18 Ιουλίου, 2025
12:22 πμ

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού είναι φιλικά προς το περιβάλλον και εξαιρετικά πρακτικά. Όμως, αν δεν καθαρίζονται σωστά και τακτικά, μπορούν να εξελιχθούν σε εστίες μικροβίων, ακόμη και επικίνδυνων παθογόνων. Αυτό αποκάλυψε πείραμα του Carl Behnke, ειδικού στην ασφάλεια τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Purdue, όταν αποφάσισε να ελέγξει την καθαριότητα του δικού του μπουκαλιού. Η γλιστερή υφή στο εσωτερικό του δεν προερχόταν από το υλικό, αλλά από τη συσσώρευση βακτηρίων, όπως διαπίστωσε.

Ο Behnke συγκέντρωσε 90 δείγματα από περαστικούς –το 15% δήλωσε πως δεν καθαρίζει ποτέ το μπουκάλι του, ενώ πάνω από το 50% το μοιράζεται με άλλους. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: σε πολλά από αυτά εντοπίστηκαν αποικίες βακτηρίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία.

Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο Primrose Freestone από το Πανεπιστήμιο του Leicester, το νερό της βρύσης είναι συνήθως ασφαλές, όμως η αποθήκευσή του σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Σε μόλις 24 ώρες, ένας πληθυσμός 75.000 βακτηρίων μπορεί να φτάσει τα 2 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό.

Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι ο ίδιος ο χρήστης, μέσω του στόματος, των χεριών ή του περιβάλλοντος. Το κοινόχρηστο μπουκάλι αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών όπως ο νοροϊός. Επιπλέον, ροφήματα με σάκχαρα ή πρωτεΐνη (όπως χυμοί ή ροφήματα πρωτεΐνης) επιταχύνουν την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας.

Η παρουσία βακτηρίων όπως το E. coli ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή σοβαρές επιπλοκές, ιδίως σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό. Επιπλέον, μικροβιακές αποικίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ή να ενισχύσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Για να διατηρείται καθαρό το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, οι ειδικοί προτείνουν:

  • Καθαρισμό με ζεστό νερό (πάνω από 60°C) και υγρό πιάτων, τουλάχιστον για 10 λεπτά.
  • Σχολαστικό στέγνωμα στον αέρα μετά από κάθε πλύση, ώστε να αποτραπεί η υγρασία που ευνοεί τα μικρόβια.
  • Καθημερινή καθαριότητα ή τουλάχιστον συχνές πλύσεις εντός της εβδομάδας.
  • Απόρριψη του μπουκαλιού εάν αναδύει επίμονες οσμές, καθώς ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί αποικίες βακτηρίων ή μούχλας.
  • Πλύσιμο χεριών πριν από κάθε χρήση του καθαρού μπουκαλιού.

Όσον αφορά το υλικό, οι ερευνητές συστήνουν γυάλινα ή ανοξείδωτα μπουκάλια, που καθαρίζονται πιο εύκολα και δεν απελευθερώνουν χημικά, σε αντίθεση με τα πλαστικά, τα οποία μπορεί να περιέχουν ουσίες όπως BPA. Όπως σημειώνει ο δρ. Amit Abraham του Weill Cornell Medicine, ακόμα και τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά ενδέχεται να απελευθερώσουν μικροπλαστικά στο νερό, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά και δεν καθαρίζονται σωστά.

Η υγιεινή του μπουκαλιού είναι τελικά εξίσου σημαντική με την ποιότητα του νερού που πίνουμε.

ygeiamou.gr

Exit mobile version