Για πρώτη φορά, μετά από έντονες προσπάθειες του Τμήματος Φορολογίας, το κράτος κατάφερε και έβαλε στη γωνία ποδοσφαιρικές εταιρείες, οι οποίες επιτέλους έκαναν το αυτονόητο και συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Δηλαδή, κάποιες από αυτές πλήρωσαν μέρος των επιπρόσθετων φορολογικών οφειλών που δημιούργησαν, κάποιες άλλες εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους και κάποιες άλλες έχουν δεσμευθεί πως θα το πράξουν.

Κάτι το οποίο δεν γινόταν τόσα χρόνια, καθώς οι εκάστοτε κυβερνώντες, λόγω του φόβου της απώλειας ψήφων (δύναμη της κερκίδας) έδειχναν μεγάλη ανοχή και έκλειναν τα μάτια σε σχέση με τις οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων, με αποτέλεσμα αυτές να στοιβαχθούν και να αγγίξουν τα €25,6 εκατ.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα σωματεία που έχουν τα μεγαλύτερα χρέη προς το κράτος είναι αυτά που έχουν περισσότερους φιλάθλους. Δηλαδή, όσο πιο πολλούς οπαδούς έχουν, τόσο περισσότερο έκλεινε τα μάτια διαχρονικά το κράτος.

Παρά τον μεγάλο θόρυβο που έγινε επιτέλους για το θέμα αλλά και τα βήματα προόδου, καθώς κάποιες από τις ομάδες αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν, άλλες πλήρως και άλλες μερικώς, εκείνο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υποστήριξε πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αρμοδιότητα του Εφόρου Φορολογίας, ο οποίος χειρίζεται καθηκόντως τέτοιες υποθέσεις.

Την ίδια θέση διατυπώνει και το Προεδρικό, το οποίο θεωρεί πως δεν είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την άλλη, το Τμήμα Φορολογίας θεωρεί πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανενταχθούν οι ποδοσφαιρικές εταιρείες στο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών, καθώς τον Μάιο του 2023 το Υπουργικό είχε εγκρίνει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχεδίου.

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία δεν είναι οποιοσδήποτε φορολογούμενος, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, γι’ αυτό για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται πολιτική απόφαση και όχι απόφαση από ένα τεχνοκράτη.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ την εμπλοκή που υπάρχει στη λήψη της απόφασης. Το θέμα δεν μπορεί να διαιωνίζεται και επιτέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Πάντως, τα μακρά κοντά εγίναν και όσο αναβάλλεται η λήψη απόφασης τόσο περιπλέκεται η κατάσταση.

Το κράτος έχει ενώπιον του δύο επιλογές, είτε επανένταξης των σωματείων στο σχέδιο, είτε την ενεργοποίηση των κατηγορητηρίων για πρώην και νυν ποδοσφαιρικά στελέχη.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη, καθώς το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσει τη σχετική βεβαίωση στην ΚΟΠ σε σχέση με τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ.

Αυτό σημαίνει πως όσα σωματεία δεν έχουν εξοφλήσει τις νέες οφειλές που δημιούργησαν, δεν θα πρέπει να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και στη συνέχεια να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη πρώην και νυν διοικητικά στελέχη τους.

Αυτό συνεπάγεται πως κάποια από τα σωματεία θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες, καθώς όσα δεν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωπες μια σειρά κυρώσεων.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση βαθμών (μέχρι 6), απαγόρευση μεταγραφών αλλά και απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η οποία έχει ισχύ για τρία χρόνια.

Δηλαδή, εάν επιβληθεί απαγόρευση συμμετοχής σε μια ομάδα σε διοργάνωση στην Ευρώπη και φέτος δεν πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά το πάρει την επόμενη σεζόν, πάλι δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, μέχρι να περάσει το μορατόριουμ των 3 χρόνων.

Συνεπώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο νομίζουν κάποιοι, γι’ αυτό θα ήταν καλό επιτέλους κάποιος να πάρει την απόφαση.

Οι απλοί πολίτες δεν νοιάζονται για το ποιος θα αποφασίσει αλλά για την απόφαση που θα ληφθεί, με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι ισότιμα.

Με αυτά τα δεδομένα, όσες ομάδες μέχρι την ημέρα έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης από το υπουργείο ακόμα δεν έχουν συμμορφωθεί, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στις αρμόδιες αρχές και να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Είχαν πολύ χρόνο στη διάθεση τους για να εξασφαλίσουν τα χρήματα. Οι ομάδες που ήθελαν να συμμορφωθούν το έχουν ήδη πράξει.

Exit mobile version