και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.

Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και οι πατάτες, μπορούν να περιέχουν ακρυλαμίδιο – μια τοξική ένωση που δημιουργείται όταν πρωτεΐνες και σάκχαρα θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και οι ποσότητες που καταναλώνονται είναι μικρές, αναλύσεις έχουν δείξει πιθανές συσχετίσεις με καρκίνους των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Τα επεξεργασμένα κρέατα στον κατάλογο καρκινογόνων του ΠΟΥ

Δεύτερος μεγάλος διατροφικός κίνδυνος είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και πεπερόνι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα κατατάσσει στα «καρκινογόνα της ομάδας 1».

«Η κατανάλωση μόλις μιας φέτας μπέικον την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 20%», υπενθυμίζει ο Δρ. Mezher. Οι ενώσεις νιτρωδών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα μετατρέπονται στο πεπτικό σύστημα σε Ν-νιτροσοχημικές ουσίες (NOC), οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου και να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων.

Αλκοόλ: Συνδέεται με επτά είδη καρκίνου

Το τρίτο στοιχείο της λίστας του Δρος Mezher είναι το αλκοόλ. Όπως εξηγεί, «το αλκοόλ συνδέεται με επτά τύπους καρκίνου, καθώς διασπάται σε ένα τοξικό υποπροϊόν που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και να εμποδίσει την επιδιόρθωση των κυττάρων».

Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στη βλάβη του γενετικού υλικού. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να μειώσει την απορρόφηση ζωτικών θρεπτικών συστατικών. «Ακόμη και μικρές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου, καθιστώντας το κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή», σημειώνει ο γιατρός.

Η ανάγκη για ενημέρωση μέσα από τα social media

Η στροφή των γιατρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παροχή επιστημονικής πληροφόρησης γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Ο Δρ. Mezher εντάσσεται σε ένα αυξανόμενο κύμα επαγγελματιών υγείας που αξιοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού, δίνοντας απλές αλλά τεκμηριωμένες συμβουλές υγείας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Exit mobile version