15 Ιουλίου, 2025
8:34 μμ

Στον πάτο της Ε.Ε. βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την πρόληψη ασθενειών ενώ, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η πρόσβαση σε υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας στην Κύπρο είναι περιορισμένη, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, με  τη δημόσια χρηματοδότηση για αυτές τις υπηρεσίες παραμένει χαμηλή».

«Το σύστημα υγείας της Κύπρου παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα ως προς τη στελέχωση και την πρόληψη ασθενειών», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαπιστώνει πως «αν και το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλό, οι δαπάνες για την υγεία παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Αναλυτικά:

  • Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ανέρχεται σε 82,9 έτη, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο υπάρχει χάσμα τεσσάρων ετών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Οι δαπάνες υγείας ανά κάτοικο είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες ανέρχονται πλέον στο 80,9% των συνολικών δαπανών υγείας.
  • Ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών είναι χαμηλός, στις 295 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι μέσου όρου 444 στην ΕΕ.
  • Οι δαπάνες για πρόληψη αποτελούν μόλις το 2,5% των συνολικών δαπανών υγείας, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 5,5%.

Προβληματισμό προκαλούν όμως τα όσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην έκθεση της σχετικά με την κοινωνική προστασία και την πρόσβαση των πολιτών σε μακροχρόνια φροντίδα.

«Η πρόσβαση σε υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας στην Κύπρο είναι περιορισμένη, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση για αυτές τις υπηρεσίες παραμένει χαμηλή».

Η Κυβέρνηση, αναφέρεται στην έκθεση, «εργάζεται σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας της φροντίδας».

Παραταύτα:

  • Μόνο το 19,3% των ατόμων ηλικίας 65+ με σοβαρές δυσκολίες έκαναν χρήση υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας τον τελευταίο χρόνο.
  • Η δημόσια χρηματοδότηση για μακροχρόνια φροντίδα είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ, στο 4,2% το 2024.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65+ που χρειάζεται μακροχρόνια φροντίδα ανέρχεται σε 34,3%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η έλλειψη μακροχρόνιας φροντίδας κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές εκθέσεις για την Υγεία.

Περαιτέρω, “η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο είναι χειρότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες αυτοαντίληψης της υγείας είναι καλύτεροι”.

  • Το 79,7% του αστικού πληθυσμού βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών από νοσοκομείο, ενώ στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 9,4%.
  • Οι μέσοι όροι στην ΕΕ για τις περιοχές μετάβασης είναι 97,5% για τον αστικό πληθυσμό και 34,6% για τον αγροτικό πληθυσμό.
  • Οι δείκτες αυτοαντίληψης της υγείας είναι καλύτεροι από τους μέσους όρους της ΕΕ.
Exit mobile version