9 Ιουλίου, 2025
1:18 πμ

Τρία χρόνια μετά ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη (ιδίως η ΕΕ) έχουν προσφέρει βοήθεια ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων στο Κίεβο, χωρίς να φαίνεται το τέλος της αιματηρής σύρραξης στον ορίζοντα. 

Στην πιο πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε ότι ενδιαφέρεται για μια ειρηνευτική συμφωνία και στη συνέχεια εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του για “όλη την Ουκρανία”. Μετά την επικοινωνία των δύο προέδρων, η Μόσχα εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς κατά της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με το CBC, τον Ιούνιο του 2025 η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 5.500 ρουκέτες και πυραύλους κατά της Ουκρανίας. Άλλη έκθεση αναφέρει ότι η Ρωσία σχεδιάζει για τον Αύγουστο επιθέσεις στην Ουκρανία  με 1.000 drones την ημέρα. Η δυτική στήριξη στο Κίεβο δεν έχει ανακόψει τους Ρώσους. Υπάρχει τρόπος να κάνει ο Τραμπ τη Ρωσία να πληρώσει για όλα αυτά και να αλλάξει την κατάσταση;

Ας δούμε πώς χρηματοδοτεί τον πόλεμο η Ρωσία.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

Η ρωσική εισβολή έχει επιφέρει ζημιά άνω των 552 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία: σε επίπεδο οικονομίας, ανάπτυξης, αλλά και “κλέβοντας” από το αντίπαλο στρατόπεδο. Η κατανομή είναι εντυπωσιακή:

– 14,4 δισ. δολάρια σε “κλεμμένο” βιομηχανικό εξοπλισμό
– 4 δισ. δολάρια σε κλοπή και καταστροφή πολιτιστικών αγαθών
– Περισσότερες από 1.150 επιχειρήσεις κατασχέθηκαν
– Σχεδόν 800 εκατ. δολάρια σε κλεμμένα σιτηρά
– 600 εκατ. δολάρια σε προϊόντα χάλυβα που λεηλατήθηκαν
– 176 δισ. δολάρια σε κατεστραμμένες υποδομές
– 10,3 δισ. δολάρια σε γεωργικές ζημιές

Οι κλοπές και οι ζημιές συνεχίζονται…

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Γιατί χρηματοδοτούμε ακόμη τον Πούτιν;

Ενώ οι Αμερικανοί φορολογούμενοι στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία, τα δυτικά κράτη συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρηματοδοτώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πούτιν. Από τον Φεβρουάριο του 2022, τα δυτικά κράτη έχουν αγοράσει ρωσική ενέργεια τριπλάσιας αξίας από την οικονομική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία. Εν ολίγοις, ενώ η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, κλέβοντας και καταστρέφοντας τα περιουσιακά της στοιχεία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χρηματοδοτούν τη Μόσχα, και υπερασπίζονται σε… slow motion το Κίεβο. Αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική και συγχρόνως οι ΗΠΑ σταματήσουν να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία, οδηγούμαστε σε μια νίκη της Ρωσίας και μια ντροπιαστική υποχώρηση της Ουάσιγκτον.

Πώς να βοηθηθεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ήμουν πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Καναδά-Ουκρανίας και είμαι ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία της Ανατολικής Ευρώπης στο Τορόντο.

Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τον διακεκριμένο συγγραφέα και ιστορικό Timothy Ash, η υποστήριξη της Ουκρανίας για να κερδίσει τον πόλεμο θα κόστιζε περίπου 150 δισ. δολάρια ετησίως. Πανάκριβο το εγχείρημα; Σίγουρα. Αλλά συγκρίνετέ το με τα 4,5 τρισ. δολάρια που θα πρέπει να δαπανήσει το ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία αν η Ουκρανία χάσει. Σκεφτείτε: αν η Ουκρανία χάσει, εκατομμύρια πρόσφυγες θα κατακλύσουν την Ευρώπη με κατεύθυνση προς τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Αμερικής. Ακολούθως ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία. Μια ισχυρότερη, πιο προκλητική Ρωσία θα μπορούσε να έρθει σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου να αυξηθούν σημαντικά οι αμυντικές δαπάνες. Η Κίνα, βλέποντας το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την Ανατολή να αποδυναμώνεται, θα ενθαρρυνθεί να χτυπήσει την Ταϊβάν. Η Βόρεια Κορέα θα γίνει πιο διεκδικητική. Ας το παραδεχτούμε: η ρωσική απειλή είναι άμεση και πραγματική όχι μόνο για την Ουκρανία, μα για όλους μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα είναι ένας μακροπρόθεσμος αντίπαλος που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια μέρα. Μια ρωσική ήττα θα την αποδυναμώσει. Αυτό δεν είναι επιχείρημα υπέρ της “φιλανθρωπίας” ή της χωρίς τέλος υποστήριξης των ΗΠΑ σε ξένους πολέμους. Πρόκειται για νηφάλια σκέψη και για το πώς θα αποδυναμώσουμε τον πιο επικίνδυνο εχθρό της Αμερικής τώρα, κρατώντας όμως τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά εδάφη – τελεία και παύλα.

