Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες από 230.000 σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων που είχαν αποχαρακτηριστεί και σχετίζονται με τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.
Η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των αρχείων ελήφθη παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η οικογένεια του ιστορικού ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
Ο Τραμπ έδωσε εντολή στις 23 Ιανουαρίου με διάταγμά του να αποχαρακτηριστούν χιλιάδες κυβερνητικά έγγραφα για τις δολοφονίες του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, του αδελφού του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι όπως και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.
Τον Μάρτιο, τα Εθνικά Αρχεία δημοσιοποίησαν ως τότε απόρρητα έγγραφα για τον φόνο του προέδρου Κένεντι, που είχε συνταράξει τις ΗΠΑ και τον κόσμο, πυροδοτώντας σειρά θεωριών συνωμοσίας και σεναρίων.
Τον Απρίλιο, έκαναν το ίδιο για τον φόνο του Μπόμπι Κένεντι, του πατέρα του νυν υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, του Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου και υπουργού Δικαιοσύνης του δολοφονημένου Δημοκρατικού προέδρου.
Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προέρχονται κυρίως από την έρευνα του FBI για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ή ακόμη την κατάθεση συγκρατουμένου του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Τάλσι Γκάμπαρντ.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ «εγγυάται πλήρη διαφάνεια για αυτό το τραγικό και κομβικό επεισόδιο της ιστορίας της χώρας μας», πρόσθεσε.
Όμως με κοινή ανακοίνωσή τους, τα παιδιά του εμβληματικού υπερασπιστή των πολιτικών δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για τη δυνητική κατάχρηση των εγγράφων αυτών ώστε να γίνουν «επιθέσεις εναντίον της κληρονομιάς» του πατέρα τους και των «επιτευγμάτων του κινήματος» του οποίου ηγήθηκε.
Όταν ήταν ακόμη ζωντανός, ο Δρ. Κινγκ βρισκόταν στο στόχαστρο «εκστρατείας παραπληροφόρησης και παρακολούθησης», ενορχηστρωμένης από τον διευθυντή του FBI την εποχή, τον πανίσχυρο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, με σκοπό «να καταστραφεί η φήμη του και γενικότερα αυτή του κινήματος για τα αστικά δικαιώματα», υπενθύμισαν.
Υπογραμμίζουν ακόμη πως δεν πίστεψαν ποτέ και συνεχίζουν να μην πιστεύουν πως ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, λευκός υπέρμαχος του φυλετικού διαχωρισμού, ήταν ένοχος για τη δολοφονία του, στις 4 Απριλίου 1968, σε μοτέλ στο Μέμφις, όπου είχε πάει για να υποστηρίξει εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων που απεργούσαν. Ο Τζέιμς Ερλ Ρέι πέθανε στη φυλακή το 1998.
protothema.gr