Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για γνωμάτευση, παρέπεμψε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζήτημα που αφορά σύγκρουση ή όχι νόμου με το Σύνταγμα σε σχέση με την προστασία του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει σύγκρουση τότε επηρεάζονται αρκετές υποθέσεις της Αστυνομίας που αφορούν τη γενική λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού από μέλος της, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων. Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν πολίτης που συνελήθη για ναρκωτικά αντέδρασε όταν του ζητήθηκε δείγμα σάλιου.
Επειδή αυτός αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του η Αστυνομία αποτάθηκε στο Δικαστήριο το οποίο εξέδωσε διάταγμα που τον υποχρέωνε να παραχωρήσει σάλιο για σκοπούς εξέτασης DNA και ταύτισής του με σακούλι στο οποίο βρέθηκε κάνναβη.
Ο πολίτης ζήτησε και του χορηγήθηκε άδεια για να ακυρώσει το διάταγμα αυτό. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χ. Μαλαχτός που εξέταζε την αίτηση, έκρινε πριν αποφασίσει ότι προκύπτει νομικό θέμα – ζήτημα αντισυνταγματικότητας το οποίο παραπέμπεται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ως ακολούθως: «Κατά πόσο το άρθρο 25 των περί Αστυνομίας Νόμων του 2004 έως 2023, παραβιάζει το Άρθρο 15 του Συντάγματος και είναι ως αποτέλεσμα αντισυνταγματικό».
Το άρθρο 25 του νόμου δίδει την εξουσία σε μέλος της Αστυνομίας να προβαίνει σε ενέργειες ώστε να ληφθούν μετρήσεις, φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα, αποτυπώματα παλάμης και πέλματος, δείγματα γραφικού χαρακτήρα, αποκόμματα ονύχων, δείγματα τριχών, σάλιου, κατάλοιπα ξένης ουσίας στο σώμα οποιουδήποτε από τα πρόσωπα αυτά με συναίνεσή του ή κατόπιν διαταγής του Δικαστηρίου, αν αυτό δε συναινεί.
Τώρα θα εξεταστεί κατά πόσον το άρθρο αυτό του νόμου συγκρούεται με το άρθρο 15 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Τα πραγματικά δεδομένα επί των οποίων στηρίζεται το δια της παραπομπής υποβαλλόμενο ερώτημα είναι τα ακόλουθα: Ο αιτητής είχε συλληφθεί την 13.2.2025 δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης ως ύποπτος για αδικήματα σε σχέση με ναρκωτικά και άλλα, και είχε αρνηθεί να συναινέσει ώστε να ληφθεί από αυτόν δείγμα γενετικού υλικού (παρειακά επιχρίσματα).
Η Αστυνομία αποτάθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με αίτηση ημερ.20.2.2025 δυνάμει του άρθρου 25 των περί Αστυνομίας Νόμων του 2004 έως 2023. Την 20.2.2025, δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα «λήψης παρειακών επιχρισμάτων (σάλιου) για σκοπούς σύγκρισης, αναγνώρισης και διερεύνησης των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στην παρούσα αίτηση». Ο αιτητής συμμορφώθηκε με το εκδοθέν διάταγμα.
Η υποβολή της παραπομπής θεωρήθηκε από το Δικαστήριο σκόπιμη εφόσον στην περίπτωση που η αναφερόμενη διάταξη είναι αντισυνταγματική αυτό σημαίνει ότι το επίδικο διάταγμα εκδόθηκε δυνάμει αντισυνταγματικής νομοθετικής διάταξης. Επομένως, το ζήτημα είναι ουσιώδες για τη διάγνωση της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αίτησης, η οποία αφορά στην ακύρωση του εκδοθέντος διατάγματος.
Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, ο δικαστής έδωσε οδηγίες στον Πρωτοκολλητή να προβεί στις δέουσες ενέργειες συμφώνως και του Καν.5 του περί της Λειτουργίας του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου Διαδικαστικού Κανονισμού του 2023. Μετά την εξέλιξη αυτή, η διαδικασία της αίτησης αναστάληκε μέχρις ότου αποφανθεί επί του παραπεμφθέντος ζητήματος το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.