Πώς να πληρώσει η Ρωσία για την εισβολή

Πρώτον, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από το 2022 ανέρχεται σε περίπου 185 δισ. δολάρια. Η Ευρώπη έχει συνεισφέρει ελαφρώς περισσότερα. Στο μεταξύ, ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 330 δισ. δολαρίων που έχουν δεσμευτεί σε τράπεζες στη Δύση παραμένουν “ανέγγιχτα”. Σύμφωνα με τον Timothy Ash, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει κεφάλαια του Ιράκ και του Αφγανιστάν για παρόμοιους λόγους. Ο νόμος μπορεί -και πρέπει- να επικαιροποιηθεί ώστε να κατασχεθούν τώρα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αν οι ΗΠΑ ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, οι σύμμαχοί τους, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, μάλλον θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αυτό θα πει ηγεσία. Αυτό θα πει “πρώτα η Αμερική”. 

Δεύτερον, η Ουάσιγκτον πρέπει να σκεφτεί καλύτερη κάποια πράγματα. Η Ευρώπη και άλλοι δυτικοί δεν θα πρέπει να αγοράζουν ενέργεια από τη Ρωσία, αλλά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τους άλλους συμμάχους. Μια τέτοια αλλαγή θα κρατούσε τα δυτικά χρήματα σε ασφαλή χέρια, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας στο εσωτερικό και θα σταματούσε τη ροή κεφαλαίων προς το Κρεμλίνο. Όποια χώρα συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Βραζιλία και ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ. Αντί η Ρωσία να έχει τα τριπλάσια έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στους Δυτικούς σε σύγκριση με την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ας διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτό τον πόλεμο

Εν ολίγοις, η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία με χρήματα από τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και το “φρένο” στα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακατευθύνοντας τα “κομμένα έσοδα” προς τη Δύση, ενισχύει τις ΗΠΑ, αποτρέπει την εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων σε εμπόλεμες ζώνες και εξοικονομεί τρισεκατομμύρια δολάρια για τους Αμερικανούς φορολογούμενους και άλλα κράτη στο μέλλον.

Γιατί πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία;

Επί 30 και πλέον χρόνια, η Ουκρανία αποτελεί σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το Ιράκ έως το Αφγανιστάν και όχι μόνο, οι Ουκρανοί έχουν πολεμήσει στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων σε κάθε μεγάλη σύγκρουση από το 1991. Η Ρωσία έχει ακολουθήσει πολύ διαφορετικό δρόμο. Η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί διαρκώς να αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επιχειρήσει να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις στις ενεργειακές μας υποδομές, έχει προμηθεύσει όπλα και έχει χρηματοδοτήσει εχθρικά καθεστώτα από το Ιράν έως τη Βόρεια Κορέα. Αυτές δεν είναι οι ενέργειες ενός αντιπάλου – είναι οι ενέργειες ενός εχθρού.

Στο μεταξύ, έναντι ενός μικρού μέρους του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, η Ουκρανία έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Πάνω από 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν είτε σκοτωθεί είτε τραυματιστεί. Ο άλλοτε πανίσχυρος Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αποδεκατιστεί. Οι ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και της αμυντικής βιομηχανίας έχουν δεχθεί σφοδρές επιθέσεις. Η Ρωσία έχει αναγκαστεί να στείλει στο μέτωπο φυλακισμένους και Βορειοκορεάτες στρατιώτες. Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της Ουκρανίας και χωρίς ούτε έναν Αμερικανό στρατιώτη επί του πεδίου.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία. Ας μην ξεχνάμε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, όταν η Ουκρανία παραιτήθηκε από το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Το να γυρίσουμε την πλάτη μας τώρα στο Κίεβο, στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα: ο λόγος των ΗΠΑ δεν σημαίνει τίποτα. Αντιθέτως, πρέπει να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας σημαίνει ασφάλεια και για τις ΗΠΑ, και παράλληλα προωθεί την παγκόσμια σταθερότητα και τη σθεναρή υποστήριξη όσων μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τις ΗΠΑ.

Τα επόμενα βήματα του Τραμπ

Ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των Αμερικανών, των θέσεων εργασίας, της ασφάλειας και των πορτοφολιών τους είναι προφανής:

– Κατασχέστε τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσετε για την άμυνα της Ουκρανίας τώρα.

– Ενθαρρύνετε τον Καναδά και την ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας, καθιστώντας έτσι τη Ρωσία υπόλογη.

– Επεκτείνετε τις αμερικανικές και συμμαχικές εξαγωγές ενέργειας για να αντικαταστήσετε τις ρωσικές προμήθειες.

– Επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

– Υποστηρίξτε την Ουκρανία για να κρατήσετε τα αμερικανικά στρατεύματα στην πατρίδα τους και τους φορολογούμενους μακριά από την “τσιμπίδα”.

Αν μάθαμε κάτι από την ιστορία μας με τη Σοβιετική Ένωση, αυτό είναι ότι η πολιτική αλλαγή στην Ανατολική Ευρώπη είναι δυνατή ακόμη και όταν έχουμε να κάνουμε με μια πυρηνική δύναμη. Πώς αλλιώς θα αντιμετωπίζαμε σήμερα τη Ρωσία; Έχουμε αποδείξει πώς ο Τραμπ μπορεί να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για τον πόλεμο και να βάλει τέλος σε αυτόν. Και αυτό πρέπει να είναι μια πραγματική πολιτική “Πρώτα η Αμερική”.

Forbes

Exit mobile version