Μετά από πέντε χρόνια ανακαίνισης και 466 εκ. ευρώ, το Grand Palais του Παρισιού ανοίγει ξανά για το κοινό. Στους ανανεωμένους και διευρυμένους χώρους του θα φιλοξενούνται, ανάμεσα σε άλλα, εκθέσεις του Πομπιντού το οποίο επίσης έκλεισε για ανακαίνιση.
Η ιστορία του Grand Palais ξεκίνησε πριν 125 χρόνια όταν κτίστηκε για να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στα πλαίσια των εορτασμών για την έλευση της νέας χιλιετίας. Σχεδιασμένο σε στιλ Beaux-Arts από τους αρχιτέκτονες Henri Deglane, Albert Louvet και Albert Thomas, με την επίβλεψη (στο στάδιο της κατασκευής) του Charles Girault, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα του Παρισιού.
Από την αρχή το κτήριο αποτέλεσε χώρο για διάφορες εκδηλώσεις: πολιτιστικές, αθλητικές, εμπορικές και άλλες. Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ στο Β’ Παγκόσμιο καταλήφθηκε από τους Ναζί οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν ως αποθήκη φορτηγών και αργότερα για προπαγανδιστικές εκθέσεις.

Κατά καιρούς δέχθηκε διάφορες βελτιωτικές επεμβάσεις αλλά η τελευταία, που έγινε από τους Chatillon Architectes, είναι η πιο ολοκληρωμένη αποκατάσταση. Χώροι που δεν ήταν προσβάσιμοι έχουν πλέον ανοίξει διευρύνοντας κατά πολύ τους διαθέσιμους χώρους. Εξ ου και ο πρόεδρος του Κέντρου σχολίασε: «Ετοιμαστείτε να χαθείτε».
Βασικό μέρος της ανακαίνισης αποτέλεσε η αφαίρεση ενός διαχωριστικού τοίχου που είχε τοποθετηθεί τη δεκαετία του 1930, καθώς και η επανασύνδεση τμημάτων που ήταν απομονωμένα, με αποτέλεσμα την επέκταση του δημόσιου χώρου κατά 140%. Αποκαταστάθηκε επίσης η θέα και η σύνδεση με την πόλη και τον Σηκουάνα, εξοπλίστηκε με νέες τεχνολογίες, αποκαταστάθηκαν σημαντικά στοιχεία όπως οι εμβληματικοί φεγγίτες αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο το φυσικό φως. Έχουν επίσης εισαχθεί δύο εστιατόρια και η κυκλοφορία έχει βελτιστοποιηθεί σε όλο το κτίριο, με 40 ανελκυστήρες να προστίθενται παράλληλα με τις υπάρχουσες 30 σκάλες. Αγάλματα, μπαλκόνια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία έχουν αποκατασταθεί πλήρως. «Οι επισκέπτες θα βιώσουν το Grand Palais επανασυνδεδεμένο», δήλωσε ο Chatillon. «Με θέα και συνδέσεις που δεν έχουν δει από το 1937, νομίζω ότι θα νιώσουν σαν να ανακαλύπτουν ένα νέο κτήριο».

Οι κήποι έχουν επίσης αναδιαμορφωθεί με την προσθήκη πάνω από 60.000 φυτών καθώς και τη δημιουργία συστήματος συλλογής βρόχινου νερού για υποστήριξη της άρδευσης. Τα πέτρινα δάπεδα έχουν αντικατασταθεί από ένα κοραλί θερμομπετόν, που επιλέχθηκε ύστερα από μεγάλη συζήτηση, προκειμένου να ενταχθεί στον χώρο.
Για την υλοποίηση του έργου, οι αρχιτέκτονες προέβησαν σε έρευνα, εξετάζοντας περίπου 3.000 αρχειακά σχέδια. «Τα κτήρια θα πρέπει να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ο χαρακτήρας τους», πρόσθεσε. «Αντί για παρθένα αλλά απαρχαιωμένα παραδείγματα του παρελθόντος, μπορεί να γίνει λεπτή και ευαίσθητη εργασία για να διασφαλιστεί ότι θα παραμένουν επίκαιρα και θα χρησιμοποιούνται».

Εκτός από την κτηριακή αποκατάσταση, το Grand Palais εγκαινιάζει μια νέα εποχή με συνεργασίες με άλλα σημαντικά κέντρα της Γαλλίας, όπως το Λούβρο, το Κέντρο Πομπιντού και το Μουσείο Ορσέ. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής συνδιοργανώνει κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις όπως, «Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Pontus Hulten, μια βουτιά στο καλλιτεχνικό σύμπαν αυτών των σημαντικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης τέχνης». «Art Brut.: μια εξερεύνηση έργων τέχνης brut, που αναδεικνύει δημιουργίες εκτός πεπατημένης». Εγκαινιάζει επίσης θερινή σεζόν που ονομάζεται «Grand Palais d’été». Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το Κέντρο θα μετατρέπεται σε πολυχρηστικό χώρο, χωρισμένο σε τρεις ζώνες, για να φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, καλλιτεχνικών παραστάσεων, παιδικών εργαστηρίων και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.