Την πεποίθηση ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή σε μια διευθέτηση που θα ήταν αποδεκτή από όλους, εξέφρασε την Τετάρτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόλιν Στιούαρτ, σημειώνοντας όμως ότι ο χρόνος λιγοστεύει.
Μιλώντας σε μια διάλεξη που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε ακόμη ότι η επόμενη διευρυμένη συνάντηση του Ιουλίου δεν μπορεί να είναι απλώς μια επανάληψη της Γενεύης.
«Τα αποτελέσματα της Γενεύης, που πιστεύω ότι ήταν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για εκείνη τη συνάντηση δεν θα θεωρούνταν σημαντικά βήματα προόδου, αν αυτό ήταν το μόνο που κάναμε ξανά τον Ιούλιο. Μέχρι τον Ιούλιο, πρέπει να αρχίσουμε να μπαίνουμε λίγο στην ουσία», είπε.
Κατά τη διάλεξη, ο κ. Στιούαρτ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.
Μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στη Γενεύη τον Μάρτιο υπό τον Γενικό Γραμματέα στην οποία συμμετείχαν οι εγγυήτριες δυνάμεις, «νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση», είπε, σημειώνοντας ότι τώρα υπάρχει μια δέσμευση «που δεν έχουμε δει από το 2017».
Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε ότι το 2017 «ήταν μια τεράστια απογοήτευση για όποιον νοιάζεται για την Κύπρο» ενώ ότι τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά «ένιωσαν προδομένες», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία βήμα-προς-βήμα λόγω του κλονισμού της εμπιστοσύνης, η οποία, όπως είπε, επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι δεν βοήθησε το γεγονός ότι η ηγεσία “στον βορρά” πήρε θέση ενάντια σε κάθε είδους επανένωσης.
Επεσήμανε ότι «δεν μιλάμε ακόμα για τη λύση», αλλά για προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι διαπραγμάτευσης.
«Όταν λοιπόν λέω ότι βρισκόμαστε σε μια θετική στιγμή, αυτό που λέω είναι ότι μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, τώρα αρχίζουμε να κάνουμε βήματα προς το βουνό και αυτό πρέπει να το γιορτάσουμε. Αλλά μην έχετε αυταπάτες. Δεν είμαστε ακόμα στο βουνό», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ, από μια οπτική γωνία, το έργο που έγινε το 2017 αντιμετώπισε πραγματικά πολλά από τα πιο περίπλοκα τεχνικά ζητήματα, «οπότε θεωρητικά, το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί σχετικά γρήγορα».
Είπε ακόμη «παίρνουμε επίσης μηνύματα ότι η πόρτα δεν έχει κλείσει για έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο προς τα εμπρός».
Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι είναι κάτι που ακούει όλο το διάστημα που βρίσκεται στην Κύπρο, εδώ πάνω από τρία χρόνια, από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από την Τουρκία ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή σε μια διευθέτηση που θα ήταν αποδεκτή από όλους. Σημείωσε ότι υπήρξαν πολλές τέτοιες ενδείξεις αναφέροντας ότι υπάρχει δισταγμός λόγω των απογοητεύσεων του παρελθόντος και της αβεβαιότητας των θέσεων των μερών και λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, «αλλά η πόρτα δεν είναι κλειστή για μια διευθέτηση, αλλά ο χρόνος τελειώνει».
Είπε ακόμη ότι χαίρεται που ακούει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης λέει τα ίδια, ότι ο χρόνος τελειώνει, «γιατί δεν νομίζω ότι αυτή η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή για πολλά χρόνια ακόμα».
Εξέφρασε την άποψη ότι μία από τις ενδείξεις είναι και το ότι παρόλες τις ανακοινώσεις για ανάπτυξη στα Βαρώσια και άνοιγμα ξενοδοχείων, δεν έγινε ακόμη κάτι. «Και όταν ρωτάω γιατί λέγονται πράγματα που δεν γίνονται, μου λένε ότι είναι επειδή η πόρτα δεν έχει κλείσει ακόμα για τη λύση και όλοι συνειδητοποιούν ότι τα Βαρώσια είναι ακόμα ένα σημαντικό συμβολικό μέρος οποιασδήποτε λύσης», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι η ανακοίνωση θα γίνει πολύ σύντομα αλλά ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει καμία πληροφορία μέχρι να ανακοινωθεί. «Μπορεί να είναι επαναδιορισμός απεσταλμένου, μπορεί να είναι ο διορισμός νέου απεσταλμένου, αλλά το θέμα είναι ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αντιπροσωπεύει και τα αποτελέσματα κάποιας θετικής κίνησης και επιταχύνει αυτές τις κινήσεις», πρόσθεσε.
Για τον διορισμό μελών της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι «είναι μια πολύ συναρπαστική νέα εξέλιξη».
Είπε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει πρόοδος σε άλλες τρεις από τις έξι πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης – συντήρηση κοιμητηρίων, αποναρκοθέτηση και για το περιβάλλον – και ότι τα ζητήματα των νέων σημείων διέλευσης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκων στην νεκρή ζώνη «είναι λίγο πιο δύσκολα». Eάν πετύχουμε πρόοδο σε αυτά, είπε, θα έδινε μεγάλη ώθηση στη συνάντηση του Ιουλίου.
Είπε ακόμη ότι προσπαθεί να προωθήσει την εφαρμογή της συνεννόησης για την Πύλα, σημειώνοντας ότι αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό σημείο «και αναγνωρίζω ότι εάν δεν προχωρήσουμε και δεν εφαρμόσουμε τη συνεννόηση που διαπραγματευτήκαμε επιτυχώς το 2023, τότε αυτό θα παραμείνει ως εμπόδιο».
Ο κ. Στιούαρτ είπε ακόμη ότι οι τεχνικές επιτροπές «κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά» και ότι δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που επηρεάζουν το νησί.
KΥΠΕ