Σειρά εκρήξεων και πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές, βιομηχανικά συγκροτήματα και κρίσιμες υποδομές έχει συγκλονίσει το Ιράν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αυξανόμενες υποψίες για ενέργειες σαμποτάζ. Ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για τυχαία περιστατικά, δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει πληροφορίες από Ιρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που δείχνουν προς το Ισραήλ, επικαλούμενοι το παρελθόν του σε μυστικές επιχειρήσεις μέσα στη χώρα.
Η επίσημη εκδοχή αποδίδει τα περιστατικά σε διαρροές αερίου, αυτανάφλεξη απορριμμάτων ή παλαιωμένες υποδομές, ωστόσο οι εντάσεις κλιμακώνονται, με πολλές εκρήξεις να πλήττουν στρατηγικούς στόχους, όπως το διυλιστήριο πετρελαίου στην Άμπανταν, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι επιθέσεις φέρουν τα χαρακτηριστικά ψυχολογικού πολέμου, με στόχο τη δημιουργία φόβου και την αποσταθεροποίηση. Οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να είχαν εξαγγείλει συνέχιση επιχειρήσεων εντός του Ιράν. Οι NYT αναφέρουν ότι το Ιράν αποφεύγει επίσημη αναφορά στο Ισραήλ, καθώς μια τέτοια αναγνώριση θα απαιτούσε στρατιωτική απάντηση, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ανάμεσα στα περιστατικά ξεχωρίζει έκρηξη στην πόλη Κομ, όπου κατοικία καταστράφηκε μετά από εσκεμμένη διαρροή αερίου από ενοικιαστές που εξαφανίστηκαν. Σε άλλο συμβάν στην Τεχεράνη, πολυκατοικία όπου διέμεναν υπάλληλοι της Δικαιοσύνης επλήγη, με τις αρχές να μιλούν για πιθανή στοχευμένη ενέργεια με στόχο την ψυχολογική πίεση σε δικαστικούς.
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, το κύμα περιστατικών — σε συνδυασμό με τον θάνατο ανώτερου αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης — εντείνει τις υποψίες περί συντονισμένων ενεργειών δολιοφθοράς.
Ο ειδικός Ομίδ Μεμαριάν σημειώνει ότι η έλλειψη διαφάνειας από την ιρανική κυβέρνηση ενισχύει την καχυποψία, ενώ ο πολιτικός Μάχντι Μοχαμαντί προειδοποιεί ότι η κατάσταση με το Ισραήλ είναι εύθραυστη και ενδέχεται να εξελιχθεί ξανά σε πόλεμο.
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times, το καθεστώς της Τεχεράνης φοβάται περισσότερο την πολιτική πίεση από την παραδοχή, παρά την ίδια την απειλή, αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα αν ο πόλεμος έχει όντως τελειώσει ή απλώς βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή.
in.gr