23 Ιουλίου, 2025
3:06 μμ

Βότανα όπως η τριγωνέλλα, η ασαφετίδα και το πικρό πεπόνι χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην Αγιουρβέδα, το παραδοσιακό ινδικό σύστημα ιατρικής, που στηρίζεται στην ισορροπία σώματος, νου και πνεύματος. Αν και λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, οι φυσικές αυτές ουσίες συγκεντρώνουν πλέον αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέονται με πιθανά οφέλη για τη ρύθμιση του σακχάρου, της πίεσης, της χοληστερόλης και της φλεγμονής.

Το πικρό πεπόνι, ένα ιδιαίτερο πράσινο λαχανικό με μακρά χρήση στην ανατολική ιατρική, φαίνεται να δρα αντιδιαβητικά, μέσω ενώσεων που μιμούνται την ινσουλίνη. Μελέτες δείχνουν επιπλέον αντιφλεγμονώδηαντιμικροβιακή και πιθανή αντικαρκινική δράση, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Συνιστάται προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη, λόγω πιθανής υπογλυκαιμίας.

Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ορμονική ισορροπίαγαλουχία, αλλά και ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης. Έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μειώνει την απορρόφηση γλυκόζης και λίπους, ενώ ενισχύει και την παραγωγή ινσουλίνης. Επίσης, ορισμένες δοκιμές δείχνουν ενίσχυση της τεστοστερόνης και βελτίωση της ενέργειας σε άνδρες.

Η ασαφετίδα, παρότι περισσότερο γνωστή ως μπαχαρικό, θεωρείται στην Αγιουρβέδα φάρμακο για το πεπτικό σύστημα, καθώς μειώνει το φούσκωμα και ενισχύει την πέψη των λιπών. Το φερουλικό οξύ που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πίεσης, ενώ έχουν αναφερθεί και πιθανές νευροπροστατευτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Αν και τα συγκεκριμένα βότανα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη φυσική ενίσχυση της υγείας, ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι αθώα και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, ιδιαίτερα από άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. Συνιστάται πάντα η συμβουλή γιατρού πριν από τη χρήση σε συμπληρωματική μορφή.

ygeiamou.gr

Exit mobile version