Αντιδράσεις και εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η εικόνα αθλητικού παπουτσιού που προβλήθηκε στον ουρανό της Αθήνας με φόντο τον Παρθενώνα, στο πλαίσιο διαφημιστικού drone show της Adidas το βράδυ της Πέμπτης. Παρότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου με εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης, η οπτική εντύπωση της εικόνας πάνω από την Ακρόπολη οδήγησε σε καταγγελίες και νομικές ενέργειες για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε άδεια από το αρμόδιο Συμβούλιο για εμπορική χρήση του χώρου, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, δεδομένου ότι το Ζάππειο χαρακτηρίζεται νεότερο μνημείο. Ως εκ τούτου, το υπουργείο κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζητήθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Η εταιρεία παραγωγής του drone show είχε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η άδεια αφορούσε συγκεκριμένο εξωτερικό χώρο 200 τ.μ. παραπλεύρως του Ζαππείου και συνοδευόταν από καταβολή ποσού 380 ευρώ.
Παρά τη νομιμότητα της εναέριας δραστηριότητας, η οπτική εντύπωση της εικόνας του παπουτσιού με φόντο την Ακρόπολη προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε την εικόνα «πολύ κακή» και «σαν να κλωτσάει το παπούτσι την Ακρόπολη».

Η Adidas, από την πλευρά της, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι καμία εικόνα της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς.
Το θέμα προκάλεσε και πολιτική αντίδραση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ζήτησε χθες γραπτές εξηγήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ζαππείου.
Η υπόθεση συγκρίνεται ήδη με αντίστοιχο drone show που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο, τον Οκτώβριο του 2023. Τότε, η διοργανώτρια εταιρεία είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και οι εικόνες από τα drones προβάλλονταν από μεγαλύτερη απόσταση, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις.
Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη σαφούς ρύθμισης του πλαισίου που διέπει τη χρήση drone shows κοντά σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, ώστε να αποτρέπονται όχι μόνο άμεσες αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στην εικόνα και την προστασία τους.
protothema.gr