17 Ιουλίου, 2025
4:00 μμ

Ο κίνδυνος για δημιουργία λιστών αναμονής και στις χειρουργικές επεμβάσεις εντός ΓεΣΥ είναι ορατός, προειδοποιούν Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, με την τοποθέτηση να γίνεται τη στιγμή, που όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς υπουργείου Υγείας άρχισαν ήδη να διενεργούνται έλεγχοι που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συμμόρφωση των νοσοκομείων με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία και τη στελέχωση τους.

«Η έλλειψη νοσηλευτών υποχρεώνει σε μείωση των διαθέσιμων κλινών», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Παντελίδης τόνισε ότι «το πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλευτών δεν μπορεί να τύχει διαχείρισης πλέον. Πρέπει τα νοσηλευτήρια να μπορέσουν να εργοδοτήσουν και ξένους νοσηλευτές για να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες, οι οποίες είναι ήδη μεγάλες, και στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να καλύψουμε και τις ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν με τα νέα νοσοκομεία, που, ως γνωστό, θα λειτουργήσουν στην Κύπρο το επόμενο διάστημα».

«Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η νομοθεσία μας είναι από τις αυστηρότερες που εφαρμόζονται εντός Ε.Ε σε ό,τι αφορά την αναλογία νοσηλευτών – κλινών στα νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, πρέπει να μελετήσουμε πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη για να μειώσουμε το πρόβλημα. Για παράδειγμα, είναι η απαίτηση και υποχρέωση για γνώση της ελληνικής γλώσσας. Μια πρακτική η οποία ακολουθείται και σε άλλες χώρες είναι η εργοδότηση νοσηλευτών που δεν είναι γνώστες της επίσημης γλώσσας σε πόστα που δεν προϋποθέτουν επικοινωνία με τον ασθενή, όπως για παράδειγμα εντός των χειρουργικών αιθουσών ή σε κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας».

Τρόποι, είπε ο κ. Παντελίδης, «υπάρχουν, πρέπει όμως να είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και σίγουρα να ξεφύγουμε από τα εμπόδια που μέχρι σήμερα προβάλλονται μπροστά μας. Στην Κύπρο λειτουργούν νοσηλευτικές σχολές στις οποίες φοιτούν ξένοι φοιτητές και με κάποιο τρόπο πρέπει να τους αξιοποιήσουμε».

Ως ΟΕΒ, συνέχισε, «μπορούμε να δεσμευτούμε ότι όταν υπάρχουν κύπριοι νοσηλευτές άνεργοι θα τους εργοδοτούμε και θα απαλλάσσουμε τους ξένους νοσηλευτές. Όμως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τα σημερινά δεδομένα διότι πολύ απλά οι αναλογίες που η νομοθεσία προβλέπει δεν είναι δυνατό να τηρηθούν και τα νοσοκομεία μας είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο κλινών».

«Πρέπει να επαναλάβουμε επίσης ότι επικρατεί και το φαινόμενο, οι κύπριοι νοσηλευτές να εγκαταλείπουν με μεγάλη ευκολία τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όταν ο ΟΚΥπΥ προχωρεί σε νέες προσλήψεις. Αποτέλεσμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια να εργοδοτούν το 70% των νοσηλευτών της Κύπρου την στιγμή που καλύπτουν το 30% του συνολικού τζίρου της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης».

ΠΑΣΙΝ: «Βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν»

Αρκετά έντονος στις δηλώσεις του στον «Φ» ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης. «Δεν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο κλινών, ούτε στο παραπέντε. Βρισκόμαστε στο και πέντε», είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως «αν δεν ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες, εάν δεν μπορέσουν τα νοσοκομεία μας να προσλάβουν ξένους νοσηλευτές, αφού αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι για εργοδότηση  κύπριου νοσηλευτές δεν υπάρχουν, τότε σίγουρα θα κλείσουμε κλίνες για να μπορέσουμε να λειτουργούμε βάσει της νομοθεσίας».

