Το περιβόητο ύψος της γέφυρας της Καλαβασού συνεχίζει να προκαλεί θόρυβο και σήμερα.
Από τη μια, προβάλλονται σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας για οχήματα έκτακτης ανάγκης τα οποία προκαλεί το χαμηλό καθαρό ύψος της υπό ανακατασκευή γέφυρας, καθώς, όπως καταγγέλλεται, το ύψος της είναι 3,70 μέτρα αντί για τα απαιτούμενα 4,30, δηλαδή κατά 60 εκατοστά χαμηλότερη. Το θέμα αναδείχθηκε εκ νέου από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστο Ορφανίδη και τον κοινοτάρχη Καλαβασού Λευτέρη Σώζου. Από την άλλη, το Τμήμα Δημοσίων Έργων επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» ο κ. Ορφανίδης, «η υπό κατασκευή γέφυρα έχει περισσότερο ύψος, με αποτέλεσμα να μειωθεί το προηγούμενο υπόγειο ύψος της περιοχής», γεγονός που δυσχεραίνει τη διέλευση μεγάλων οχημάτων της Πυροσβεστικής και της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για κρίσιμη υποδομή που θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Με τη σειρά του ο κοινοτάρχης Καλαβασού ανέφερε πως είχε επισημάνει ήδη από τον Ιούλιο του 2024 το πρόβλημα στην Υπηρεσία Δημόσιων Έργων, ζητώντας παρέμβαση για να λάβει απάντηση ότι θα μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να χρησιμοποιούν τον προσωρινό δρόμο. Τον Απρίλιο του 2025 επανέφερε το θέμα σε συνάντηση με βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου, ενώ τόνισε τις χρόνιες καθυστερήσεις στην απομάκρυνση φερτών υλικών από την κοίτη του ποταμού, δίπλα από κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως το εργοστάσιο υγραερίου και η ΟΕΔΑ. «Υπάρχει ο ΟΕΔΑ το οποίο είναι ένα εργοστάσιο που δυσλειτουργεί, υπάρχει το εργοστάσιο του υγραερίου το οποίο αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για έκρηξη, ένα δεύτερο Μαρί και δεν ιδρώνει κανένα αυτί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), αρμόδιο για τη διαχείριση των ποταμών, δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τη μονιμοποίηση του προσωρινού δρόμου εντός της κοίτης, ο οποίος εξυπηρετεί οχήματα μεγαλύτερου ύψους (4,9 μέτρα). Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί για λόγους ασφάλειας, καθώς η μονιμοποίηση του δρόμου μπορεί να επηρεάσει την κοίτη και σε περίπτωση που «κατέβει» ο ποταμός θα υπάρχει πρόβλημα.
Όσον αφορά τα στρατιωτικά οχήματα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστο Πιερή, η Εθνική Φρουρά ακολουθεί εναλλακτικές διαδρομές για τη μετακίνηση οχημάτων από τη ναυτική βάση, καθώς το προσωρινό δρομολόγιο δεν είναι κατάλληλο για όλα τα στρατιωτικά οχήματα.
ΤΔΕ: «Ήταν και παραμένει 3,7 μέτρα»
Στο μεταξύ, το Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ) υποστηρίζει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το ύψος στη γέφυρα Καλαβασού. Όπως δήλωσε ο Πανίκος Παναγιώτου, Επαρχιακός Μηχανικός του ΤΔΕ Λεμεσού, αυτό που γίνεται «είναι αναβάθμιση του υφιστάμενου γεφυριού που υπήρχε από τον καιρό της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και το απόγευμα θα δοθούν στην κυκλοφορία και οι τέσσερις λωρίδες του αυτοκινητόδρομου», πρόσθεσε.
Είπε πως «το υψόμετρο του υφιστάμενου δρόμου ήταν 3,7 μέτρα από τον καιρό που κατασκευάστηκε ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού και έτσι παραμένει. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Κάτω από τη γέφυρα της Καλαβασού, συνέχισε «υπήρχε ένας δρόμος που περνά δίπλα από το δυτικό ακρόβαθρο (προς Λεμεσό), με καθαρό ύψος 3,7 μέτρα, το οποίο και θα παραμείνει όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες». Όπως εξήγησε «για τις ανάγκες του έργου κατασκευάστηκε προσωρινός δρόμος με καθαρό ύψος 4,9 μέτρα», με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ζητά όπως αυτός ο δρόμος παραμείνει «για να μπορούν να περνούν τα οχήματα της σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ακόμα ότι «ο προσωρινός αυτός δρόμος είναι στην κοίτη του ποταμού και για να παραμείνει πρέπει να εξασφαλιστεί έγκριση από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, που είναι το αρμόδιο Τμήμα για τους ποταμούς».
Εμείς, συνέχισε «ως Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν έχουμε να κάνουμε κάτι μ’ αυτό, δεδομένου ότι μόλις εξασφαλιστεί η έγκριση από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα μας πουν να παραμείνει ο δρόμος και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και φύγει ο εργολάβος από το εργοτάξιο», προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση ο δρόμος δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού.