3 Ιουλίου, 2025
4:05 μμ

Αλλαγές στη φορολόγηση κληρονομιών, με νέους κανόνες για τις εκπτώσεις χρεών και διεύρυνση απαλλαγών από τον φόρο με ενιαίο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά ή κληρονομιάφέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη “Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης” που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή.

Παράλληλα προβλέπει πιο εύκολες μεταγραφές ακινήτων στα Κτηματολογικά Γραφεία και απαγόρευση μεταβίβασης σε αγροτικές εκτάσεις που έχουν απαλλαγεί από τον φόρο. Όπως σημειώνεται η επικείμενη κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας για τη φορολογία περιουσίας, που πραγματοποιείται από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, καθιστά αναγκαίες σημαντικές τροποποιήσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε  να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες  φορολογικές απαιτήσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται:

1. Μεταγραφή ακινήτων 

Σε  περίπτωση μεταγραφής  σύμβασης ή δικαστικής απόφασης ή οποιασδήποτε άλλης πράξης που αφορά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, πλην της σύστασης υποθήκης, η οποία γίνεται είτε λόγω ενέργειας του υπόχρεου σε δήλωση είτε λόγω ενέργειας τρίτου που έχει έννομο συμφέρον, και δεν έχει υποβληθεί σχετική φορολογική δήλωση, ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου ενημερώνει εντός του επόμενου από τη μεταγραφή μήνα, τη Φορολογική Διοίκηση, για τη μη υποβολή δήλωσης, ενώ με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ορίζεται ο τρόπος ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης .Με τη διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα εντοπίζεται η σχετικά αδήλωτη φορολογική ύλη χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζεται η  μεταγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο.  

2. Κληρονομιά ακινήτου 

Εναρμονίζονται οι όροι απαλλαγής από τον φόρο κληρονομιάς, για ακίνητο που αποκτάται  λόγω αιτίας θανάτου από σύζυγο ή τέκνο του κληρονομουμένου κατά πλήρη κυριότητα, με τους όρους που ισχύουν για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας κατά την αγορά ακινήτου. Έτσι, για ακίνητο που αποκτάται λόγω θανάτου από σύζυγο ή τέκνο του κληρονομουμένου κατά πλήρη κυριότητα, εξ ολοκλήρου ή κατά ποσοστό εξ αδιαιρέτου, η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς ενεργοποιείται εφόσον ο κληρονόμος ή κληροδόχος ή ο σύζυγος αυτού ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του κ.λπ. Οι σχετικές στεγαστικές ανάγκες των δικαιούχων θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των σχετικών ακινήτων και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων είναι 70 τ.μ. και ειδικά για δικαιούχο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% είναι 90 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. 

3. Χρέη κληρονομιάς

Τα χρέη του κληρονομούμενου προς το Δημόσιο εκπίπτουν από την αξία της κληρονομιάς, μετά από αίτηση που μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους μέχρι την οριστική περαίωση της υπόθεσης. Αν το χρέος έγινε εκκαθαρισμένο μετά την οριστική περαίωση, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε ένα έτος αφότου το χρέος έγινε βέβαιο και εκκαθαρισμένο. Σε κάθε δε περίπτωση η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί πέραν της δεκαετίας από την υποβολή της δήλωσης και, εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση, από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της.    

Ειδικότερα οι προθεσμίες καθορίζονται:

α) Ελεύθερα, έως τη συμπλήρωση της παραγραφής, εφόσον δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου.

β) Εφόσον έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, έως την πράξη προσδιορισμού ή την προθεσμία ενδικοφανούς προσφυγής.

γ) Ειδικά για χρέη που καθίστανται βέβαια εκ των υστέρων, αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως ένα έτος από τη βεβαίωσή τους και όχι πέραν της δεκαετίας από την αρχική δήλωση ή τη λήξη προθεσμίας υποβολής.

4. Απαγόρευση μεταβίβασης απαλλαγμένων από ΦΜΑ αγροτικών εκτάσεων 

Προβλέπεται  ρητή απαγόρευση  για μεταβίβαση αγροτικών εκτάσεων που έχουν τύχει απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης πριν την παρέλευση  πριν την πάροδο 15 ετών χωρίς την υποβολή δήλωσης και την εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του φόρου που αναλογεί στην κατά τον χρόνο αυτό αξία της έκτασης ή στο δηλωθέν τίμημα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο, με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά τον χρόνο της απαλλαγής, εκτός αν ο φόρος που αναλογούσε στην αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο της απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.

5. Νέα εκκαθάριση φόρου σε σχολάζουσα κληρονομιά 

Όταν η Φορολογική Διοίκηση έχει ήδη προσδιορίσει την αξία της σχολάζουσας κληρονομίας, αυτή δεσμεύει τους κληρονόμους κατά την υποβολή της δήλωσης και τον προσδιορισμό του φόρου στο όνομά τους. Όμως, τους παρέχεται το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πράξη προσδιορισμού του φόρου, εκτός εάν υπάρχει δικαστική απόφαση που έχει κρίνει επί της ουσίας της διαφοράς. Οι κληρονόμοι μπορούν επίσης να συνεχίσουν εκκρεμείς δίκες ή διαδικασίες που είχαν αρχίσει σε σχέση με τον προσδιορισμό της αξίας της κληρονομιάς.

Capital.gr

Exit mobile version