Το ζήτημα της στέγασης ανέκαθεν απασχολούσε τη δημόσια σφαίρα στην Κύπρο. Σήμερα όμως ενδεχομένως να απασχολεί περισσότερο από ποτέ, όχι πια ως μια αφηρημένη κοινωνική αξία, αλλά ως πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες πολίτες.
Οι τιμές ακινήτων και ενοικίων στις κυπριακές πόλεις καταγράφουν συνεχή άνοδο, ωθώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού — και ειδικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα — στο περιθώριο. Η Λευκωσία, η Λεμεσός και η Λάρνακα βλέπουν το διαθέσιμο απόθεμα προσιτής κατοικίας να εξαντλείται, με τη ζήτηση να αυξάνεται και την προσφορά να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Χιλιάδες πολίτες πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από του να μένουν με τους γονείς τους ή να πληρώνουν υπερτιμημένα ενοίκια.
Το τελευταίο διάστημα κάποιοι επικαλούνται και τις αγορές από ξένους ως ένα από τους λόγους των προβλημάτων, ωστόσο, πάντοτε η αγορά ακινήτων της Κύπρου προσέλκυε αγοραστές από το εξωτερικό και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη ζήτηση αποτελεί και τον βασικό λόγο που ο τομέας του Real Estate αναβαθμίστηκε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι άλλοι, και οι κυριότεροι αφορούν στην απότομη πληθυσμιακή αύξηση, στο υψηλό κόστος κατασκευής λόγω πολεμικών συρράξεων και γεωπολιτικών εξελίξεων, στις καθυστερήσεις ένεκα αρχικά τις πανδημίας και του κλεισίματος των εργοταξίων και πιο πρόσφατα λόγω των αργών πολεοδομικών αδειοδοτήσεων, στις περιορισμένες κρατικές παρεμβάσεις και στην αργή κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.
Η Κύπρος πάντως δεν είναι η εξαίρεση – είναι μέρος ενός πανευρωπαϊκού φαινομένου. Σύμφωνα με έρευνα του Eurocities, 9 στους 10 δημάρχους μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων θεωρούν τη στέγαση τη σημαντικότερη κοινωνική και οικονομική πρόκληση των καιρών μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι τοπικές αρχές πιέζουν για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στέγασης και για μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της πολιτικής συνοχής, αναγνωρίζει πλέον ότι χωρίς συντονισμένες παρεμβάσεις η στεγαστική κρίση απειλεί τη συνοχή και τη σταθερότητα ολόκληρης της ΕΕ.