Εντείνεται η εμπορική ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί επιβολής δασμών 50% σε ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου, εν μέσω στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. ετοιμάζει πακέτο αντιποίνων ύψους 108 δισ. δολαρίων, καλύπτοντας ευρύ φάσμα βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι, εφόσον αποτύχουν οι συνομιλίες, η Ευρώπη «θα απαντήσει», προσθέτοντας ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία με Αμερικανούς αξιωματούχους, επισήμανε πως το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ «πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, όχι σε απειλές», προσθέτοντας ότι η Ένωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Διστακτικοί εμφανίστηκαν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομίας Μίχαλ Μπαρανόφσκι υποβάθμισε τις απειλές, λέγοντας ότι πρόκειται πιθανότατα για διαπραγματευτικό ελιγμό, ενώ ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Σοφ εκτίμησε πως οι δασμοί είναι μεταβλητοί. Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Λοράν Σεν-Μαρτέν τόνισε ότι οι απειλές δεν βοηθούν τις συνομιλίες, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίκαελ Μάρτιν έκανε έκκληση για διάλογο, υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι «η μόνη βιώσιμη λύση».

Ο πρόεδρος Τραμπ, με νέες δηλώσεις του την Παρασκευή, υποστήριξε πως η Ε.Ε. δεν επιδεικνύει καλή πίστη και ότι «έχει ενωθεί για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ». «Δεν μας έχουν φερθεί σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News πως οι ευρωπαϊκές προτάσεις «υστερούν» έναντι αυτών άλλων εμπορικών εταίρων.

Προς το παρόν, οι δασμοί 20% που είχε ανακοινώσει η Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα έχουν περιοριστεί προσωρινά στο 10% μέχρι τις 8 Ιουλίου, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας.

Η Ε.Ε. εξάγει στις ΗΠΑ αγαθά αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων ετησίως και εισάγει περί τα 370 δισ., σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσινγκτον έχει απαιτήσει μεταξύ άλλων την υιοθέτηση αμερικανικών προτύπων ασφάλειας τροφίμων και την κατάργηση των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών. Η Ε.Ε. απάντησε προσφέροντας αυξημένες αγορές LNG και σόγιας από τις ΗΠΑ, καθώς και συνεργασία σε θέματα όπως η υπερπαραγωγή χάλυβα, για την οποία κατηγορούνται κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις.

cnn.gr

Exit mobile version