Μια ομάδα αποτελούμενη από τους CEO της εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου κατευθύνεται προς την έπαυλη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ – Ελ Λάγκο, προκειμένου “να τον φέρει σε επαφή με την κοινή λογική” σε ότι αφορά τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNBC, επικαλούμενο δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μια μέρα μετά το τεράστιο κύμα των 1.200 διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ενάντια στις πολιτικές του προέδρου Τραμπ από τις 20 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο κι ενώ τα αμερικανικά κανάλια π.χ. το NBC μεταδίδουν από σήμερα ρεπορτάζ για τις απώλειες αποταμιεύσεων που έχουν ήδη Αμερικανοί συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν επενδύσει στη Wall Street, λόγω του τρομερού sell – off που ξεσήκωσαν οι ανακοινώσεις Τραμπ περί συντριπτικών δασμών.
Το ταξίδι στο Μαρ – α Λάνγκο των ηγετών της εταιρικής Αμερικής αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση των εσωτερικών αντιδράσεων κατά του παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος και ο οποίος σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις έχει ήδη πλήξει δραματικά τις ΗΠΑ, λόγω των απωλειών που έχουν πλήθος Αμερικανοί, από τους CEO και τα υψηλά στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας ως τους συνταξιούχους, από την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών.
NBC: Ανήσυχοι οι συνταξιούχοι
Οι Αμερικανοί που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση αλλά και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα δήλωσαν ότι είναι ανήσυχοι και απογοητευμένοι μετά τις δύο διαδοχικές μέρες αναταραχής στην αγορά που σήμανε ζημιές για τις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το NBC News.
Κάποιοι είπαν ότι επανεξετάζουν τις ανακαινίσεις σπιτιών, ενώ άλλοι είπαν ότι φοβούνται ότι η ποιότητα της ζωής τους θα επηρεαστεί αρνητικά από όλη την αναταραχή.
“Είμαι έκπληκτη και με τόσα χρήματα στην αγορά, πρέπει να ελπίζουμε ότι θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ανακάμψουμε”, είπε η Paula, 68, πρώην επαγγελματίας υγείας στην εργασία στο Νιου Τζέρσεϊ που συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια.
1.200 διαδηλώσεις κατά Τραμπ το Σάββατο
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον και σε όλες τις ΗΠΑ το Σάββατο σε ένα μαζικό κύμα περίπου 1.200 διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας ότι αυτό είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία έως σήμερα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την επιστροφή του στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην έκταση του γρασιδιού που περιβάλλει το Μνημείο της Ουάσιγκτον κάτω από σκοτεινούς ουρανούς και ελαφριά βροχή. Οι διοργανωτές είπαν στο Reuters ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια συγκέντρωση στο National Mall.
Οι διαδηλώσεις έδωσαν στους αντιπάλους του Τραμπ την ευκαιρία να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους μαζικά ως απάντηση στις εκτελεστικές εντολές του Τραμπ.
Περίπου 150 ομάδες ακτιβιστών είχαν δηλώσει συμμετοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκδήλωσης. Διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί και στις 50 πολιτείες όπως και στον Καναδά και το Μεξικό.
Ο Terry Klein, ένας συνταξιούχος βιοϊατρικός επιστήμονας από το Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, ήταν μεταξύ εκείνων που συγκεντρώθηκαν κάτω από το Μνημείο της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το Reuters. Είπε ότι πήγε εκεί για να διαμαρτυρηθεί για τις πολιτικές του Τραμπ σχετικά με “τα πάντα, από τη μετανάστευση και το DOGE μέχρι τους δασμούς αυτή την εβδομάδα και την εκπαίδευση. Εννοώ ότι ολόκληρη η χώρα μας δέχεται επίθεση, όλοι οι θεσμοί μας, όλα τα πράγματα που κάνουν την Αμερική αυτό που είναι”.
Το πλήθος γύρω από το μνημείο συνέχισε να συγκεντρώνεται όλη την ημέρα. Μερικοί έφεραν σημαίες της Ουκρανίας και άλλοι φορούσαν παλαιστινιακές μαντίλες και σήματα με το σύνθημα “Ελεύθερη Παλαιστίνη”.
Πολλοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως “Κάτω τα Χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση” ή “Ο φασισμός έφτασε”, καθώς και αμερικανικές σημαίες με τα χρώματα ανάποδα – ένα ιστορικό σύμβολο ένδειξης πολιτικής διαμαρτυρίας.
“Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπεις όλα όσα συμβαίνουν στους θεσμούς μας και στο σύστημα θεσμικών αντίβαρων (σύστημα ελέγχων και ισορροπιών) να ανατρέπονται τελείως σε κάθε επίπεδο, από το περιβάλλον μέχρι τα ατομικά δικαιώματα”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζέιν Έλεν Σάουμς, 66 ετών, που εργάζεται στον κλάδο ακινήτων στο Φέρφαξ, κοντά στην Ουάσιγκτον.
“Έχω την εντύπωση ότι έχει ήδη γίνει πραξικόπημα ή κατάληψη της εξουσίας από τραμπούκους που δεν νοιάζονται για τον λαό”, ανέφερε η Ελίσα Πάρκερ, μια 78χρονη συνταξιούχος δικηγόρος, πιστεύοντας ότι “οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο μπορούν να το σταματήσουν αυτό”.
Εκτός από μεγάλες ομάδες συνταξιούχων, ιδιαίτερα από τη δημόσιο τομέα, στο σημείο συγκέντρωσης στην Ουάσινγκτον συρρέουν πολλοί νέοι, και γονείς με τα παιδιά τους.
“Η δημοκρατία δεν πωλείται”, έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας νεαρός πατέρας, έχοντας μαζί του τον του μικρό γιο.
capital.gr