Πολλές και ουσιαστικές αλλαγές προωθούνται με νομοθετικές ρυθμίσεις στο Δημόσιο, καθώς σύντομα θα κληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει νομοσχέδια για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες εκτιμάται πως θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και στην ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αρμοδίως, η Κυβέρνηση είχε εκφράσει εδώ και μήνες τις προθέσεις της αυτές, αλλά χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του 62ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ανακοίνωσε επίσημα την προώθηση της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στην πράξη.
Συγκεκριμένα, πριν από το τέλος του Μάη, όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοθετήματα που αφορούν τη μειωμένη απασχόληση -μέχρι δύο ώρες την ημέρα- για όσους εργαζόμενους στην κρατική μηχανή είναι γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών ή φροντιστές, καθώς και για εργαζόμενους με αναπηρία ή άλλα προβλήματα υγείας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας σε δύο ώρες και στην σταδιακή εφαρμογή της μεικτής τηλεργασίας.
Τι λένε τα νομοσχέδια
Με την έγκριση των νομοσχεδίων από το Υπουργικό θα ακολουθήσει η κατάθεσή τους στη Βουλή, με στόχο την έγκρισή τους το συντομότερο δυνατό.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», τα νομοθετήματα θα προβλέπουν μειωμένο ωράριο εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 6 ώρες ημερησίως. Σύμφωνα με τα προσχέδια των νομοσχεδίων, η μείωση του ωραρίου θα συνοδεύεται με ανάλογη μείωση στις απολαβές των εργαζομένων, αλλά τελική εικόνα θα υπάρχει με την κατάθεση των τελικών νομοσχεδίων στο Υπουργικό και τη Βουλή.
Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, αναπηρίας αλλά και όσους είναι γονείς παιδιών, ηλικίας μέχρι 15 ετών, όπως είπε χθες ο Πρόεδρος. Έως πρόσφατα, οι πληροφορίες που υπήρχαν για τα προσχέδια των νομοσχεδίων μιλούσαν για παιδιά μέχρι 8 ετών.
Επιπρόσθετα, θα επεκταθεί το ευέλικτο ωράριο εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε δύο ώρες. Δηλαδή, το ευέλικτο ωράριο εργασίας θα είναι μεταξύ 7:00π.μ./9:00π.μ. – 2:30μ.μ./4:30μ.μ. Σήμερα, το ευέλικτο ωράριο εργασίας είναι 7:00π.μ./8:30π.μ. – 2:30μ.μ./4:00μ.μ.
Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά την εφαρμογή της τηλεργασίας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο εφαρμογής συστήματος μεικτής εργασίας, τόσο με φυσική εργασία των κυβερνητικών υπαλλήλων, όσο και με τηλεργασία.
Για τα πρώτα δύο χρόνια, η τηλεργασία θα εφαρμόζεται για 50 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους θα ανέβει στις 100 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση των ευέλικτων μορφών εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει συνολικό ποσό €1.2 δισ.
Τι άλλα έκανε
Κατά το χθεσινό συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Όπως είπε, η πρόσφατη εφαρμογή της νομοθεσίας για την πλήρωση των ανελικτικών θέσεων, στη βάση αντικειμενικών μοριοδοτημένων κριτηρίων και η εισαγωγή του θεσμού των Εξεταστικών Κέντρων για αξιολόγηση υποψηφίων με σύγχρονες μεθόδους, αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας κατά τις διαδικασίες επιλογής.
«Ταυτόχρονα, το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που εφαρμόζεται από το 2024, στοχεύει στην αντιμετώπιση διαχρονικών στρεβλώσεων που όλοι γνωρίζαμε αλλά δεν τολμήσαμε να αγγίξουμε. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης αξιολογούνται συνεχώς, προκειμένου να προωθούνται συνεχώς βελτιωτικές αλλαγές, με βάση καλές πρακτικές», πρόσθεσε.
Οι γενικές αυξήσεις και άλλες παροχές
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές αποφάσεις που λήφθηκαν για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας, με την παραχώρηση γενικών αυξήσεων μετά από 15 χρόνια και την επιταχυνόμενη μισθοδοτική ανέλιξη των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, ένα πάγιο αίτημα, στις Κλ. Α2, Α5 και Α7.
Έκανε επίσης αναφορά στις πολιτικές που προώθησε η Κυβέρνηση για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, η σημαντική ενίσχυση του επιδόματος τοκετού, η κλιμακωτή αύξηση του επιδόματος γονικής άδειας και η επέκταση του ορίου ηλικίας του τέκνου για τη χορήγηση γονικής άδειας από τα 8 στα 15 έτη.
Τέλος, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών, στη λειτουργία της νέας κυβερνητικής πύλης gov.cy, στον ψηφιακό πολίτη, καθώς και στον νέο Οδηγό Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων.