Τακτική σκοτσέζικου ντους υιοθετεί η Άγκυρα. Από την μια επανέρχεται στη λογική της σκληρής στάσης στα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας ανοικτό, διά προειδοποιήσεων και απειλών, το ενδεχόμενο έντασης. Από την άλλη, στο Κυπριακό, η κατοχική πλευρά επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι «κάτι κινείται».
Είναι σαφές πως επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφοροποίησης στάσης και θέσεων, αλλά τακτικής ενώ επιβεβαιώνεται πως στρατηγικά το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί την πίεση προς Αθήνα και Λευκωσία για να στέλνει μηνύματα και προς άλλους αποδέκτες. Η Άγκυρα κρατά ψηλά τις επιδιώξεις της στο ελληνο-κυπριακό πεδίο, επενδύοντας, ωστόσο, στρατηγικά και στην περιοχή, στην προκειμένη περίπτωση στη Συρία.
Σε σχέση με το Κυπριακό, επιλέγει τη συντήρηση και το βήμα σημειωτόν. Οι συζητήσεις στη Λευκωσία συνεχίζονται με ατζέντα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και με φόντο την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται το τέλος Ιουλίου. Η κατοχική πλευρά αντιμετωπίζει τα ΜΟΕ ως πεδίο συνεργασίας των «δυο οντοτήτων» ενώ ο Τατάρ με εντολές της Άγκυρας θα συνεχίσει να συζητά και να πραγματοποιεί συναντήσεις. Πλην μερικών μικρών βημάτων που αναμένονται να γίνουν, δεν διαπιστώνεται διάθεση από τουρκικής πλευράς να προχωρήσει, για παράδειγμα, στη διάνοιξη των προτεινόμενων τεσσάρων οδοφραγμάτων ( δυο που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά και δυο η τουρκοκυπριακή). Στην ατζέντα είναι και το θέμα της Πύλας, στην οποία εκκρεμεί η υλοποίηση της συμφωνίας καθώς η κατοχική δύναμη θέλει να προωθήσει μόνο το μέρος εκείνο, το οποίο την εξυπηρετεί.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει εικόνα προόδου, χωρίς να υπαναχωρεί. Το ίδιο πράττει και ο Διεθνής Οργανισμός, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να βιάζεται για αποτέλεσμα. Πώς μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα δεν είναι σε θέση κανείς να το αναφέρει.
Υπέγραψε συμβόλαιο η κ. Ολγκίν
Στη Νέα Υόρκη για να υπογράψει το συμβόλαιο της με τα Ηνωμένα Έθνη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ώστε να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα της ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος είχε προτείνει την κ. Ολγκίν στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Μαρτίου, στη Γενεύη. Η εισήγηση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η κ. Ολγκίν θήτευσε στη θέση αυτή στο πρόσφατο παρελθόν ενώ ο διορισμός νέου, θα χρειαζόταν περίοδος ενημέρωσης και προσαρμογής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