Και εκεί που η ελληνική Κυβέρνηση -και ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης- προσδοκούσαν μεγαλοφώνως στην στήριξη του κραταιού Ισραήλ, ώστε να πειστεί ο Τραμπ να επιβάλει -κάπως- την έναρξη των θαλάσσιων ερευνών για το καλώδιο Κύπρος – Κρήτη, με την επόμενη φάση να καλύπτει και το Ισραήλ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού Νετανιάχου έβγαλε χθες ανακοίνωση με το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, για να μας πουν ότι μέσα στο 2025 θα υπογραφεί συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ.

Μας είπε η ισραηλινή Κυβέρνηση πως «συμφωνήθηκε (σ.Φ. στη συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Παπαναστασίου) ότι το ηλεκτρικό καλώδιο (έργο IMEC) που θα συνδέει τις δύο χώρες –και, στο μέλλον, θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρώπη– θα υπογραφεί φέτος».

Πώς βρέθηκε ξαφνικά ο IMEC στα πόδια μας; Έως τώρα ξέραμε πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ είναι έργο που προωθεί -και χρηματοδοτεί, εν μέρει- η ΕΕ, στο πλαίσιο της διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, με σημείο επαφής την Κρήτη και την άγνωστη αγαπημένη (ούτως ή άλλως) Κορακιά.

Μέλος του IMEC δεν είναι η Κύπρος. Ούτε το Ισραήλ, αν και η χώρα αυτή, μαζί με την Ιορδανία, αναφέρθηκαν, από τους πρωτεργάτες του εμπορικού διαδρόμου Ινδίας – Ευρώπης, ως πιθανά μελλοντικά μέλη του.

Το μνημόνιο του IMEC υπέγραψε και η ΕΕ. Μάλλον, όμως, δεν αρκεί αυτό για να θεωρούνται Κύπρος και Ελλάδα μέλη του μεγαλεπήβολου έργου (παρά τη συμπερίληψη του Πειραιά στα λιμάνια εξυπηρέτησης του διαδρόμου), διαφορετικά δεν θα υπέγραφαν το μνημόνιο -επιπρόσθετα ή ξεχωριστά από την ΕΕ– η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η ανακοίνωση της ισραηλινής Κυβέρνησης επισημαίνει πως «η τοποθέτηση του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας (σ.Φ. μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ) είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια, δεδομένου ότι το Ισραήλ θεωρείται «νησιωτικό έθνος» (σ.Φ. απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα) από ενεργειακής άποψης και δεδομένου ότι ο διάδρομος υποδομών θα αποτελέσει σύνδεσμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης».

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ξεκάθαρο από την ανακοίνωση πως οι Ισραηλινοί δεν αρκούνται στη σύνδεση με την Κύπρο, βλέπουν πιο μακριά, προς τας Ευρώπας.
Ναι, αλλά έως τώρα ξέραμε (απ’ όσα μας έλεγαν) πως πρώτα θα γίνει η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τον GSI (ΑΔΜΗΕ, για την ώρα) και μετά θα κοτσάρουμε πάνω και το Ισραήλ, ως ενιαίο έργο. Με κοινή δαπάνη των τριών, συν ο… έρανος από την ΕΕ, έτσι καταλάβαμε.

Τώρα όμως το Ισραήλ μάς λέει ότι συμφωνήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο και τον υπουργό Ενέργειας ότι μέσα στο 2025 θα υπογραφεί συμφωνία για να διασυνδεθούν τα δίκτυα Κύπρου και Ισραήλ.
Καμία αναφορά σε Ελλάδα, GSI, ΑΔΜΗΕ.

Ναι, αλλά εμείς υπογράψαμε συμφωνίες με αυτούς, τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε, αν τις τηρήσουν και οι ίδιοι. Λένε οι Ισραηλινοί πως «στο μέλλον, (σ.Φ. το καλώδιο) θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρώπη». Υπάρχει άλλος τρόπος να συνδεθεί η Κύπρος (και το Ισραήλ, εν τέλει) με την Ευρώπη αν δεν συνδεθεί/ούν με την Ελλάδα;

Δηλαδή, τι; Άλλο έργο (της ΕΕ) το Κύπρος – Κρήτη (με το 63% του κόστους να το πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής) και άλλο έργο (του… IMEC) το καλώδιο Κύπρος – Ισραήλ; Και τι νόημα θα έχει για τον IMEC ένα καλώδιο Ισραήλ – Κύπρος, αν δεν είναι εξασφαλισμένο -και υπαρκτό- και το καλώδιο Κύπρος – Ελλάδα, κλπ; Δεν είναι λογικό όλος ο σχεδιασμός να προωθείται ταυτόχρονα, με δεσμευτικές αποφάσεις -και χρήμα!- όλων των χωρών που θα διασυνδεθούν;

Και, ναι, βγάζει μάτι: Γιατί το γραφείο Νετανιάχου δεν αναφέρει το παραμικρό για την Ελλάδα, τον ΑΔΜΗΕ και τον GSI; Ξέγραψε ήδη αυτή την ηλεκτρική διασύνδεση, αξιολογώντας την αδυναμία Ελλάδας – Κύπρου και ΕΕ (λέμε τώρα) να ξεκινήσουν έστω τις έρευνες βυθού, με την Τουρκία να ενίσταται;
Καλά, αν δεν βλέπει λύση για το καλώδιο Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα ο Νετανιάχου, που έκοψε οικόπεδα τη Γάζα και κονιορτοποίησε τους ανθρώπινους πόρους της, τότε τι εννοεί πως το μίνι καλώδιο Κύπρου – Ισραήλ θα συνδέσει την Κύπρο με τον διάδρομο του IMEC, από την Ινδία στην Ευρώπη; Μετά την Κύπρο, ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός;
Κάτι πρέπει να μας εξηγήσει η κυπριακή Κυβέρνηση. Θα κάνουμε μία τριπλή διασύνδεση οι τρεις μας, ή θα κάνουμε (πληρώσουμε) εμείς μία με την Ελλάδα και μία με το Ισραήλ;

Exit mobile version