Σχεδόν δύο εβδομάδες από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Ελλάδας για την παρουσίαση των βασικών πτυχών του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας σε βάθος δωδεκαετίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Η συνάντηση στην Ηρώδου Αττικού 19, σε μία χρονική συγκυρία γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων, αποκτά το δικό της ειδικό βάρος. Οι πρόσφατες αποφάσεις των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των κρατών-μελών συμπορεύονται με τις…εντός των τειχών κινήσεις για την επόμενη ημέρα της αμυντικής θωράκισης, στον απόηχο της παρουσίας στην Αθήνα του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, η οποία έχει παραγάγει τα δικά της αποτελέσματα στο επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση 16 πυραύλων Exocet Block III, που θα ενισχύσουν την ελληνική φαρέτρα, στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα εισηγηθεί την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra. “Μέσα στις προθέσεις μας είναι η απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας, είναι μέσα στον εξοπλιστικό μας σχεδιασμό και μάλιστα μίας τέταρτης φρεγάτας που, όπως και άλλες δύο, η πρώτη δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, ο “Κίμωνας” που τον παραλαμβάνουμε σε λίγο, θα έχουν στρατηγικά όπλα. Δηλαδή, θα έχουν πυραύλους Κρουζ, το οποίο σημαίνει ότι είναι άλλης γενεάς. Οι τρεις Belharra φρεγάτες, τις οποίες θα αποκτήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια, είναι οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη. Οι καλύτερα εξοπλισμένες και οι πιο σύγχρονες”, ανέφερε, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Δένδιας.
Η ηλεκτρική διασύνδεση
Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται ανά δίμηνο) θα είναι, εκ των πραγμάτων…βαριά. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί-μέλη του ΚΥΣΕΑ θα θέσουν επί τάπητος άπασες τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό, με σημεία αναφοράς τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ουκρανικό, καθώς και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα προς συζήτηση θέματα θα είναι το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ. Οι καθυστερήσεις ήδη έχουν…χτυπήσει την πόρτα στη…σκιά των βερμπαλιστικών εξάρσεων της Τουρκίας, η οποία σπεύδει και διατυπώνει καθημερινά τις ενστάσεις της, με την Αθήνα να εκπέμπει σήμα ότι το έργο θα προχωρήσει, παρά τη σεναριολογία που αναπτύσσεται. Η στήριξη που δίνει το Παρίσι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θεωρείται δεδομένη, λόγω της παρουσίας εταιρείας γαλλικών συμφερόντων στο εγχείρημα, ενώ από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. “Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, εκφράζει πολλαπλώς έντονη αντίθεση στην υλοποίηση του έργου. Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το πρότζεκτ “προκλητικό” και “μονομερή ενέργεια” και παραμένοντας στην…όχθη των προκλήσεων ανέφερε ότι η Τουρκία…δε θα μείνει αδρανής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, η συνέχιση των υποθαλάσσιων ερευνών δεν αποκλείεται να μετατεθεί για το απώτερο μέλλον.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα
Ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί στον εξοπλιστικό σχεδιασμό της επόμενης δωδεκαετίας. Το πρόγραμμα που έχει εμβέλεια 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, οδηγεί, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία νέα εποχή μέσα από τρεις κεντρικούς άξονες:
-Την ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών.
-Τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων χρόνων.
-Τη διαρκής υποστήριξη των οπλικών συστημάτων.
Δίπλα στα 24 καινούργια μαχητικά Rafale, τις νέες φρεγάτες Belharra, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Romeo και τις νέες τορπίλες που εξοπλίζουν πλέον τα ελληνικά υποβρύχια, το δικό της…αποτύπωμα έχει η “Ασπίδα του Αχιλλέα”. Ένας θόλος που συνδυάζει υφιστάμενα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες και θα παρέχει προστασία σε πέντε επίπεδα. Αντιπυραυλικά, αντιαεροπορικά, αντιπλοϊκά, ανθυποβρυχιακά και anti-drone. “Είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίζει αεροπλάνα, πυραύλους, drones, πλοία και υποθαλάσσιες απειλές. Άρα, συνολικά να κλείνει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας. Και τα παραδοσιακά μας συστήματα, δηλαδή τα πλοία μας, ιδίως οι καινούργιες μας φρεγάτες που έρχονται, τα υποβρύχιά μας που θα αποκτηθούν, τα αεροπλάνα μας, ιδίως τα αεροπλάνα 4,5 και 5ης γενεάς, τα Rafale και τα F-35, να λειτουργούν σαν ανεξάρτητοι φορείς αποτροπής. Να μπορούν, δηλαδή, απελευθερωμένα από τη χωρική άμυνα της Πατρίδας να λειτουργήσουν σαν δυνάμεις αποτροπής με τα στρατηγικά τους όπλα”, έχει αναφέρει ο κ. Δένδιας.
capital.gr