Το νέο εθνικό έμβλημα της Συρίας παρουσίασε την Πέμπτη η κυβέρνηση του Αχμέντ Αλ-Σαράα σε τελετή στο Παλάτι του Λαού στη Δαμασκό, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη θεμελίωση μιας νέας εθνικής ταυτότητας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.
Το νέο σύμβολο είναι ο χρυσός αετός, εμπνευσμένος από ιστορικά και σύγχρονα στοιχεία, που συμβολίζει τη συνέχεια της εθνικής παράδοσης, την ενότητα του λαού και την επανεκκίνηση του κράτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών της Συρίας, το έμβλημα αποτυπώνει την ανάγκη για μια νέα σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών, μετά από 14 χρόνια πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικής καταπίεσης.
Ο χρυσός αετός αντλεί την ιστορική του καταγωγή από τον θρύλο της Μεγάλης Συρίας και τη μάχη Thaniyat al-Uqab, ενώ στη νεότερη ιστορία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1945 από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης Συρίας, μέσα από σχέδιο του καλλιτέχνη Καλέντ αλ-Ασάλι.
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τρία αστέρια τοποθετημένα πάνω από τον αετό, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη σημαία και τον λαό, σηματοδοτώντας την υπεροχή του λαϊκού στοιχείου έναντι του κράτους. Η απουσία της ασπίδας, που υπήρχε στην προηγούμενη εκδοχή, θεωρείται ένδειξη απομάκρυνσης από τον μιλιταριστικό χαρακτήρα του παρελθόντος.
Το νέο σύμβολο μεταφέρει πέντε βασικά μηνύματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση:
- Ιστορική συνέχεια, ως επιβεβαίωση της αυθεντικής συριακής ταυτότητας.
- Αντιπροσώπευση του νέου κράτους που γεννιέται από τη λαϊκή βούληση.
- Απελευθέρωση και ενδυνάμωση του λαού, μέσα από την απελευθέρωση των αστεριών.
- Ενότητα των γεωγραφικών περιοχών, με την ουρά του αετού να συμβολίζει την εδαφική ακεραιότητα.
- Νέα εθνική συμφωνία, ως βάση για τη μελλοντική σχέση κράτους-πολιτών.
Κατά την ομιλία του, ο Αλ-Σαράα χαρακτήρισε το νέο έμβλημα «σύμβολο μιας ενιαίας, αδιαίρετης Συρίας» και τόνισε πως «η πολιτιστική και εθνοτική πολυμορφία είναι πηγή πλούτου και όχι διαίρεσης». Ανέφερε επίσης ότι η νέα ταυτότητα «αποκαθιστά την αξιοπρέπεια ενός λαού που ζούσε επί χρόνια στην εξορία και του επιστρέφει τη θέση του στον κόσμο».
protothema.gr