Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μετά από οκτώ μειώσεις σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Σεντένο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν προσεκτικοί — παρά τα «πολύ καλά νέα» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν «όλα τα πιθανά στοιχεία» και τις εκτιμήσεις για την οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης, είπε.
Η τρέχουσα κατάσταση «δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούμε» να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας στο Bloomberg Television. «Πρέπει να δούμε τα στοιχεία, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις».
Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η χαλάρωση πλησιάζει στο τέλος της και οι επενδυτές αναμένουν μια παύση στις 24 Ιουλίου. Αυτό θα συμβεί λίγες μέρες μετά τη λήξη της πρώτης θητείας του Σεντένο, ο οποίος δεν έχει εγγυημένη δεύτερη θητεία.
Η Λαγκάρντ επανέλαβε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις επικρατούσες αβεβαιότητες, ιδίως από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Σεντένο δήλωσε ότι η αδύναμη ανάπτυξη της Ευρώπης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της ΕΚΤ για τους τιμές.
«Αν υποχωρήσουμε λίγο σε όρους ανάπτυξης, αυτό πάντα δημιουργεί ανησυχίες για το πόσο βιώσιμος είναι ο πληθωρισμός του 2%», δήλωσε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Τόνισε ότι τα στοιχεία για την παραγωγή του δεύτερου τριμήνου θα είναι καθοριστικά.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για την πρόσφατη ισχύ του ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14% έναντι του δολαρίου φέτος. Ο Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε μάλιστα ότι οποιαδήποτε άνοδος πάνω από 1,20 δολάρια θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα «πολύ πιο περίπλοκα». Η ανησυχία είναι ότι μια περαιτέρω άνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή κάτω από τον στόχο.
Ο Σεντένο ήταν πιο επιφυλακτικός.
«Πρέπει να σκεφτούμε ότι η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία αντανακλά την ισχύ του ευρώ, αυτό που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε. «Επίσης, πιέζουμε πολύ για να αυξήσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Αυτό θα φέρει περισσότερους επενδυτές στην Ευρώπη. Θα αυξήσει το ενδιαφέρον για το ευρώ, οπότε αυτό είναι καλό».
newmoney.gr