Φορολογικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων ετοιμάζει να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία περιλαμβάνουν: το να λαμβάνει η ΕΕ μέρος από τις αυξημένες εισπράξεις από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό, επιβολή τέλους για μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα και τέλος διαχείρισης για δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων — ένα μέτρο που αναμένεται να πλήξει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα. Να υπενθυμίσουμε σ οδικό χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2025 για τον νέο 7ετή προϋπολογισμό, προτείνει νέες πηγές εσόδων: «Για να είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντάξιος των φιλοδοξιών μας, να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων του NextGenerationEU (που θα ξεκινήσει μετά το 2027) και ταυτόχρονα να διατηρήσει σταθερές τις εθνικές οικονομικές συνεισφορές των κρατών μελών, πρέπει να εισαχθούν νέοι ίδιοι πόροι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό της Πλαίσιο, δηλαδή τον νέο 7ετή προϋπολογισμό της, που θα ισχύει από το 2028 έως το 2034, οι μάχες στις Βρυξέλλες κορυφώνονται για τις πηγές εσόδων. Σύμφωνα με διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά και με επίσημα κρατικά έγγραφα από υπηρεσίες κρατών μελών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν μελετά ένα σχέδιο για αυξήσεις στον ειδικό φόρο καπνού που θα αγγίζουν ακόμη και το ιλιγγιώδες 1.090% και θα επιβληθούν ενιαία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως εάν θα προτείνει αναθεώρηση της Οδηγίας για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού (TED), που ισχύει από το 2011. Πριν από μερικές εβδομάδες διέρρευσε στο Euractiv σχέδιο πρότασης για την αναθεώρηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καπνό, το οποίο προτείνει σημαντικές αυξήσεις στους φόρους για όλα τα καπνικά είδη, είτε πρόκειται για τσιγάρα και χύμα καπνό, είτε πρόκειται για θερμαινόμενα προϊόντα.
Ο δεύτερος φόρος που αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά ην επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο προσπάθειας να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ. Ο λεγόμενος «εταιρικός πόρος για την Ευρώπη», ο οποίος περιγράφεται σε προσχέδιο πρότασης της Επιτροπής που έχουν δει οι Financial Times, αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ.Ο ετήσιος φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, μετά τον υπολογισμό επιδοτήσεων και φόρων — αυτό που η ΕΕ ορίζει ως «καθαρό κύκλο εργασιών». Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα υπάγονται στον φόρο, ανεξάρτητα από την έδρα τους, σύμφωνα με το προσχέδιο, ενώ ένα σύστημα «φορολογικών κλιμάκων» θα απαιτεί μεγαλύτερες εισφορές από τις εταιρείες με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα.
Η Επιτροπή προτείνει τακτικά νέους πανευρωπαϊκούς φόρους όταν παρουσιάζει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τέτοια μέτρα — όπως ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές — συχνά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υποστήριξη. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το πρωτοφανές εύρος των νέων απαιτήσεων για κοινοτικές δαπάνες — από την ενίσχυση της άμυνας έως τους αυξανόμενους τόκους του χρέους — απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της για μεγαλύτερο προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν διαχρονικά αντίσταση από χώρες που συνεισφέρουν περισσότερα στον προϋπολογισμό από όσα λαμβάνουν, ιδίως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.