Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκεται η τιμή του χρυσού σήμερα, Δευτέρα, καθώς η ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια» κατέρρευσε μετά τη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας να μειώσουν τους εκατέρωθεν δασμούς για 90 ημέρες.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως σημαντική καμπή στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο υπερδυνάμεων.
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί 3,2% στα 3.220 δολάρια ανά ουγγιά. Παράλληλα, το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για τους περισσότερους αγοραστές. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι σωρευτικοί δασμοί ύψους 145% που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν στο 30%, ενώ οι κινεζικοί δασμοί ύψους 125% σε αμερικανικά αγαθά θα πέσουν στο 10%.
Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ένα σαφές βήμα προς την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που είχε προκαλέσει άμεση κάμψη στις διατλαντικές εμπορικές ροές. Οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες τους – εξέλιξη που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις αγορές και βοήθησε τα χρηματιστήρια να ανακτήσουν σχεδόν όλα τα χαμένα από την ηχηρή εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ κατά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» (2 Απριλίου) και την επιβολή δασμών.
Πού μπορεί να φτάσει ο χρυσός
Αν και ο χρυσός ενδέχεται να κινηθεί προς το κάτω άκρο του τρέχοντος εύρους των 3.200–3.400 δολαρίων ανά ουγγιά, η στήριξη παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ρένι, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων και άνθρακα στην Westpac Banking Corp. στο Σίδνεϊ. «Οι πτώσεις στα επίπεδα των 3.200 ή και χαμηλότερα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ευκαιρίες αγοράς για κίνηση σε νέα ιστορικά υψηλά», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg.
Πριν από τη σημερινή πτώση, οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να μειώνουν την έκθεσή τους στον χρυσό. Τα hedge funds είχαν περιορίσει τις θετικές τοποθετήσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εμπορικών Συναλλαγών Παραγώγων (CFTC).
Ωστόσο, παρά την πρόσφατη διόρθωση, ο χρυσός έχει ενισχυθεί πάνω από 20% από την αρχή του έτους, με την τιμή να ξεπερνά πρόσφατα τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Η άνοδος αυτή είχε στηριχθεί, πέρα από τον εμπορικό πόλεμο, σε ισχυρές αγορές από κεντρικές τράπεζες και στην αυξημένη δραστηριότητα των Κινέζων μικροεπενδυτών.
Αποκλιμάκωση και στα γεωπολιτικά
Την ίδια ώρα, η ανάγκη για επενδυτικά «καταφύγια» επηρεάστηκε αρνητικά και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο Ινδίας–Πακιστάν, καθώς η κατάπαυση του πυρός φαινόταν να τηρείται την Κυριακή έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων που είχαν ανεβάσει την ένταση στα ύψη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη διπλωματική πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πτώση κατέγραψαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα.
Χαμόγελα στις αγορές μετοχών – Ανοδικό ξέσπασμα στην Ασία μετά την εμπορική ανακωχή ΗΠΑ – Κίνας
Η εξέλιξη πυροδότησε όπως ήταν αναμενόμενο κύμα ευφορίας στις αγορές μετοχών της Ασίας.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν τη Δευτέρα οι χρηματιστηριακές αγορές Ασίας–Ειρηνικού, μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, η οποία περιλαμβάνει 90ήμερη δραστική μείωση των δασμών.
Στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng Index να κάνει άλμα 3,32% και τον τεχνολογικό δείκτη Hang Seng Tech να εκτινάσσεται κατά 5,96% την τελευταία ώρα συνεδρίασης, καθώς άρχισαν να διαρρέουν λεπτομέρειες της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 1,16%, κλείνοντας στις 3.890,60 μονάδες.
Ενίσχυση και στην Ινδία μετά την εκεχειρία
Ισχυρή ανοδική αντίδραση σημείωσαν και οι ινδικές μετοχές στον απόηχο της εκεχειρίας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, έπειτα από ένα τετραήμερο εντάσεων που χαρακτηρίστηκε από στρατιωτικά επεισόδια, με χρήση πυραύλων και drones — τα χειρότερα των τελευταίων 30 ετών.
Ο δείκτης Nifty 50 ενισχύθηκε κατά 3,25%, ενώ ο BSE Sensex κατέγραψε κέρδη 3,12%, αντανακλώντας την ανακούφιση των αγορών από την αποκλιμάκωση.
Θετικό κλίμα και σε Ιαπωνία – Νότια Κορέα – Αυστραλία
Στην Ιαπωνία, ο βασικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη 0,38%, στις 37.644,26 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε κατά 0,31%, στις 2.742,08 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο 1,17%, κλείνοντας στις 2.607,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε κέρδη 0,4%, φτάνοντας τις 725,40 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 παρά το αρχικό του ράλι, περιόρισε τα κέρδη και έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος, στις 8.233,50 μονάδες.
naftemporiki.gr