Την τελευταία τους κοινή συνάντηση στο εμβληματικό κτήριο της οδού Γλάδστωνος 12 όπου στεγαζόταν για 33 χρόνια η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας της Κύπρου.

Η προσέλευση ήταν αθρόα με στόχο να γιορτάσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη προσφορά της παλαιότερης Ερευνητικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ακαδημαϊκού προσωπικού και των μεταδιδακτορικών της ερευνητών στην Αρχαιολογία της Κύπρου και της Μεσογείου κατά τα 33 χρόνια στέγασης στο συγκεκριμένο χώρο, εν όψει της υποχρεωτικής επιστροφής του στους χορηγούς του, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη τον Ιούνιο του 2025.

Η συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της ΕΜΑ κάτω από τη στέγη του κτηρίου στο οποίο γεννήθηκε το καθιστούσαν φυσική έδρα της Κυπριακής Αρχαιολογίας και τοπόσημο της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί. Η αναγκαστική επιστροφή του σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου δημιουργίας και προσφοράς με διεθνή απήχηση, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις και την έναρξη ενός νέου ακόμη πιο δυναμικού.

Η ΕΜΑ θα βιώσει μία δυσάρεστη, για την ίδια, μεταβατική φάση μέχρι την τελική της στέγαση το 2027 στην Παλαιά Παιδαγωγική Ακαδημία της Οδού Καλλιπόλεως. Στο ενδιάμεσο η Βιβλιοθήκη της ΕΜΑ θα φιλοξενηθεί στο υπόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Στέλιος Ιωάννου του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πανεπιστημιούπολη. Τα γραφεία του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού θα στεγαστούν στο Παράρτημα της ΕΜΑ στην Οδό Θεμιστοκλή Δέρβη (Κτήριο Νice Dream, Νικοκρέοντος 2 και Θεμιστοκλή Δέρβη, 3ος όροφος), ενώ ο Κύκλος των Δημοσίων Διαλέξεων θα πραγματοποιείται από το Σεπτέμβρη σε αμφιθέατρο της Καλλιπόλλεως.

Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση στο κτήριο της οδού Γλάδστωνος.

Η χρήση της ερευνητικής μη δανειστικής βιβλιοθήκης στο κτήριο της Οδού Γλάδστωνος θα είναι δυνατή ως τις 23 Μαΐου. Από τα τέλη Ιουνίου θα είναι προσβάσιμη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και θα λειτουργεί από την 1η Ιουλίου 2025 ως ερευνητική, μη δανειστική. Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης ΕΜΑ που δεν αποτελούν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο υλικό της παρακαλούνται να εγγραφούν ως εξωτερικά μέλη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας είναι η μόνη σε διεθνές επίπεδο πνευματική έδρα της Κυπριακής Αρχαιολογίας. Συνιστά έναν θεσμό παγιωμένο και πολύπτυχο που διδάσκει, ερευνά, μελετά και αναδεικνύει μέσα από δημοσιεύσεις, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες ποικίλες δράσεις τον πολιτισμό της Κύπρου και της Μεσογείου.

Υπηρετεί την έρευνα μέσω της πλούσιας και πάντα ενημερωμένης βιβλιοθήκης της (23.000 τόμων και 9000 τόμων περιοδικών), ενθαρρύνει τη διεπιστημονική προσέγγιση του υλικού πολιτισμού μέσω των συλλογών αναφοράς και του εργαστηριακού εξοπλισμού της, καλλιεργεί διακρατικές συνεργασίες, αποτελεί φυτώριο για τη διάπλαση των νεότερων γενιών κυπρίων και ξένων αρχαιολόγων και προσφέρει το βήμα για τη διάχυση των επιστημονικών πορισμάτων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και την κυπριακή κοινωνία.

Exit mobile version