Σημερινό δημοσίευμα στη newmoney.gr κάνει λόγο για τελεσίγραφο της εταιρείας Nexans προς τον ΑΔΜΗΕ για διακοπή της κατασκευής του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης αν ο φορέας υλοποίησης δεν καταβάλει τις δόσεις για Απρίλιο και Μάιο.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο Φιλελεύθερος, το συμβόλαιο με τη Nexans υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ να πληρώσει 55 εκατ. τέλος Απριλίου και άλλα τόσα τέλος Μαϊου. Για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο οι οικονομικές απαιτήσεις της Nexans από τον ΑΔΜΗΕ είναι περίπου 27 εκατ. ανά μήνα.

Σύμφωνα με τη newmoney.gr, τον κίνδυνο να σταματήσει η κατασκευή του καλωδίου έχει επισημάνει πριν το Πάσχα και η Κομισιόν, με παρεμβάσεις της προς την ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας) και τη ΡΑΕΚ.

Ωστόσο, ανεπίσημες πληροφορίες του Φιλευθέρου αναφέρουν ότι για την ώρα Nexans και ΑΔΜΗΕ έχουν συνεννοηθεί, ώστε η κατασκευή του καλωδίου να μην σταματήσει, τουλάχιστο όχι σε αυτή τη φάση.

Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα, στην αυριανή συνεδρίαση της Oλομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδας αναμένεται να εγκριθεί η μεθοδολογία εσόδου (σ.σ. ανάκτηση δαπανών) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου. Η ΡΑΕΚ έχει ήδη εγκρίνει από το 2023 τη δική της μεθοδολογία για ανάκτηση των εξόδων του ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές ρεύματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας φέρεται πρόθυμη να εγκρίνει την ανάκτηση εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ από αυτή τη φάση και όχι όταν το έργο θα έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό στάδιο ή όταν θα λειτουργήσει. Η ΡΑΕΚ δεν αποδέχεται τη χρέωση από αυτό το στάδιο των Κυπρίων καταναλωτών ρεύματος και παραπέμπει για τη φάση της πόντισης του καλωδίου. Ο δε υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου έχει δηλώσει πως είναι θέμα αρχής για την κυπριακή Κυβέρνηση η χρέωση των καταναλωτών να αρχίσει όταν θα προκύψουν τα πρώτα οφέλη, δηλαδή μετά τη λειτουργία της διασύνδεσης και την αναμενόμενη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του δημοσιεύματος της newmoney.gr (της Μαριάννας Τζιαννέ) ότι ο Ρυθμιστής στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για απόσβεση του έργου σε 25 χρόνια, καθώς επιθυμεί τη μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών και για το σκοπό αυτό ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα 35 χρόνια.

Όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος, η αρχική ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ προέβλεπε απόσβεση της κεφαλαιουχικής δαπάνης του φορέα υλοποίησης (τότε ήταν η EuroAsia Interconnector) της διασύνδεσης σε 25 χρόνια, αλλά λίγο μετά που τη διασύνδεση ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ (και αφού η πρόβλεψη για την κεφαλαιουχική δαπάνη αυξήθηκε από 1.5 δισ. σε 1.94 δισ. ευρώ) άλλαξε τη ρυθμιστική απόφαση και επέκτεινε την απόσβεση στα 35 χρόνια. Εκείνη η απόφαση προκάλεσε την οργή του ΑΔΜΗΕ, που διεκδικεί την τροποποίησή της εκ νέου, για επαναφορά του χρονοδιαγράμματος των 25 χρόνων.

Σύμφωνα με τη newmoney.ge, «η κυπριακή πλευρά συνεχίζει την σκληρή της στάση προς τον ΑΔΜΗΕ και ζητά, όπως αντίστοιχα και η ΡΑΑΕΥ, την προσκόμιση μίας σειράς στοιχείων της σύμβασης με τη Nexans, τα οποία ο Διαχειριστής μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομίσει. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται τα χρήματα που έχει πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ στον κατασκευαστή του καλωδίου, οι πηγές προέλευσης των χρημάτων αυτών, τί ποσά έχουν αντληθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, τί προκαταβολές έχουν δοθεί κ.α.».

Exit mobile version