11 Ιουλίου, 2025
6:10 μμ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν εναπόκειται στον ίδιο να κρίνει κατά πόσο είναι ορθό, σκόπιμο ή λειτουργικό να προχωρήσει ο διαχωρισμός του θεσμού του, υπογραμμίζοντας πως η σχετική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε, ο δικός του ρόλος, ως νομικός σύμβουλος του κράτους, αφορά αποκλειστικά την νομική διάσταση του ζητήματος και όχι τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας θεσμικής μεταρρύθμισης.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα έγιναν στο πλαίσιο απαντήσεων προς τα ΜΜΕ, έπειτα από τοποθέτησή του στη Νομική Υπηρεσία αναφορικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τους ελαττωματικούς αερόσακους Τakata.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα μπορέσει να συνεχίσει να υπηρετεί με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «αν δείτε τα νομοσχέδια κάνω ρητή αναφορά ότι και να ψηφιστούν και να γίνει συνταγματική αλλαγή, έχει τρεις ημερομηνίες διαφορετικές για ημερομηνίες έναρξης».

«Η μία ημερομηνία έναρξης είναι άμεση και αφορά το αν θα διοριστούν νέα πρόσωπα στις θέσεις αυτές, δηλαδή αν κενωθεί η θέση του Γενικού ή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ή του Γενικού ή του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, εκείνος που θα διορίζεται, θα διορίζεται για οκταετία», είπε. Και αυτό, πρόσθεσε, «έχει άμεση ισχύ, όπως είναι σήμερα τα νομοσχέδια».

«Η δεύτερη είναι μια ημερομηνία μέσα στο 2027, η οποία είναι η ημερομηνία, που θα μπορεί και κρίνει η Κυβέρνηση ότι θα είναι η κατάλληλη περίοδος, που θα είναι έτοιμη να στήσει τις δομές που χρειάζεται για να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια», ανέφερε.

Και η τρίτη, πρόσθεσε, «είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν πλέον είναι όλα έτοιμα, οι δομές στις θέσεις τους, οι αξιωματούχοι οι νέοι στις θέσεις τους, το προσωπικό έτοιμο, τα κτίρια κτλ και θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο να τις θέσει σε λειτουργία».

Σίγουρα, είπε, «δεν θα είμαι εγώ εδώ».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν θα είναι λειτουργικό το σύστημα ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι «με ρωτάτε για κάτι, το οποίο έχω ήδη τοποθετηθεί ότι δεν είναι δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα να αξιολογήσει κατά πόσο είναι ορθό, σκόπιμο και λειτουργικό να γίνει ο διαχωρισμός».

«Η απόφαση για το διαχωρισμό είναι μια απόφαση, την οποία έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε. «Ήταν μέρος του προγράμματος διακυβέρνησής τους και αποφάσισαν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το διαχωρισμό και με τις αλλαγές αυτές και τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», συμπλήρωσε.

Επομένως, επισήμανε, «ως νομικός σύμβουλος του κράτους, ο ρόλος μου περιορίζεται στην νομική πτυχή του θέματος και όχι στη σκοπιμότητα του διαχωρισμού. Αυτό να είναι ξεκάθαρο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι «στον νομοτεχνικό έλεγχο, που κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε για τα νομοσχέδια αυτά, αναγκάστηκε η υπηρεσία μας να κάνει και νομοπαρασκευαστικό έλεγχο γιατί χρειαζόταν τεράστια δουλειά για να μπορέσουν να φτάσουν σε ένα σημείο που να μπορούν να οδηγηθούν στη Βουλή». Προστέθηκε, είπε, «και αριθμός άλλων νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν αναφορές σε Γενικό Εισαγγελέα και θα πρέπει τώρα να αναφέρονται σε Γενικό Δημόσιο Κατήγορο γι αυτό και είναι 38 τα νομοσχέδια».

Υπενθύμισε επίσης ότι «έχω τοποθετηθεί για τις προσωπικές μου απόψεις όσον αφορά τη συνταγματικότητα της επικείμενης μεταρρύθμισης».

«Χωρίς όμως να περιοριστώ στη δική μου θέση, έχω επισυνάψει στην αιτιολογική έκθεση και στις δικές μου επισημάνσεις τις απόψεις και των επτά μελών της συνταγματικής επιτροπής την οποία διόρισα, οι οποίες αναφέρονται σε μεγάλη έκταση σε ένα πακέτο εγγράφων, το οποίο έχει επισυναφθεί στο νομοσχέδιο και φαντάζομαι με την έγκρισή του και τη χθεσινή κατάθεσή του στη Βουλή θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Βουλευτές», ανέφερε.

Εξάλλου σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ επιμένει πως η παραμονή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην θέση του «προσβάλλει κάθε έννοια δικαίου και αρχών», ο Σάββας Αγγελίδης απάντησε ότι «σήμερα είμαστε ενώπιον σας και ενώπιον του λαού της Κύπρου γι αυτό το πόρισμα το οποίο επηρεάζει -και προκύπτει από την παρουσίαση του κ. Προέδρου -την ασφάλεια του κόσμου».

Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι τα υπόλοιπα είναι περιττά για την παρούσα παρουσίαση του πορίσματος».

ΚΥΠΕ

Exit mobile version