Ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’ αναλαμβάνει το αξίωμα με βαριά κληρονομιά, καθώς καλείται να διαχειριστεί έξι μείζονα ζητήματα που άφησε πίσω του ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Κεντρικό μεταξύ αυτών παραμένει το χρόνιο σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο εξακολουθεί να βαραίνει την αξιοπιστία της και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από επιζώντες και κοινότητες πιστών.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Πάπας Φραγκίσκος καθυστέρησε να αντιληφθεί τη συστημική φύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα η αρχική του στάση να θεωρηθεί ανεπαρκής. Η στάση του Λέοντα ΙΔ’ απέναντι στα ζητήματα προστασίας παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων θα αποτελέσει από τα πρώτα σημεία κριτικής, με παρατηρητές να προβλέπουν εντατικό έλεγχο στις επιλογές του.
Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα είναι η σεξουαλικότητα και ο ρόλος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Εκκλησία. Ο Φραγκίσκος είχε υιοθετήσει συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας «ποιος είμαι εγώ που θα τους κρίνω;», και είχε επιτρέψει την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τη βασική διδασκαλία κατά των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Παραμένει άγνωστο αν ο νέος Πάπας θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι ή αν θα υιοθετήσει πιο παραδοσιακή στάση.
Το ζήτημα της αγαμίας των ιερέων επίσης αναμένεται να τεθεί. Αν και ο Φραγκίσκος είχε εξετάσει την πιθανότητα να επιτραπούν παντρεμένοι ιερείς σε περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, δεν προχώρησε τελικά στην εφαρμογή της. Αναμένεται να φανεί αν ο Λέων ΙΔ’ θα δείξει μεγαλύτερη ευελιξία.
Η ενότητα της Εκκλησίας και η ισορροπία μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών φωνών αποτελεί διαρκή πρόκληση. Παρότι ο νέος Πάπας χαρακτηρίζεται μετριοπαθής, δεν είναι σαφές ποια τάση θα επιχειρήσει να προσεγγίσει περισσότερο και αν αυτό θα προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
Στο διεθνές επίπεδο, ο Λέων ΙΔ’ θα πρέπει να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Σουδάν, αλλά και τα θέματα της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής, της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν και πολιτικό φορτίο. Δεν αποκλείεται, σημειώνει ο Guardian, μια επίσκεψη του νέου Πάπα στις ΗΠΑ, εν μέσω ενδοεκκλησιαστικών διαφοροποιήσεων σε σχέση με την υποστήριξη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Εντός Βατικανού, δύο ζητήματα θα απαιτήσουν άμεσες αποφάσεις: η ενίσχυση της συμμετοχής των λαϊκών και των γυναικών στη διοίκηση και η διαφάνεια στη λειτουργία της Αγίας Έδρας. Αν και ο Φραγκίσκος άνοιξε δρόμους, παραμένουν εμπόδια στη μεταβολή της κουλτούρας του θεσμού. Η πρόοδος στον διορισμό γυναικών σε καίριες θέσεις αποτελεί σημαντική τομή, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω βήματα.
Τέλος, τα οικονομικά του Βατικανού παραμένουν «αγκάθι». Το 2022 καταγράφηκε έλλειμμα ύψους 94 εκατ. δολαρίων, ενώ το συνταξιοδοτικό ταμείο παρουσιάζει έλλειμμα άνω των 700 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι επί Φραγκίσκου παραιτήθηκε καρδινάλιος που φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα, υπόθεση που ακόμη εκκρεμεί δικαστικά.
protothema.gr