Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος τελικά δεν τερματίστηκε εντός 24 ωρών από την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δείχνει – με βάση τα σημερινά δεδομένα – εξαιρετικά απίθανο να ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι την προθεσμία που ο ίδιος ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε θέσει: την 30ή Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία.
Είναι σαφές πως ο Τραμπ επιθυμεί τον τερματισμό της σύρραξης και ενεργεί – με τον δικό του τρόπο – προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά τείνει να γίνεται όλο και πιο σύνθετο όσο κυλά ο χρόνος. Η στάση που έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος – αν εξαιρέσει κανείς το ατυχές περιστατικό έντασης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο – αφήνει ελεύθερο πεδίο στη Ρωσία, χωρίς να ασκείται ουσιαστική πολιτική πίεση προς καμία πλευρά.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, ο Τραμπ έχει λάβει ουκ ολίγες απορριπτικές απαντήσεις από το Κρεμλίνο. Παρότι από κύκλους προσκείμενους στον Πρόεδρο διαρρέεται ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τον Ρώσο ομόλογό του, δεν έχει υπάρξει καμία χειροπιαστή ανταπόκριση από τη Μόσχα.
Ο Τραμπ έχει διαμηνύσει πως εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων που θα πλήξουν σοβαρά τη Ρωσία – κυρίως όσον αφορά τον παράνομο στόλο μεταφοράς αργού πετρελαίου που επιχειρεί να διαθέσει στην αγορά ακόμα και κάτω του κόστους – όμως, όσο οι κυρώσεις δεν υλοποιούνται, η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να ανασυνταχθεί, να επανασχεδιάσει και να εξαπολύσει νέες επιθέσεις που σπέρνουν τον τρόμο στους Ουκρανούς αμάχους.
Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Κιέβου παραμένουν «παγωμένες» παρά την έλευση της άνοιξης. Ο Ζελένσκι, που αποδέχθηκε εδώ και 33 ημέρες την αμερικανική πρόταση για τις σπάνιες γαίες, κάλεσε μόλις πρόσφατα τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία. Αντί απάντησης, εισέπραξε άλλη μια προσβλητική δημόσια δήλωση, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να απαντά απαξιωτικά στο ουκρανικό αίτημα για αγορά πυραύλων Patriot λέγοντας: «Συνεχώς ζητούν πυραύλους – ας μην είχαν ξεκινήσει πόλεμο». Όλα δείχνουν πως, για τους επόμενους τουλάχιστον τέσσερις μήνες, η μοναδική πραγματική στήριξη του Κιέβου θα προέρχεται από την Ευρώπη.
Πάντως, το άμεσο πρόβλημα για την Ουκρανία δεν είναι οι επόμενοι μήνες. Το πρόσφατο «ξεπάγωμα» παροχής όπλων και πληροφοριών από τις ΗΠΑ δεν απειλεί άμεσα τα στρατιωτικά αποθέματα της χώρας. Αυτό που προκαλεί την ανησυχία του Ζελένσκι είναι η πλήρης απουσία πίεσης από την Ουάσιγκτον για την εξεύρεση λύσης, παρότι οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν κατά το παρελθόν προβάλει τη διπλωματική επίλυση ως βασική τους στρατηγική.
Το Κίεβο βλέπει τη ρωσική διπλωματία να κερδίζει συνεχώς έδαφος, την ώρα που εκείνο πιέζεται ασύμμετρα, χωρίς να έχει προκαλέσει τον πόλεμο. Η Μόσχα ενισχύει τη θέση της τόσο επί του πεδίου, όσο και στο διπλωματικό επίπεδο, διαμορφώνοντας νέους όρους και αφηγήματα, ακόμα και για μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός. Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες πως κύριος στόχος της Ρωσίας είναι η «εξάλειψη του ναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο», απομακρυνόμενος σημαντικά από τη μέχρι πρότινος θέση της Μόσχας πως «η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Ο χρόνος, που συχνά χαρακτηρίζεται ως χρήμα, είναι για την Ουκρανία πολύτιμος και δεν είναι πλέον με το μέρος της. Αν και και κατά την προεδρία Μπάιντεν χάθηκε σημαντικός χρόνος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, όσοι δηλώνουν υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Η Ουάσιγκτον δύσκολα θα μεταβάλει τη στάση της, εκτός αν η Ρωσία παρερμηνεύσει τις προθέσεις του Λευκού Οίκου και φτάσει στο σημείο να προκαλέσει την πιο σκληρή – και μέχρι στιγμής αθέατη – πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, με βάση τις κινήσεις της μέχρι σήμερα, η Μόσχα δείχνει να αποφεύγει κάτι τέτοιο.
protothema.gr