Ούτε καν συζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κουτσούρεμα των ωφελημάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή, αλλά ούτε και επαναφορά μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου της Τρόικα και αφορούσαν πάγωμα των διαδικασιών ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων και κάλυψης κενών θέσεων στην πυραμίδα. Μάλιστα, προειδοποιούν πως κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν αιτία πολέμου και θα προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στο Δημόσιο.
Με αφορμή τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περί κατάργησης της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο και το θέμα του παγώματος των προαγωγών στην κρατική μηχανή. Μέτρο το οποίο εφαρμοζόταν για τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τη Μεγάλη Πέμπτη, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα, ανοίγοντας τους ουσιαστικά τον δρόμο για να καταθέσουν πρόταση νόμου για να μπουν ξανά στο ψυγείο οι προαγωγές στο Δημόσιο, αναφέροντας πως η Κυβέρνηση δεν θα διαφωνήσει σε τέτοια πρόταση!
Προχώρησε δε, λέγοντας ότι θεωρεί πως αυτό που προκαλεί την αύξηση του κόστους κρατικού μισθολογίου δεν είναι οι προσλήψεις αλλά οι δομές και οι υψηλές μισθολογικές κλίμακες στο Δημόσιο. Όπως είπε, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει άμεση σχέση με την αύξηση του κρατικού μισθολογίου, με τον τρόπο που τίθεται το θέμα από κάποια κόμματα.
Συνδικαλιστές στον «Φ»
Άνω – κάτω όμως είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου μετά τη δήλωση Κεραυνού και προειδοποιούν πως δεν θα αποδεχθούν να υπάρξει πάγωμα των προαγωγών, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως υποστηρίζουν.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως η οργάνωση δεν θα αποδεχθεί να πάμε πίσω στα μέτρα που λήφθηκαν το 2013. Διαφώνησε με το πάγωμα των προαγωγών ή την κατάργηση – κουτσούρεμα της ΑΤΑ και του 13ου μισθού. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να πάμε πίσω» συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, εξέφρασε τη διαφωνία του σε αυτό το ενδεχόμενο. Όπως είπε, οι προαγωγές διαμορφώνονται για να ικανοποιήσουν το επίπεδο ευθύνης σε σχέση με την ομαλή διεκπεραίωση της εργασίας. «Το κρατικό μισθολόγιο συγκρατείται με την ορθολογιστική του στελέχωση» τόνισε. Παράλληλα, υπέδειξε πως δεν θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση που μπει φρένο στις προαγωγές.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου, διαφωνώντας με τη δήλωση – πρόταση Κεραυνού, είπε πως αντί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο, συζητά μόνο αποσπασματικά μέτρα. Όπως είπε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν μια πρώτη συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το μισθολόγιο του κράτους, η οποία ωστόσο δεν είχε συνέχεια.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, αντί η Κυβέρνηση να συζητήσει εξορθρολογισμό των μισθολογικών κλιμάκων, καθώς και κατάργηση κάποιων θέσεων οι οποίες λόγω του εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι αναγκαίες, επικεντρώνεται μόνο στις προαγωγές. Σημείωσε, επίσης, πως θα πρέπει να υπάρξει συντεταγμένος διάλογος και να δοθεί έμφαση σε κάποιους τομείς, σε μια προσπάθεια το Δημόσιο να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Από πλευράς βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στον «Φ» πως με το κάλεσμα του υπουργού για πάγωμα των προαγωγών η Κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στα κόμματα και εκτιμούν πως η δήλωση έγινε απλά για να δικαιολογηθεί το φούσκωμα του μισθολογίου.
Οι περιπέτειες των προαγωγών από 2013
Υπενθυμίζεται πως οι προαγωγές στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είχαν μπει στο ψυγείο από το 2013. Η άρση της απαγόρευσης στις προαγωγές έγινε τον Ιούλιο του 2017, όταν το Νομοθετικό Σώμα ενέκρινε νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, με το οποίο απελευθερώνονταν όλες οι θέσεις προαγωγής και παράλληλα συνεχιζόταν το μορατόριουμ στις προσλήψεις. Τότε, όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και τροπολογία του ΔΗΚΟ -που μάλιστα στήριξε και ο ΔΗΣΥ- με την οποία αποκλείστηκε το Υπουργείο Οικονομικών από τη διαδικασία και όλες οι προαγωγές περνούσαν από τη Βουλή.
Αυτό κράτησε μέχρι το 2023, όταν εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο πρόταση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, με την οποία οι προαγωγές δεν θα περνούσαν από τη Βουλή, αλλά θα γίνονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.