Είτε τον γνωρίζετε από τις viral δημόσιες παρεμβάσεις του στις οποίες επικρίνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είτε από το έργο του ως σύμβουλος σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ για τη μετάβασή τους σε οικονομίες της αγοράς, ο δρ Τζέφρι Σακς (Jeffrey Sachs) έχει διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. O δρ Σακς βρέθηκε στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για να λάβει τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Frederick και παραχώρησε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο και το in-cyprus. Μοιράστηκε συμβουλές για το πώς μπορεί να θωρακιστεί η κυπριακή οικονομία από εξωγενείς παράγοντες και τόνισε τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση έχει να μάθει κάτι από την Κίνα.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση μπορεί να μειώσει τη διαφθορά και τόνισε την ανάγκη για ποιοτική εκπαίδευση και φορολογικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ανισότητας. Ασκώντας κριτική στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης παγκόσμιων θεσμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σημείωσςε ότι «από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, ο Τραμπ δεν έχει στρατηγική, ή μπορεί να έχει μια στρατηγική, αλλά δεν είναι σωστή. Η στρατηγική των δασμών, η δασμολογική πολιτική, κατά την άποψή μου, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
–Η Κύπρος είναι μια μικρή οικονομία που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και τον τομέα των υπηρεσιών. Δεδομένου ότι αυτοί οι τομείς είναι ευάλωτοι σε εξωγενείς παράγοντες, ποιες στρατηγικές θα συνιστούσατε για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της κυπριακής οικονομίας;
-Η πρώτη μου αρχή της οικονομίας είναι δύσκολη για την Κύπρο. Η πρώτη μου αρχή της οικονομίας είναι να είσαι φίλος με τους γείτονες σου, επειδή η οικονομία έχει έντονη γεωγραφική βάση. Εμπορεύεσαι, έχεις τουρισμό, ρηματοοικονομικές υπηρεσίες, φοιτητές με τη γειτονιά σου. Για την Κύπρο, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μία γειτονιά είναι η Ευρώπη. Ο γείτονάς σας στο βορρά είναι η Τουρκία. Είναι η Μέση Ανατολή, οι χώρες του Κόλπου, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, και όλες τους είναι ζώνες κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος, όχι για πρώτη φορά στην πολυχιλιετή ιστορία της, βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών γεωπολιτικών ζητημάτων. Ένα από τα πράγματα που η Κύπρος πρέπει να προωθήσει είναι να επιλυθούν επιτέλους ορισμένες από τις συγκρούσεις στην περιοχή: Ο πόλεμος στην ίδια την Κύπρο, η διαίρεση τόσων δεκαετιών, με τόση πικρία και κόστος, η κρίση με τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι πόλεμοι που μαίνονται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η κρίση στη νοτιανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική. Προφανώς ξεπερνά τις δυνατότητες της Κύπρου να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα μόνη της, αλλά η επίλυση αυτών των συγκρούσεων θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.
Η Κύπρος θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μια οικονομία υπηρεσιών, αλλά με προηγμένες υπηρεσίες, με πολλούς έξυπνους μηχανικούς, μηχανικούς υπολογιστών, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακή οικονομία, εκτός από τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ούτω καθεξής. Όσο περισσότερο επιλύονται οι πόλεμοι που μαίνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της ανατολικής Μεσογείου, της νότιας Μεσογείου, τόσο το καλύτερο για την Κύπρο.
Περισσότερα στον έντυπο Φιλελεύθερο…