28 Ιουνίου, 2024
9:12 πμ

Κάλεσμα προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους να προωθήσουν την κάρτα ασφάλειας (safe pass) στις οικοδομές απευθύνει το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Επιθεωρήσεων Εργασίας προκειμένου να επιτευχθούν και οι στόχοι που τέθηκαν με την υπογραφή από όλους τους εμπλεκομένους κοινής δήλωσης πολιτικής τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου.

Δήλωση που στοχεύει στην εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο σε θέματα ασφάλειας και υγείας με τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα να έχουν ήδη αρχίσει να προβάλλονται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, πάντως, που συντόνιζε κεντρικά την όλη προσπάθεια για το safe pass στις οικοδομές που είχε κατάληξη την πρόσφατη δήλωσης πολιτικής/συμφωνίας βλέπει ζεστά το όλο θέμα και για υλοποίηση της συμφωνίας συγκάλεσε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων και των κοινωνικών εταίρων.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίστηκε συνάντηση με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων για τις ενέργειες που έχουν έως τώρα γίνει για συμμετοχή εργαζομένων στα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και για να υπάρξει συζήτηση περαιτέρω δράσεων για την προώθηση των προγραμμάτων.

Όπως γράψαμε ξανά, στόχος είναι μέσα από τα προγράμματα της ΑνΑΔ να εκπαιδευτούν σε θέματα ασφάλειας και υγείας και να πάρουν το «safe pass» σε πρώτο στάδιο γύρω στις 15 χιλιάδες εργαζόμενοι που σχετίζονται με τον κλάδο των κατασκευών. Η συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα προβλέπει πως το safe pass ως προϋπόθεση για είσοδο σε εργοτάξια θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση αλλά με προοπτική στο μέλλον -μετά από δύο χρόνια συγκεκριμένα- το safe pass να καταστεί υποχρεωτικό όχι μόνο οικοδόμους αλλά και άλλους εργαζομένους, περιλαμβανομένων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων που θα πρέπει να εισέλθουν σε εργοτάξιο.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ» αριθμός αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα της ΑνΑΔ για το safe pass που θα έχουν διάρκεια έξι ωρών άρχισε ήδη να συγκεντρώνεται και γίνεται προσπάθεια από την Αρχή να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την πραγματοποίηση τους προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων χωρίς παρενέργειες στις εργασίες των επιχειρήσεων.

Exit mobile version