«Όταν κλείσουν κλίνες στα τμήματα των νοσοκομείων», εξήγησε, «τότε θα εξυπηρετούνται λιγότεροι ασθενείς ανά εικοσιτετράωρο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα μπαίνουν στην αναμονή και στο τέλος θα δημιουργήσουμε λίστες αναμονής στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Αποτέλεσμα θα την πληρώσουν οι ασθενείς και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που επιθυμεί να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

«Τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και θέληση για να απεγκλωβιστούμε από τα όσα ισχύουν και εφαρμόζονται σήμερα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ.

Ο ΠΑΣΙΝ, πρόσθεσε, «έχει συζητήσει το πρόβλημα με το υπουργείο Υγείας και με τον ίδιο τον Υπουργό. Πέραν από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την αναπροσαρμογή των αναλογιών ώστε να συνάδουν με τις σημερινές πραγματικότητες υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Ως νοσηλευτήρια σίγουρα δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο κανένα ασθενή, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα, είναι αδύνατο, να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες χωρίς να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις».

«Ωστόσο, μπορούμε και εμείς στην Κύπρο να ακολουθήσουμε πρακτικές άλλων χωρών. Μπορούμε να εργοδοτήσουμε νοσηλευτές που δεν γνωρίζουν από την αρχή της εργοδότησης τους την ελληνική γλώσσα και να τους αναθέσουμε καθήκοντα που δεν χρειάζεται να έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενή. Μπορούμε να εφαρμόσουμε αναλογία νοσηλευτών που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και νοσηλευτών που δεν την γνώριζουν, ώστε να μην υπάρχει κενό στην επικοινωνία με τους ασθενείς. Πρέπει όμως να το πάρουμε απόφαση και να κάνουμε κάτι πάρα πολύ σύντομα», κατέληξε ο κ. Καραϊσκάκης.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνεργος νοσηλευτής»

Η δήλωση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού στη Βουλή (Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), προ δεκαπενθημέρου ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας κύπριος νοσηλευτής άνεργος», είπε ο Μιχάλης Δαμιανού, προσθέτοντας ότι «μετά από καμπάνια του Υπουργείου, αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών που εισήχθησαν φέτος στις νοσηλευτικές σχολές, και όσοι αποφοιτούν από τις νοσηλευτικές σχολές μπαίνουν αμέσως στα νοσοκομεία διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες. Είχαμε καταγράψει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα μπορούσαμε να λάβουμε, έχουμε κάνει τη μελέτη μας ως Υπουργείο. Προσκρούουμε στην ελληνική γλώσσα και σε κάποια επιχειρήματα που προβάλλονται από πλευράς συνδικαλιστών. Το πρόβλημα υπάρχει και εδώ και καιρό ως Υπουργείο έχουμε λάβει κάποιες αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Η κατάσταση στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, περιλαμβανόταν και στην τελευταία ευρωπαϊκή αναφορά για τον τομέα της Υγείας «Η Υγεία στην Ε.Ε με μια ματιά», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του έτους.

«Σε ό,τι αφορά τον αριθμό νοσηλευτών, η Κύπρος παρουσιάζει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες στην ΕΕ με 6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Στην ίδια κατηγορία με την Κύπρο βρίσκονται οι Ελλάδα (τελευταία θέση), Πολωνία, Βουλγαρία και Λετονία. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι οι 8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους», αναφερόταν στην Έκθεση.

Η έλλειψη νοσηλευτών αποτυπώνεται όμως και στην χαμηλή αναλογία νοσοκομειακών κλινών σε σχέση με τον πληθυσμό. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, στο κεφάλαιο για την Υγεία, ανέφερε ότι ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών στην Κύπρο είναι χαμηλός, βρίσκεται στις 295 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι μέσου όρου 444 κλινών στην ΕΕ».

Exit mobile version