4 Απριλίου, 2025
9:09 μμ

Την διεξαγωγή ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή ζήτησαν βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών σχετικά με το διαγωνισμό για τις 5.200 στάσεις λεωφορείων, εκ των οποίων έχουν εγκατασταθεί περίπου 180 με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Μία από τις αλλαγές που έγιναν, αφορούσε τον τύπο του μετάλλου που χρησιμοποιήθηκε και παρόλον ότι το πάχος ήταν το ίδιο, ζητήθηκε να εξεταστεί κατά πόσο επηρεάζεται η ασφάλεια των στάσεων και κατ’ επέκταση των επιβατών που αναμένουν, σε περίπτωση κατά την οποία προσκρούσει σε αυτές κάποιο όχημα συνεπεία εκτροχιασμού του. Σχετική στατική μελέτη είχε διενεργηθεί από τον σχεδιαστή αλλά ο σχεδιασμός διαφοροποιήθηκε στην πορεία από τον κατασκευαστή. Υπάρχει μελέτη και για το νέο σχεδιασμό διαβεβαιώνει το υπουργείο Μεταφορών. Διευκρινίστηκε πάντως, πως τη δεύτερη μελέτη διενήργησε ο κατασκευαστής.

Ο Γενικός Ελεγκτή κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ότι από το 2024 διαβιβάστηκαν σχετικές καταγγελίες για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ότι εστάλησαν ήδη ερωτήματα στο υπουργείο Μεταφορών, από το οποίο αναμένονται απαντήσεις, που θα αξιολογηθούν και αν από τα ευρήματα προκύψει ότι εγείρεται θέμα, θα ετοιμαστεί σχετική έκθεση. Όπως είπε, οι καταγγελίες αφορούν τόσο την καταλληλότητα των στάσεων όσον και το σχεδιασμό του.

Παράλληλα, βουλευτές εισηγήθηκαν ότι για το θέμα ενδείκνυται να ενημερωθεί και η ΕΕ δεδομένου ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.

Η πλευρά του υπουργείου Μεταφορών αναγνώρισε πως όντως έγιναν αλλαγές στις στάσεις (όπως είχαν υποδείξει  μέλη της Επιτροπής) υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως με βάση τις πρόνοιες του διαγωνισμού αυτό ήταν επιτρεπτό.

Ο εγγράψας το θέμα βουλευτής Κώστας Κώστα, πέραν της θέσης πως οι στάσεις κατασκευάστηκαν περίπου ανάποδα, υποστήριξε ότι κατασκευάστηκε μόνο ένας από τους τρεις τύπους που σχεδιάστηκαν και τοποθετείται παντού, τη στιγμή που ο κάθε τύπος σχεδιασμού λάμβανε υπόψιν το διαθέσιμο χώρο (αν υπάρχουν πεζοδρόμια, το πλάτος τους κοκ), το αν βρίσκονται στις πόλεις στις ορεινές περιοχές κοκ.

Είπε επίσης, πως ενώ στο σχεδιασμό προνοείται η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας για τους επιβάτες (όταν αυτοί αναμένουν στη στάση) μέχρι σήμερα δεν λειτούργησαν, οπόταν οι στάσεις είναι ημιτελείς, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο σχεδιαστής τους κ. Νικόλας Δημάδης.

Τέλος, ο κ. Κώστα, υπέδειξε, πως στην παρουσίαση που έκανε σε οθόνη το υπουργείο Μεταφορών υπάρχει επικεφαλίδα στην οποία γίνεται αναφορά σε ερωτήματα τα οποία υπέβαλε ο ίδιος και διερωτήθηκε «πώς ήξερε το υπουργείο ποιες ερωτήσεις θα υπέβαλλε και δόθηκαν απαντήσεις, αφού ο  ίδιος δεν είχε καν προλάβει να τις υποβάλει»;. Πού τις βρήκατε, διερωτήθηκε ο κ. Κώστα.

Ο σχεδιαστής των πινακίδων ανέφερε ότι όντως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν διαφορετικός ώστε οι αναμένοντες επιβάτες να έχουν οπτική πρόσβαση προς την πλευρά που έρχεται το λεωφορείο.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι οι στάσεις ακόμη και εκεί  που τοποθετήθηκαν είναι ημιτελείς (χωρίς ενδείξεις, πληροφορίες στους επιβάτες κοκ) με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως έγινε πρόχειρη δουλειά και να προκαλούνται αντιδράσεις.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε και αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό αλλά και στον σκελετό των στάσεων, είπε ο κ. Δημάδης. Αντιδράσαμε, αλλά μας είπαν ότι οι πρόνοιες της προσφοράς, το επιτρέπουν πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως όντως τοποθετείται παντού μόνο ένας από τους τρεις βασικούς τύπους στάσεων που σχεδιάστηκαν.

Οι βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου, Νίκος Σύκας, Χρίστος Ορφανίδης, Σταύρος Παπαδούρης,  Βαλεντίνος Φακοντής  ανέφεραν ότι υπάρχουν σκιές οι οποίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Το κόστος του όλου έργου ανέρχεται πέραν των €60 εκατ., εκ των οποίων τα €36 εκατ. αφορούν την πτυχή της κατασκευής και τα υπόλοιπα κυρίως τη συντήρηση του συστήματος των στάσεων. 

Exit mobile version