Πρακτικά μη εφαρμόσιμη και με πολλές ασάφειες, που παρέχουν περιθώρια παρερμηνείας, θεωρεί εκ πρώτης όψεως η κυβερνητική πλευρά τη νομοθετική φόρμουλα που ενέκρινε η Βουλή την περασμένη Πέμπτη για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων για τους μελλοντικούς αξιωματούχους.
Ακόμη η Βουλή δεν προώθησε στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Προεδρικό τη νέα νομοθεσία για να αρχίσει το διάβασμα ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως συνάδει με το Σύνταγμα και με παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις, που έκριναν τη σύνταξη ως περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να το στερήσει το κράτος από τους αξιωμκατούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες, τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν μια πρώτη ανάγνωση των νομοθετημάτων, πριν ενσωματωθούν σε αυτά οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν την Πέμπτη, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν πως από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι και συνεπώς θα εφαρμόζονται μόνο για αυτούς που θα εκλεγούν ή θα διοριστούν από την 1η Ιουνίου του 2026.
Από εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Οικονομικών, για να εξετάσουν τους νόμους όπως ψηφίστηκαν, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν πρόνοιες που συγκρούονται με το Σύνταγμα. Αφού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, θα ετοιμάσουν σημείωμα που θα σταλθεί στο Προεδρικό, για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δηλαδή, αν θα υπογράψει τον νόμο, αν θα τον αναπέμψει στη Βουλή ή αν θα κάνει απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κριθεί η συμβταότητά του με το Σύνταγμα.
Υποδείξεις
Τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και το υπουργείο Οικονομικών είχαν προειδοποιήσει τη Βουλή πως οι φόρμουλες υπολογισμού και περιορισμού των ωφελημάτων είναι αντιφατικές μεταξύ τους και πρακτικά μη εφαρμόσιμες.
Παράλληλα, έκαναν συστάσεις για τη λεκτική διατύπωση στον νόμο, καθώς πολλά σημεία δεν είναι ξεκάθαρα. Αρμόδια πηγή ανάφερε στον «Φ» πως έχουν εισαχθεί περίπλοκες πρόνοιες χωρίς να διασφαλίζεται η πρακτική εφαρμογή τους.
Όπως υποστηρίζουν τεχνοκράτες, στη νέα φόρμουλα περιλήφθηκαν ρυθμίσεις οι οποίες επηρεάζουν τις συντάξεις που θα κερδίζονται από τον Ιούνιο του 2026 και εφεξής. Υποδεικνύουν επίσης πως, ακόμη και στην περίπτωση που αυτές επιτύγχαναν την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στην ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού και στην καταβολή πολλαπλών συντάξεων, αυτό θα επισυνέβαινε σε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Επιπρόσθετα, υποδεικνύουν πως ο περιορισμός στο ύψος της σύνταξης με τη νέα φόρμουλα θα περιορίσει μόνο το ύψος των συντάξεων που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δηλαδή, όπως αναφέρουν, αφορά πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς οι φόρμουλες υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχουν διατηρηθεί. Εντοπίζουν επίσης πως με τις νέες ρυθμίσεις δεν επηρεάζονται τα εφάπαξ που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι με την ολοκλήρωση της θητείας τους, τα οποία θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σωρευτικά για το κάθε αξίωμα που θα αναλαμβάνει ένας αξιωματούχος.
Η ενόχληση του Κεραυνού
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, 98 κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις είτε σύνταξη και μισθό. Οι 28 λαμβάνουν μισθό και τουλάχιστον μια σύνταξη και 70 θεωρούνται πολυσυνταξιούχοι καθώς λαμβάνουν πέραν της μιας σύνταξης. Για τους συγκεκριμένους αλλά και για τους εν ενεργεία άλλους κρατικούς αξιωματούχους δεν επηρεάζονται καθόλου τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εξέφρασε την έντονη ενόχληση του για τη ρύθμιση που ενέκρινε η Βουλή. Μιλώντας στο ΡΙΚ, έκανε λόγο για έλλειψη θεσμικής υπευθυνότητας και για οικονομικές και συνταγματικές επιπτώσεις από την έγκριση του πακέτου των προτάσεων νόμου κομμάτων, αντί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Όπως είπε ο υπουργός, με το νομοσχέδιο το κράτος θα παραχωρούσε φιλοδωρήματα στους μελλοντικούς αξιωματούχους, ενός εφάπαξ ποσού σε κάθε αξιωματούχο με βάση τη διάρκεια της υπηρεσίας του, το ύψος των απολαβών του και άλλους σχετικούς παράγοντες. Υπέδειξε, παράλληλα, πως με τη φόρμουλα της Βουλής, ο φορολογούμενος θα συνεχίσει να καταβάλλει επιπρόσθετες συντάξεις σε αξιωματούχους μέχρι το προσδόκιμο ζωής των ογδόντα ετών.