Για τον Ερσίν Τατάρ το ζητούμενο δεν ήταν οι συνομιλίες και η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, αλλά η συντήρηση του αδιεξόδου με βασικό ζητούμενο το πλήρες ναυάγιο. Ελπίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα του ανοίξει το δρόμο για αλλαγή της βάσης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Μέσα από μια τακτική γιαβάς-γιαβάς (σιγά-σιγά στα τουρκικά) ο Ερσίν Τατάρ θέλει να αποφύγει την όποια ουσιαστική συζήτηση στο Κυπριακό και παράλληλα τη μη επίτευξη προόδου στα θέματα που είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Λήδρα Πάλας ήταν αρκούντως ενδεικτική των πραγματικών προθέσεων του Ερσίν Τατάρ. Η άρνησή του να συζητήσει ακόμα και θέματα που υπήρξε προηγουμένως συμφωνία, δείχνει πως πήγε στη συνάντηση όχι γιατί θέλει διάλογο, αλλά γιατί επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το αδιέξοδο.

Αναχωρώντας από το Λήδρα Πάλας ο ΠτΔ είπε ότι “το γιαβάς-γιαβάς δεν βοηθά στο Κυπριακό”.

Τρία όχι από τον Τατάρ

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του είπε ότι εισέπραξε τρία όχι από τον Τατάρ σε ισάριθμες προτάσεις που του έθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εισέπραξε τρεις αρνήσεις από τον Τατάρ σε συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε για τα οδοφράγματα, λέγοντας ότι έκανε «καινούργια πρόταση ως πρώτο βήμα. Υπήρξε αρνητική απάντηση. Υπήρξε αρνητική απάντηση και στο ν’ ανακοινώσουμε σήμερα τη συμφωνία της Πύλας, όπως αυτή συμφωνήθηκε από τον κ. Στιούαρτ».

  • Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι έθεσε το θέμα της ποσότητας του επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο στη Μια Μηλιά, με βάση την συμφωνία του 2011, αλλά «δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Θα εξεταστεί. Θα δούμε ποια θα είναι η συνέχεια».

Στην ερώτηση για το ποια ήταν η νέα του πρόταση για τα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρότεινε ως πρώτο βήμα – και ακολούθως να συνεχιστεί η συζήτηση για τα 4 οδοφράγματα – «ν’ ανοίξουμε ένα οδόφραγμα στη Λευκωσία για τους πεζούς. Υπήρξε άρνηση από πλευράς του κ. Τατάρ». Η πρόταση της ε/κ πλευράς αφορά την οδό Λιδίνης πλησίον του νέου δημαρχείου Λευκωσίας.

Εμμονή με τους σφετεριστές

Ο μισός χρόνος της χθεσινής συνάντησης αναλώθηκε με τον Ερσίν Τατάρ να εμμένει στο θέμα των σφετεριστών. Ζητώντας ουσιαστικά παρέμβαση προς τερματισμό της εφαρμογής των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τατάρ ζήτησε από τον Στιούαρτ να μεταφέρει στο ΓΓ ΟΗΕ την ενόχλησή του για τις διώξεις σε βάρος των ξένων σφετεριστών.

Στην εμμονή Τατάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του υπενθύμισε πως στην συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου πέρυσι στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είχε θέσει το θέμα και τότε ο κ. Γκουτέρες είχε πει πως η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στην δικαστική εξουσία σε καμιά δημοκρατική χώρα. «Επανέλαβα αυτό» είπε.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρου που κυκλοφόρησε ευθύς μετά τη συνάντηση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως:

  • «Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν την Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία. Καλωσόρισαν τα μέλη της επιτροπής και ενθάρρυναν την επιτροπή να προωθήσει το διάλογο και τις πρωτοβουλίες που αφορούν θέματα που αφορούν τη νεολαία.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν και χαιρέτισαν και εκτίμησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την αποκατάσταση των νεκροταφείων και ανέθεσαν στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών της. Συμφώνησαν επίσης για νέες πρωτοβουλίες σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για την αποναρκοθέτηση, την ηλιακή ενέργεια και τα σημεία διέλευσης».

Χωρίς νέο ραντεβού

Οι δύο ηγέτες αναχώρησαν από το Λήδρα Πάλας χωρίς να καθορίσουν νέο μεταξύ τους ραντεβού. Η δουλειά θα πάει στους διαπραγματευτές και εκεί θα διαφανεί εάν υπάρχει η όχι προοπτική για κάτι πέραν των 30 κοιμητηρίων.

Σε αναμονή για Ολγκίν

Στη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένεται στο νησί μετά τις 12 Μαΐου όταν θα υπογράψει το συμβόλαιό της. Είπε ότι πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ να συναντηθούν πριν έρθει η Ολγκίν, αλλά υπήρξε άρνηση από μέρους του Τ/κ ηγέτη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες και ώρες θα υπάρχουν εξελίξεις, θα είναι θετικές και θα μας βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε ενόψει και της διευρυμένης συνόδου στα τέλη Ιουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ζήτησε από την κ. Ολγκίν να βρίσκεται στην Κύπρο, να έχει τακτικές συναντήσεις και να έχει επαφή με την Τουρκία.

Exit mobile version