Την έναρξη του μεγαλεπήβολου προγράμματος «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome), που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου διαστημικού αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας, θα ανακοινώσει απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο. Παρόντες θα είναι ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και ο στρατηγός Μάικλ Γκέτλαϊν, υποδιοικητής των Διαστημικών Επιχειρήσεων, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος για την ηγεσία του προγράμματος, σύμφωνα με το Reuters.

Το Πεντάγωνο έχει παρουσιάσει στον Λευκό Οίκο τρία επιχειρησιακά σενάρια για την ανάπτυξη του συστήματος, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Όπως αναφέρει το CNN, η τελική επιλογή του σεναρίου θα συνοδευτεί από την έναρξη της χρηματοδότησης και της υλοποίησης του έργου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει σε βάθος 20ετίας περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός ήδη προβλέπει κονδύλια ύψους 25 δισ. δολαρίων για την πρώτη φάση του «Χρυσού Θόλου». Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με κολοσσούς όπως η SpaceX του Έλον Μασκ να βρίσκονται στη λίστα των βασικών υποψήφιων αναδόχων για την κατασκευή και λειτουργία κρίσιμων υποδομών.

«Το Υπουργείο Άμυνας έχει αναπτύξει ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την αρχιτεκτονική και την υλοποίηση του προγράμματος, με στόχο την προστασία των ΗΠΑ από ένα ευρύ φάσμα πυραυλικών απειλών», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Πάρνελ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός γίνεται σε άμεση συνεργασία με τον Πρόεδρο και την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα αμερικανικό αντίστοιχο του ισραηλινού Iron Dome, επιχειρεί με τον «Χρυσό Θόλο» να υπερβεί τα τεχνολογικά και οικονομικά εμπόδια που εμπόδισαν τις ΗΠΑ να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Iron Dome –ένα σύστημα που καλύπτει περιοχές μικρής εμβέλειας, όπως το Ισραήλ– το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει πλήρη κάλυψη της αμερικανικής επικράτειας έναντι βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων, με εγκαταστάσεις σε τροχιά και επίγειες υποδομές υψηλής τεχνολογίας.

Η ανακοίνωση αναμένεται να αποτελέσει σημείο αιχμής στον πολιτικό διάλογο για τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, καθώς και για τη στρατηγική τους στο πεδίο των διαστημικών εξοπλισμών.

protothema.gr

Exit mobile version