19 Ιουλίου, 2025
3:55 μμ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί άπαντες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά την κοινή χθεσινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, με την οποία εξήγγειλαν απεργιακά μέτρα. Όπως πληροφορούμαστε, τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν άμεσα, αλλά θα δοθεί, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ανακοίνωση, ένα μικρό χρονικό περιθώριο, ώστε να πραγματοποιηθούν ενδεχομένως κάποιες διαβουλεύσεις.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, σε μια χρονιά κατά την οποία θα προκύψει πιθανότατα νέο ρεκόρ αφίξεων και μια τέτοια εργατική αναταραχή θα προκαλέσει αναστάτωση σε ένα ζωτικό κλάδο της οικονομίας. Από τη μια, η εργοδοτική πλευρά καλεί τις συντεχνίες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να αποσύρουν τα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις θα επιφέρουν πλήγμα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Από την άλλη, οι συντεχνίες σημειώνουν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν άλλο τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και αν όντως νοιάζονταν για τον κλάδο, θα καλούσαν τα μέλη τους να σεβαστούν τις συμβάσεις και τους εργαζόμενους τους.

Αργά χθες το απόγευμα, το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδοτικούς συνδέσμους του κλάδου για την αποτελεσματική διαχείριση των εργασιακών διάφορών μεταξύ των δυο πλευρών και προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζονται συναντήσεις εντός των επομένων ημέρων. Αναμένουμε, προσθέτει, την εποικοδομητική συμβολή όλων των μερών για την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, και την αποφυγή μονομερών ενεργειών που εκφεύγουν από το πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2024 αφορά τους εργαζόμενους εκείνους, οι οποίοι είναι μέλη των συντεχνιών και εργοδοτούνται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Επομένως, τα όποια οφέλη προκύπτουν από τη συλλογική σύμβαση δεν μπορούν να τα καρπωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Άλλωστε, προσθέτουν, δεν μπορούν οι συντεχνίες να διαπραγματεύονται για εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι μέλη τους και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, ούτε και απαγορεύει η νομοθεσία σε κάποιον εργοδότη να συνάπτει προσωπικά συμβόλαια.
Οι συντεχνίες από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για κλαδική συλλογική σύμβαση, επομένως αυτή περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Οι συμβάσεις και οι διαφορές

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουμε περισυλλέξει, προκύπτουν τα εξής:
(α) Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδών συμβάσεις. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, δηλαδή αυτές που συνάπτει η κάθε επιχείρηση με τους εργαζόμενους της και οι συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή αυτές που αφορούν κλάδους ή αριθμό επιχειρήσεων. Δεν έχει σημασία εάν ονομάζονται κλαδικές ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν φυσικά και τα προσωπικά συμβόλαια, τα οποία μπορεί να συνάψει ο εργοδότης με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.
(β) Η σύναψη των συμβάσεων, διέπεται από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ο οποίος είναι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και όχι νόμος. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί το εξής, το οποίο είναι ενδεχομένως και μια από τις βασικότερες ουσίες του προβλήματος. Εάν οι συντεχνίες επιδιώκουν όπως οι συμβάσεις μετατραπούν σε νομοθεσία, τότε θα πρέπει να το πουν, ώστε να αλλάξει η υφιστάμενη διαδικασία. Από την άλλη, εάν οι εργοδότες θέλουν να καταργηθούν οι συμβάσεις και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με προσωπικά συμβόλαια, επίσης θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία. Μέχρι στιγμής πάντως και οι δυο πλευρές σημειώνουν ότι υποστηρίζουν την υφιστάμενη διαδικασία.
(γ) Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που αφορά στο κατά πόσο η σύμβαση αφορά όλους τους εργαζόμενους, ή μόνο όσους ανήκουν σε συντεχνίες, δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας και οι δυο πλευρές, σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν στο παρελθόν διαλλακτικές και έβρισκαν τρόπους να λύνουν τις όποιες ειδικές περιπτώσεις παρουσιάζονταν.

Επομένως, το να προβάλλεται σήμερα η διαφορά αυτή ως μέγιστο ζήτημα, κρίνεται περίεργο, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από έγκυρη πηγή. Άλλωστε, κατά το 2025 καταγράφηκαν μόλις έξι διαφορές στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όπου ο αριθμός ενδεχομένως να ήταν και πολλαπλάσιος.

Exit mobile version