28 Ιουνίου, 2024
8:29 πμ

Χιλιάδες παιδιά και ενήλικες στην Κύπρο πάσχουν από ανορεξία και βουλιμία, ενώ στους αριθμούς που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας δεν περιλαμβάνονται τα άτομα που αντιμετωπίζουν άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα η υπερφαγία.

Στο λογισμικό του ΓεΣΥ, είναι καταγεγραμμένα με διάγνωση τη βουλιμία και την ανορεξία 1.166 παιδιά και 2.997 ενήλικες, ενώ, όπως αναφέρθηκε, άλλα 976 παιδιά και 7.904 βρίσκονται στα αρχικά στάδια των δύο συγκεκριμένων διατροφικών διαταραχών και λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοίνωσαν ότι στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα περιληφθεί κονδύλι για τη λειτουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας των ατόμων αυτών, ενώ από πλευράς ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για τη λειτουργία κέντρου εξειδικευμένου στη διαχείριση ατόμων με διατροφικές διαταραχές, 17 ετών και άνω.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε επιτακτικά, κυρίως από τους επαγγελματίες υγείας, το ζήτημα της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης με ειδικές αναφορές στον ρόλο της εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας. Τονίστηκε, παράλληλα, ο σημαντικός ρόλος της σχολιατρικής υπηρεσίας αλλά και των ίδιων των γονέων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η ενημέρωση πρέπει να αφορά τόσο τα παιδιά/μαθητές όσο και τους γονείς τους, αλλά και όλους τους παιδίατρους, οι οποίοι είναι και το πρώτο σημείο επαφής των ανηλίκων με το σύστημα υγείας.

Από πλευράς παιδιάτρων, βεβαίως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά σε κάποιες στρεβλώσεις που, όπως υποστήριξαν, εντοπίζονται στο ΓεΣΥ και αφορούν στη διάγνωση των διατροφικών διαταραχών αλλά και στον περαιτέρω χειρισμό τους από άλλους επαγγελματίες υγείας.

Εκπρόσωπος του ΟΑΥ, επικαλούμενη και πάλι τα όσα είναι καταγεγραμμένα στο λογισμικό του ΓεΣΥ, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αύξηση ο αριθμός επισκέψεων σε ψυχολόγους και κλινικούς διαιτολόγους του Συστήματος. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξαχθεί σωστό συμπέρασμα για το κατά πόσον τα άτομα που έχουν διάγνωση κάποια διατροφική διαταραχή, λαμβάνουν υπηρεσίες από όλες τις αρμόδιες ειδικότητες επαγγελματιών Υγείας του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πρόληψης. «Έχουμε επικεντρωθεί και έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει και εδώ σε αυτόν τον τομέα η πρόληψη να είναι πολύ σημαντική, αναμένουμε τη λειτουργία αυτών των δύο εξειδικευμένων κέντρων και την Εθνική Στρατηγική», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, εκφράζοντας ικανοποίηση «που επιτέλους έχουν δρομολογηθεί και αποφάσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν όλους τους ασθενείς οι οποίες χρειάζονται στήριξη».

Exit mobile version