Εγκρίθηκαν από το συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ τα συμπεράσματα σχετικά με τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα κατά την έναρξη της σταδιοδρομίας τους.

H Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου, το οποίο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα σχετικά με την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και τις υπηρεσίες πλατφόρμων διαμοιρασμού βίντεο.

Η έγκριση των συμπερασμάτων αυτών σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού, εξασφαλίζοντας ότι διαθέτουν τους πόρους και τις γνώσεις για να ευδοκιμήσουν στην πορεία του τους, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Το τελευταίο ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 2030 για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας μεταξύ νέων δημιουργών (συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών περιεχομένου- IP for Influencers) και τη δημιουργία ενός Κέντρου Γνώσης για τα Πνευματικά Δικαιώματα του EUIPO που θα υποστηρίζει τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της πολιτικής της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι υπουργοί αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι νέοι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες του πολιτισμού και της δημιουργίας που εισέρχονται στην αγορά εργασίας έχουν συχνά περιορισμένες γνώσεις σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά, τη λογιστική, το νομικό πλαίσιο (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας), την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τη γνώση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε απάντηση, καλούν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν, κατά περίπτωση, περιεχόμενο στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες ικανότητες και να μάθουν για σημαντικά θέματα όπως, μεταξύ άλλων, η επιχειρηματικότητα, οι δίκαιες πρακτικές, τα πνευματικά δικαιώματα και το ευρύτερο πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και τα ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο τις πιθανές χρήσεις όσο και τους πιθανούς κινδύνους της.

Κύριο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο αποτέλεσε ο ρόλος μιας νέας προσέγγισης για τον πολιτισμό στην ΕΕ, μέσω της πρωτοβουλίας «Πολιτιστική Πυξίδα» και το μέλλον του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Η Υφυπουργός στην παρέμβασή της ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, ως στρατηγικού εργαλείου δημοκρατικής συνοχής και ανθεκτικότητας. Συναφώς, τόνισε, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη πρέπει να έχει ως γνώμονα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη το πρόγραμμα να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των Κρατών Μελών και μεταξύ διαφορετικών πολιτιστικών οικοσυστημάτων.

Η ίδια χαιρέτησε την προώθηση συνεκτικής στρατηγικής προσέγγισης για τον πολιτισμό, της Πυξίδας Πολιτισμού, η οποία θα αναδεικνύει τον εγκάρσιο χαρακτήρα του πολιτισμού στη βάση ολιστικών προσεγγίσεων και στοιχειοθετημένης πολιτικής.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Λ. Κασσιανίδου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους της σχετικά με τις δράσεις και προτεραιότητες  της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026. 

Exit mobile version