7 Ιουλίου, 2025
7:36 μμ

Το θέμα των οδοφραγμάτων και ειδικότερα της διάνοιξης της διόδου Πυροΐου θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης, όπως διαβεβαίωσε την Δευτέρα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, την οποία δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, συζητήθηκαν ακόμη στεγαστικά σχέδια για ακριτικές περιοχές και άλλα τοπικά προβλήματα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι για το θέμα των οδοφραγμάτων, για τα οποία οι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι Δήμοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η πλευρά μας επιμένει στις θέσεις της, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προβάλλονται από τη στάση του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα.

Σημείωσε ακόμη ότι το ζήτημα των οδοφραγμάτων θα το θέσει κατά τη συνάντηση της Δευτέρας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και θα τεθεί, επίσης, όπως ανέφερε, κατά τη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τις ακριτικές περιοχές με πρώτιστο, το θέμα των διόδων διέλευσης και ιδιαίτερα της διόδου Πυροΐου.

«Ο Πρόεδρος μάς διαβεβαίωσε ότι είναι πρώτο θέμα και για τον ίδιο και για την Κυβέρνησή του η διάνοιξη της διόδου και θα το θέσει στη συνάντηση της άλλης εβδομάδας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι όπως ενημερώθηκαν, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάνοιξη της διόδου και ευελπιστούν να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είδαν αρκετά άλλα θέματα και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών που εξέτασε διάφορα θέματα για το στεγαστικό σχέδιο, εισοδηματικά, κριτήρια, θέματα παράνομων απορρίψεων μέσα στη νεκρή ζώνη και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές. Όπως είπε, ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες σε παριστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες να τα δουν και να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις.  

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων το στεγαστικό σχέδιο για τις μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα έγινε αναθεώρηση του σχεδίου, όπου περιοχές όπως ο Δήμος Αθηένου, το Μάμμαρι και οι Τρούλλοι έχουν αναβαθμιστεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αθηένου είναι περίκλειστη και οι υπόλοιπες περιοχές έχουν ολόκληρα τα διοικητικά τους όρια εντός της νεκρής ζώνης.

Πρόσθεσε ότι τέθηκαν υπόψη του Προέδρου και άλλες περιοχές, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση όπως στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης, που θα γίνει στο τέλος του χρόνου, να εξεταστεί αν εμπίπτουν ή όχι και, αν κριθεί, να αναβαθμιστούν και αυτές.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των οδοφραγμάτων και σε διάφορα άλλα ζητήματα που απασχολούν τις ακριτικές περιοχές, σημειώνοντας ότι δρομολογήθηκαν λύσεις για τις πλείστες περιπτώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο ενίσχυσης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν επωφεληθεί πέραν των 1.200 δικαιούχων, με συνολικές χορηγίες άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, και υπογράμμισε ότι συνεχώς αναβαθμίζεται.

Σημείωσε ακόμη ότι πέρσι έγινε αξιολόγηση και άλλων περιοχών, με στόχο —ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα— να εξεταστεί μια πιθανή αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε χρόνο να βλέπουμε προβλήματα, να βλέπουμε εισηγήσεις, να τα αξιολογούμε, όπως και το σχέδιο της μέριμνας για τους πρόσφυγες», ανέφερε. Υπενθύμισε, τέλος, ότι πριν δέκα μήνες έγιναν ουσιαστικές και δραστικές αλλαγές, τόσο με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και με επιμέρους τροποποιήσεις στον τρόπο διάθεσης και αξιολόγησης των αιτήσεων.

ΚΥΠΕ

Exit mobile version