Οι τοποθετήσεις μετά την άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, άφηναν να φανεί ότι, εφόσον όλοι συμφωνούν, η ανακοίνωση για το διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό από πλευράς Γενικού Γραμματέα θα ήταν θέμα μερικών ημερών. Σχεδόν ένα μήνα μετά και ενώ όλοι μιλούν για επαναδιορισμό της Ολγκίν, η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει προβεί σε καμιά ανακοίνωση.
Παρά το γεγονός ότι πέρασε τόσο χρονικό διάστημα εντούτοις στη Λευκωσία δεν φαίνεται να υπάρξει ανησυχία για τους λόγους της καθυστέρησης και διατηρείται αισιοδοξία ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις. Λαμβανομένου υπόψη ότι είναι μεγάλη εβδομάδα δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να πάρει ακόμα λίγη παράταση.
Χάθηκε ήδη ένας μήνας
Λαμβανομένου υπόψη ότι ο επαναδιορισμός της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ σχετίζεται και με την προετοιμασία της επόμενης άτυπης διάσκεψης στο τέλος του Ιουλίου, τότε ήδη έχει χαθεί ήδη χαθεί ένα μήνας.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν συζητήθηκε το θέμα του επαναδιορισμού Ολγκίν, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη στις 18 Μαρτίου, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη όπως η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ αφιερώσει περισσότερο χρόνο διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές. Υποστήριξε δε την ανάγκη όμως η κ. Ολγκίν παραμείνει στο νησί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι έπραξε κατά τον πρώτο της διορισμό.
Ο Τατάρ φαίνεται να συνδέει την επίτευξη προόδου ακόμα και στα θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως τα ΜΟΕ, με την άφιξη Ολγκίν στο νησί.
Κι όμως σημειώνεται πρόοδος
Σε αντίθεση με όλο το προηγούμενο διάστημα τα πράγματα φαίνεται να κινούνται καλύτερα μετά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Στα περισσότερα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που άνοιξε η συζήτηση μετά τη Γενεύη παρατηρείται πρόοδος. Υπάρχουν ωστόσο τα πιο δύσκολα όπου ακόμα δεν τα έχουν αγγίξει οι δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα από τα έξι σημεία που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, όπως ο διορισμός τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, συντήρηση των κοιμητηρίων, αποναρκοθέτηση, και αποκατάσταση μεταλλείων, αλλά ανακοινώσεις θα γίνουν από τους δύο ηγέτες ενδεχομένως μετά την επόμενη συνάντησή τους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δόθηκαν κάποιες ημερομηνίες για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών για αυτή την εβδομάδα και για μετά το Πάσχα και αναμένεται απάντηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ως προς το χρόνο πραγματοποίησης της νέας μεταξύ τους συνάντησης.
Ουδέν νεότερο για οδοφράγματα
Για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, ανέφεραν.Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με το πέρας της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης στη Γενεύη, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, τη δημιουργία μιας Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση των κοιμητηρίων.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μετά την συνάντησή τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Λευκωσία, ότι συμφώνησαν να συστήσουν Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία με 12 μέλη από κάθε πλευρά κάτω των 35 ετών και να υποβάλουν μέχρι τις 15 Απριλίου στα Ηνωμένα Έθνη κατάλογο μελών, να διεξάγουν συζητήσεις για την αποναρκοθέτηση σε επίπεδο Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή και Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου, να εργαστούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση κοιμητηρίων. Επίσης, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα σημεία διέλευσης και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη Νεκρή Ζώνη.
Συναντήσεις και παράπονα
Ο Ερσίν Τατάρ βρέθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ Αττάλειας ο Τατάρ συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.
Ο Τατάρ αναφέρθηκε στο ότι συνεχίζεται ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευράς. Ωστόσο εκείνο που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν να εκφράσει τα παράπονά του για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, επιστρέφοντας από την Αττάλεια ο Τατάρ δήλωσε ότι στη συνάντηση του με την ΝτιΚάρλο εξέφρασε τη δυσφορία του για τις συλλήψεις από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα.