Οι ενδείξεις των πρώτων μηνών του 2025 καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε φάση εκτεταμένων και βαθιών ανακατατάξεων. Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα. Το αυξημένο κόστος δανεισμού, οι αυστηρότερες τραπεζικές απαιτήσεις και η διάχυτη αβεβαιότητα στις αγορές συνθέτουν ένα περιβάλλον που απαιτεί εγρήγορση και στρατηγικό επαναπροσδιορισμό.
Η Κύπρος, λόγω της κομβικής της γεωγραφικής και γεωοικονομικής θέσης, επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις αυτές. Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η κλιμάκωση της κρίσης στο Ισραήλ, μεταβάλλουν δραστικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η αποδυνάμωση των παραδοσιακών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία επιβάλλει την αναζήτηση νέων αξιόπιστων εταίρων και την προσαρμογή της στρατηγικής εξωστρέφειας.
Στον τομέα των ακινήτων, η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας μεταβατικής φάσης. Η σταδιακή απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων συνοδεύεται από την ενίσχυση της παρουσίας επενδυτών από το Ισραήλ και τρίτες χώρες. Η δυναμική αυτή δημιουργεί νέες απαιτήσεις για στοχευμένες επενδύσεις σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα και υποδομές logistics.
Παράλληλα, οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακές συνεργασίες, καθιστούν το νησί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο, προσφέροντας δυνατότητες γεωοικονομικής αναβάθμισης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να υιοθετήσει μια συνεκτική και αποφασιστική στρατηγική, με τέσσερις κεντρικούς άξονες:
- Αναβάθμιση της Επενδυτικής Ελκυστικότητας
• Θέσπιση καινοτόμων προγραμμάτων προσέλκυσης επενδύσεων, με έμφαση σε στρατηγικούς τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, τα logistics και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
• Ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας μέσω δυναμικής παρουσίας σε αναδυόμενες αγορές (Μέση Ανατολή, Ασία, Αμερική), με στόχο τη διαφοροποίηση των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων. - Αναδιάρθρωση και Θωράκιση της Αγοράς Ακινήτων
• Προώθηση επενδύσεων σε έργα με υψηλή κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία (προσιτή κατοικία, μικτές αναπτύξεις, υποδομές logistics).
• Θέσπιση ισχυρών μηχανισμών διαφάνειας και ποιοτικού ελέγχου, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής αξιοπιστία της κυπριακής αγοράς ακινήτων. - Ενεργή και Πολυδιάστατη Γεωοικονομική Πολιτική
• Εμβάθυνση ενεργειακών και γεωπολιτικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου.
• Δημιουργία πολυεπίπεδων συνεργειών σε τομείς όπως η ασφάλεια, η καινοτομία και οι μεταφορές. - Θωράκιση του Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ενίσχυση της Πρόσβασης στη Χρηματοδότηση
• Ενδυνάμωση της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (επενδυτικά ταμεία, ευρωπαϊκά εργαλεία).
• Ενίσχυση της τραπεζικής σταθερότητας μέσω στοχευμένων πολιτικών μείωσης επισφαλειών και βελτίωσης της εποπτείας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να κινηθεί με αποφασιστικότητα, διορατικότητα και στρατηγική συνοχή. Οι προκλήσεις της παγκόσμιας αστάθειας μπορούν να μετατραπούν σε μοχλούς ανάπτυξης, εάν υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο εθνικό σχέδιο δράσης. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν το 2025 δεν είναι απλά τεχνικές ή οικονομικές, είναι βαθύτατα πολιτικές και θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Η Κύπρος διαθέτει τα εχέγγυα για να καταστεί κεντρικός πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το στοίχημα, όμως, θα κριθεί στην αποφασιστικότητα, στη στρατηγική συνεργασία και στην έγκαιρη υλοποίηση.
*Μέλος ΠΓ ΔΗΣΥ